Masszázs fajták

Hogyan alkalmazzuk az aroma masszázstechnikákat?

A kellemes illatú illóolajok semleges illatú növényi olajokkal keverve a szagláson és a bőrön keresztül kiegyensúlyozó impulzusokat váltanak ki a szervezetben. Az illatok választéka az egyedi szükségletektől és a masszírozott személy ízlésétől függ: a levendulaolaj például csökkenti a vérnyomást. A bergamott görcsoldó, a citromolaj serkenti a keringést, az árnika átmelegít, és a mandarin, a grépfrút,valamint a narancs illóolajai jó hangulatról és több energiáról gondoskodnak. Emellett azonban minden olaj kellemes és lazító hatású, melyeknek illata jólesik a masszírozott személynek. Az aromamasszázsnál általában gyengéd simítómozdulatokkal vagy a klasszikus masszázs módszereivel masszíroznak.

TIPP: Masszázsolaj

A megfelelő hatású illatos masszázsolajok házi készítését mindig az adott masszázsnál találjuk. A készen kapható és természetes tisztaságú masszázsolajok nagyon jó választéka kapható a gyógynövényboltokban.

Masszázs? Igen ismerje meg a több változatát is!

Hányszor és hányszor hallhattuk már a hétköznapokban azt, hogy jaj, már megint időhiányban szenvedek, már megint semmire nincs időm, nem elég a nap 24 órája, a duplája kellene… Ugye ismerős? Persze, miközben így sápítozunk, a lelkünk mélyén tudjuk, hogy örömmel szakítanánk egy kis időt magunkra, ha jönne az a jó tündér és azt mondaná, gyere, kényeztetlek. De hol van a jó tündér? Kis pozitív hozzáállással bátran kijelenthetjük, hogy bennünk lakozik! Sokszor elmegyünk mellette, sokszor nap, mint nap látjuk, csak éppen nem engedünk a kísértésének.

Hányan láttak már Önök közül olyan feliratot például, hogy: Masszás, Masszást vállalok, Frissítő masszás stb.? Biztosan mindenki. Sokszor nem tudjuk, hogy mi van a szó, szókapcsolat mögött, pedig ha kicsit is érdekelne, sok hasznos információt gyűjthetnénk, ami javunkra válna.

Mit jelent a masszázs szó, mi az eredete?

Íme, egy kis ízelítő a masszás tudományából. Ókori gyógymód, a görög szó (massein) jelentése „gyúrni”. Akkoriban még a sportolóknál alkalmazták, később elterjedt szerte a világban gyógyító hatásának köszönhetően.

Kezdjük az ajurveda masszázs fajtával, amely anyagcsere javító hatásáról és bőrszépítő hatásáról egyaránt ismertté vált. A masszázshoz különböző illatú masszázsolajakat szoktak használni, mely jó hatással van érzékeinkre, testi- lelki harmóniánk megteremtésében. Ehhez hasonló az aroma masszázs, amely nyugtató, andalító hatásáról ismert. Ennél a masszázsnál bátran használjunk füstölőket, illóolajokat, így könnyen megteremtjük az ellazuláshoz szükséges feltételeket és testünk- lelkünk egyaránt hálás lesz érte. A szépítő hatású arcmasszázs napjainkban a kozmetikai kezelések részévé vált, bár a gyökerei szintén indiai eredetűek.

Nyirokmasszázs, cellulitismasszázs

Ez idáig az andalító, bódulatot keltő, ellazító masszázsokról volt szó, most térjünk át egy aktívabb masszázsfajtára, a nyirokmasszázsra. Az egészséges immunrendszer megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele a nyirokrendszer „karbantartása”, ebben segít a nyirok masszás miközben frissességet, vitalitást is kölcsönöz. A cellulitisz (hétköznapi nevén narancsbőr) masszázs szintén egy intenzívebb masszázsforma, amely sporttal és megfelelő folyadékbevitellel megszünteti a panaszokat. Erről bővebben olvashat a cellulitisz masszázs link alatt.

Egészségünk megőrzésében kiemelkedő szerepet tölt be a talpmasszázs, amely szinte minden szervünkre hat, mivel a talpon rengeteg olyan reflexpont található, amely kedvező hatást fejt ki szerveinkre. Talpunk belső szerveink térképe, de a kevésbé ismert tenyérmasszázs ugyanezen az elven működő tradicionális gyógymód. Kínából ered a siacu, amely a XX. században kapta japán nevét az első siacu intézet alapítójától Namikoshi mestertől. Legfőbb célja az egészségmegőrzés, de kitűnően csökkenti a stresszt és remek módszer a belső szervek továbbá az idegrendszer működési egyensúlyának helyreállítására. Rengeteget tehetünk egészségünkért, ha megfelelő módon és rendszeresen alkalmazzuk a masszázsokat.

Hátmasszázs: indiai, ázsiai, keleti hátmasszázs

Ugyanilyen hatásos és elterjedt a hátmasszázs, amelynek több ága ismert: indiai, ázsiai, keleti hátmasszázs típusokat különböztetünk meg. A különböző típusoknál különböző technikákat dolgoztak ki a gyógyuláshoz. Honlapunkon ezeket a masszázs típusokat is megtalálhatja. Különleges masszázstípus a thai, ami több száz éves hagyományt ötvöz. Érdekessége az, hogy nem az izmokat mozgatja át, hanem az akupresszúrás pontokra is koncentrál, frissítő és regeneráló hatású. Test és elme összhangját megteremtő újabb a mauri masszázstechnika, ami szintén ősi hagyományokkal büszkélkedhet. Segít a helyes légzéstechnika elsajátításában, mivel a légzés erejét a maori fókusz segíti, így ez a masszázs különösen segíti a cselekvőképességet és a hatékonyságot. Egy szintén több ezer éves múltra visszatekintő masszázs típus a láva köves masszás, amely nagyon komplex hatást képes kiváltani. Méregtelenít, fokozza a vérkeringést, izomlazító és álmosság ellen kiváló ugyanakkor a bőrre is jótékony hatást gyakorol. Említést érdemel a gyermekmasszázs is, már csecsemőkortól alkalmazható, lágy, simogató, kifejezetten élvezik a kis gyerekek.