Masszázs fajták

Arcmasszázs

Helyezzük a hüvelykujj begyét a száj két oldalára az íny és a felső ajak közé. A többi ujjal fogjuk meg a felső ajkat, s finoman húzzuk lefelé. Azután – finoman – húzzuk az ajkat felfelé az orr irányába.

Az arc

Az emberek a történelem kezdete óta különös figyelmet fordítanak arcformájukra. Tudjuk, hogy már az ókori kultúrákban, többek között az egyiptomiban is használtak többrétegű festéket az arcápoláshoz. Való igaz, hogy minden arc külleme javítható sminkkel és krémekkel, ám ahhoz, hogy ezek a készítmények hatásosak legyenek, a legjobb karbantartani az arcizomzatot. Erre valók az arcmasszázs gyakorlatai.

Arc masszázstechnikák

Az utóbbi időben észak- és nyugat-európai orvosok és természetgyógyászok foglalkoztak a leg többet ezzel a témával ők találtak ki olyan masszázstechnikákat, amelyek sokat arc a lehető legjobb formáját mutassa. Ugyanakkor nem hogy ez az egészségi állapot javításának is nagyon haté-

A szakember és az arcmasszázs

Arc masszázs
Arc masszázs

Mielőtt arcmasszázsnak vetnénk alá magunkat, meg kell győződnünk arról, hogy valóban ez a megfelelő módszer a kívánt cél eléréséhez. Ellenkező esetben ugyanis- minthogy ez a testtájék meglehetősen sérülékeny – csak bajt okozhatunk vele. Fontos, hogy áttanulmányozzunk egy kézikönyvet, vagy felkeressünk egy olyan szakembert, aki tökéletesen ismeri az arc anatómiáját. Ne felejtsük el, hogy a masszázs mindig sokkal hatékonyabb, ha valamilyen krémmel és gyakorlatokkal is kiegészítjük. Helyezzük mindkét kezünket ökölbe szorítva szájmagasságban az arc két oldalára, Felfelé irányuló, könnyed mozdulattal emeljük meg az arcnak ezt a részét, amennyire csak lehet, s néhány másodpercig tartsuk ebben a helyzetben, majd óvatosan engedjük le. Az arc gyengéd érintéseket igényel, finom mozdulatokkal kell dolgoznunk, hogy ne sértsük meg a bőrt.

A hámlasztó masszázs

A hámréteg sejtjei állandóan megújulnak, természetes módon lehámlanak, ugyanakkor rendellenesen fel is halmozódhatnak a bőr felszínén, A gyengéd hámlasztást arra találták ki, hogy megkönnyítse a hámréteg megújulását. A kereskedelemben kaphatok olyan készítmények, amelyeket zsíros és vegyes típusú bőrűek naponta, míg az érzékeny és száraz bőrűek hetente egy-két alkalommal használhatnak.

Hüvelykujjbegyünket helyezzük a felső ajak fölé, s végezzünk először lefelé, majd felfelé tartó mozdulatokkal. Ezután nagyon gyengéden haladjunk az arc két széle felé.

Az arcmasszázs vonala

Ahhoz, hogy az arcmasszázst megfelelően végezzük, általában három alapponttól kell kiindulnunk: a szemüreg szélső csúcsától, a homlok közepétől és az állcsúcstól. Ugyanakkor bizonyos masszázsok – valamilyen különleges cél elérése érdekében – máshonnan is kezdődhetnek. Mindkét tenyerünket „tapasszuk” az arc két oldalára, hajlítsuk be hüvelykujjunkat, s tegyük a szemöldök fölé. Húzzuk felfelé, a homlokcsont felé a szemöldököt, s tartsuk meg ebben a helyzetben néhány másodpercig, miközben a páciens végig lehunyja a szemét. Ezután engedjük vissza a szemöldököt megszokott helyzetébe, majd a páciens nyissa ki a szemét.

Csonttörések az arcon és a masszázs Amikor a kezelés célja olyan részek rehabilitációja, mint például a törött orr vagy áll, a masszázst nagyon finoman kell alkalmazni. Ily módon – amellett, hogy elérjük a kívánt célt – a vérbőség is megszüntethető az arc egész felületén, E módszerrel ugyanis eltávolítjuk azt a folyadékot, amely felhalmozódik a kötőszövetekben.

Mindkét mutató- és hüvelykujjunkkal fogjuk meg az állat közvetlenül az ajkak alatt. A páciens nyissa a lehető legnagyobbra a száját, majd ujjainkkal erőteljesen húzzuk az állat lefelé. A páciens zárja össze a száját, miközben a masszőr ujjai felfelé mozognak. Többször ismételjük ezt a gyakorlatot, amely nagyon hasznos a száj szögletében kialakuló ráncok megelőzésére vagy kisimítására.

Hüvelykujjunkat helyezzük a páciens szájának belső részére, a felső ajak magasságában. Mozgassuk a felső ajak izmait az ujjak felé, majd szorítsuk a hüvelykujjhoz. A páciens lazítson, s lélegezzen mélyeket.

Az empirikus iskola

Az utóbbi időben az empirikus masszázsiskola követője azt hangoztatja, hogy képes eltüntetni vagy kisimítani az arc ráncait. Ennek hatására számtalan ember keresi fel rendelőjüket. Annyi bizonyos, hogy a masszázs serkenti a vérnek a bőr felé áramlását, így hasznos kezelésnek bizonyul a ráncok megelőzése szempontjából, sőt, sok esetben a már kialakult ráncok is kisimíthatók.

Ráncok az arcon

Az arcon megjelenő ráncok kisimításához a masszírozást magukon a ráncokon kell végeznünk, abban az irányban, amerre haladnak, vagyis keletkezési helyüktől a végükig, mintha meg akarnánk hosszabbítani őket. Ezek a mozdulatok különösen fiatalok esetében hatékonyak, akiknek a ráncai valamilyen erős külső hatás vagy fájdalmas betegség nyomán keletkeztek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a várt eredmény érdekében a masszázsnak általános kezeléssel és jó táplálkozással kell kiegészülnie. A páciens lazán zárja össze fogsorát és ajkait. Tegyük két mutatóujjunkat egymással szembefordítva az ajkai alá. Váltakozva köze Az alsó ajak körüli ráncok megelőzésére mindkét mutatóujjunkat lefelé mutatva helyezzük a páciens szájába. Közelítsük egymáshoz, majd távolítsuk el az ujjakat a száj teljes szélességében, gyengéden masszírozva az ínyt.

Narancsbőr a tarkón

A tarkó környékén – különösen nők esetében – sokszor alakulnak ki csomók, amelyeket a lehető legrövidebb időn belül szét kell oszlatni, mert egyébként aránytalanul nagy méretűre nőhetnek. Minthogy a tarkón rengeteg feszültség gyülemlik fel, ez az a terület, amelyet a masszőrök leginkább meg szoktak dolgozni, főként a kezelés elején, hogy a páciens ellazuljon.

Az áll alatti izmok megerősítéséhez és a toka megszüntetéséhez ökölbe zárt kezünket helyezzük az állcsúcs alá, s fejtsünk ki enyhe nyomást. Mozgassuk öklünket föl-le az álltól a nyak tövéig, majd térjünk vissza a kiindulási pontra. A homlok ráncainak megelőzése érdekében helyezzük kezünket a páciens fejére az ábrán látható módon, s haladjunk a homlok két szélétől a közepe felé, majd vissza. Ezt a masszázst gyakran meg kell ismételni ahhoz, hogy hatásos legyen.

Mindkét középső ujjunkat helyezzük az orr két oldalára, az orrhát tetejére, s nyomjuk ezt a pontot felfelé anélkül, hogy megszűnne a kontaktus. A páciens lélegezzen melyeket.

A tarkó sérülései A tarkó izmait sokféle sérülést érheti, például elszakadhatnak, vagy kialakulhat az úgynevezett ferde nyak. Ezeket az elváltozásokat szakembernek kell kezelnie. Emlékezzünk arra, hogy a fejbiccentő izom nagyon érzékeny, s bármilyen rántás súlyos sérüléseket okozhat, amelyek, ha nem kezelik őket időben, átterjedhetnek a gerincoszlopra, s károsíthatják az egész szervezet működését.

A megfelelő testhelyzet a tarkó masszírozásakor

Ahhoz, hogy kielégítő eredményt kapjunk, a páciensnek ajánlatos lovagló ülésben elhelyezkednie egy széken, könyökével a támlára támaszkodva. Ez a legalkalmasabb testhelyzet ahhoz, hogy a masszőr könnyen elérje ezt a testrészt.

A masszőr testhelyzete tarkómasszázs közben

Amikor a tarkón felgyülemlett zsírréteg eltávolítása érdekében masszírozunk, a széken ülő pácienssel szemben helyezkedjünk el. Végezzünk lassú és fokozatos munkát ütemes mozdulatokkal, a hajtőtől a hetedik nyakcsigolyáig, majd kezdjük elölről,

A homlok ráncainak megelőzéséhez és kisimításához ujjainkat a haj tövére helyezzük, majd lefelé irányuló mozdulattal elérünk a szemöldökig, onnét pedig visszafelé haladunk. Ismételjük háromszor.

Mindkét kezünket tegyük a homlokra egymás fölé, s fejtsünk ki nyomást a csont ellenében néhány másodpercig.

lzomszakadás a tarkón

Amikor olyan pácienst masszírozunk, aki tarkóizom-szakadást szenvedett nagy tömeg cipelése vagy más ok miatt, álljunk meg mögötte, s a széken ülő páciens ellenállás nélkül lógassa a fejét. Ilyen esetben a masszőrnek enyhe, de határozott mozdulatokkal kell dolgoznia.

Gyógyító masszázs a tarkón

Amikor a tarkó egy bizonyos részén gyógyító masszázst végzünk, például zsírlerakódás meg-szüntetésére, állhatunk a páciens mellett is. Kezdjük a masszázst kis, körülhatárolt területeken, míg át nem masszírozzuk az egész tarkót. Javasolt a csipkedés is, mint-hogy ez az egyetlen technika, amely lehetővé teszi, hogy könnyen vér jusson a testnek erre a részére. Tenyerünkkel mellmagasságból indulva haladjunk felfelé az állig. Ismételjük háromszor mindkét kézzel. Ezzel a gyakorlattal vérbőséget idézünk elő az arcon.

A nyak

A nyak területe nagyon eltérő lehet az emberekben testfelépítésüktől, koruktól és nemüktől függően. Nők és gyermekek esetében általában kerek, míg férfiakban kicsúcsosodik (a gége porca miatt). Néha viszont zsírréteg fedi, s erre ügyelnünk kell, mielőtt hozzákezdünk a masszírozáshoz,

A nyak formája

A nyak formája nagymértékben függ attól is, hogy a páciens karcsú vagy elhízott-e, Az előbbi esetben a nyak lapos, míg elhízás esetén kidomborodik. Túlzott mértékű zsírlerakódás miatt a nyaknak ezen a részén kéthárom réteg alakul ki, s létrejön az, amit köznapian tokának nevezünk. A nyak izmai két rétegben helyezkednek el. A felsőt jobbára zsír alkotja, míg a tulajdonképpeni izomréteg az alsó. A zsírrétegben gyakran csomók alakulnak ki, amelyeket különböző masszázstechnikákkal könnyen szétoszlathatunk. Két tenyerünket helyezzük a páciens arcára, az álla köré, majd mindkét kézzel haladjunk felfelé, míg el nem érjük a hajat. Folytassuk az ujjbegyekkel végzett körkörös mozdulatokkal az egész arcon. Kezdjük az állnál, haladjunk az arc vonala és az orrcimpa mentén, majd a szemhéj felett, végül a homlokon masszírozzunk. Ismételjük annyiszor, ahányszor csak szükség van rá ahhoz, hogy az arc teljesen ellazuljon.

Ez a masszázs a szemkontúrra van jótékony hatással. Simogassuk a két szemgödröt mutató- és középső ujjunkkal. Kezdjük az orrtőnél, folytassuk a szemöldök mentén, végül az arccsont vonalát követve térjünk vissza az orrhoz.

A homlok ellazításához középső és mutatóujjunkat helyezzük az orr középvonalára, s toljuk felfelé a hajtőig. Ezt a gyakorlatot sohase végezzük ellentétes irányban!

A nyakbőr

A fejbiccentő izom közelében bőrizom található. Ezt kell megdolgoznunk ahhoz, hogy a testtájon felhalmozódott zsírréteget eltávolítsuk. Mindig csak az izomrostok irányában szabad masszíroznunk, s vigyázzunk arra, hogy sohase rántsuk meg a nyakat. A masszázs mindig lentről felfelé – a nyaktőtől az állig – haladjon, sohase az ellenkező irányban. Használhatunk kimondottan erre a területre kifejlesztett bőrfeszítő krémeket is.

A nyelvcsont alatti terület

A nyelvcsont alatti terület a gége magasságában található. Akkor kell kezelni, ha esztétikai eredményt akarunk elérni: a zsírréteget kívánjuk csökkenteni, vagy a ráncokat próbáljuk eltüntetni. Óvatosan kell masszírozni, mert megsérülhet a gége

A pajzsmirigy környéke

A pajzsmirigy felülete általában hat-hét centiméter széles és három-négy centimé- ter magas Kiterjedése attól függően változik, hogy férfiról vagy nőről van-e szó, s a kor is befolyásolja. Kóros megnövekedését golyvának nevezzük. Ilyen rendellenesség esetén mindenféle masszázs ellenjavallt.

A gége

A gégének azt a területét, amelyet a pajzsporc felszíne alkot, hétköznapi nyelven ádámcsutkának nevezzük. E rész nagyon sérülékeny, ezért masszírozását csak nagyon különleges esetben javasoljuk. Itt találhatók ugyanis a nyaki verőerek, amelyek megsérülhetnek, ha nem megfelelően végezzük a kezelést. A masszázs csakis a gégeideg bénulása esetén javasolt, de fontos, hogy mindig szakember végezze. Két hüvelyujjunkat helyezzük a páciens halántékára, a többi ujjunkkal pedig a fül környékét masszírozzuk körkörösen. Mozdulataink legyenek aprók és körkörösek. Az ujjbegyeket helyezzük a hajra, s körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a fej hajjal borított részét. E masszázs serkenti a vérkeringést, s erősíti a hajszálakat. Helyezzük a mutató- és a középső ujjat arra a pontra, ahol a homlokcsont bemélyed, s végezzünk határozott körkörös mozdulatokat felfelé és kifelé, körülbelül két négyzetcentiméternyi területen, A homlok közepére, a két szemöldök közé helyezett mutatóujjunkkal toljuk az izmot felfelé a kilégzéssel egy időben. Amikor a páciens kifújja a levegőt, lazítsuk a nyomást. Ez a gyakorlat alkalmas a homlok mimikai ráncainak eltüntetésére.

A pajzsporc sérülése

Ha megsérül a pajzsmirigy, nehéz kijelölni azt az irányvonalat, amelyet a masszőrnek követnie kell. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy senki se vesse alá magát ilyen típusú beavatkozásnak megbízható orvosi diagnózis nélkül. A masszőrnek ugyanis a kórisméből kiindulva kell meghatároznia a kezelés irányvonalát, s ragaszkodnia kell hozzá. Hangsúlyozzuk, hogy ilyen jellegű sérülések esetén elismert szakembert keressünk fel.

A fejbiccentő izom környéke

A nyak oldalsó részét másként a fejbiccentő izom környékének is nevezzük. Ezen a területen gyakran halmozódik fel feszültség, különösen ingerlékeny természetű emberekben, igy a masszázs jótékonyan hat. A páciens legyen teljesen nyugodt, így a beavatkozás még hatékonyabb lesz.

Ferde nyak

Az a felgyülemlett feszültség okozta elváltozás, amelyet a köznyelv ferde nyaknak nevez, a fejbiccentő izom tájékán keletkezik. A fájdalom enyhítésére a masszőrnek erőteljesen, de nagyon lassan kell megdolgoznia a területet, vigyázva, hogy ne okozzon sérülést. Meleg hatására ugyancsak enyhülhetnek a panaszok, s alábbhagyhat a feszültség.

Ujjbegyünk csúsztatásával masszírozzuk az orr teljes felületét, körkörös mozdulatokat végezve harminc másodpercen át. A masszázs vérbőséget okoz a masszírozott területen. Ismételjük addig, amíg az orr rózsaszínű nem lesz.

Helyezzük egy ujjunkat az áll mélyedésébe, s erőteljesen forgassuk el. Ezzel a módszerrel az állat erősíthetjük.

A nyak idegei és a nyaki idegfonat

A nyaknak a felszínhez közeli idegei a nyaki ideg „Vonatból erednek, amelynek ágai erős fájdalmak gócpontjai lehetnek. E panaszok nyugtató felszíni masszázst kívánnak az érzékeny területen. A nyaknak ezen a részén erőteljesebben is masszírozhatunk, mint az elülső felén, s jó eredményt érhetünk el, ha ökölbe zárt kézzel dolgozunk.

A hajjal borított fejbőr masszírozása

Az egyik Olyan masszázst, amelynek nagyon pozitív hatása van többek között a vérkeringésre, ujjbegyünkkel végezzük a fejbőrön. Szabályos időközönként többször is enyhe nyomást tettünk ki, majd a műveletet kiterjesztjük a teljes területre. Érdemes néhány finom nyomással befejezni a tarkón, ennek hatására ugyanis a páciens rendkívüli módon ellazul, Valahányszor arc– masszázst végzünk, ezen a részen kell befejeznünk. Simítás az arcon: ez a művelet a masszázs előkészítéseként és lezárása ként használatos. Nyugtató hatású, nem erőteljes eljárás. A páciens egy széken foglal helyet, s fejét a hasunknak támasztja. Mindkét kezünket kétoldalt az arcára helyezzük, s finoman átmasszírozzuk az álltól a fülekig. Ezután kezünket az áll alá rakjuk, s hüvelykujjunkat gyengéden az arccsonttól az alsó állkapocsig csúsztatjuk.

Fogjuk hüvelyk- és mutatóujjunk közé a páciens mindkét fülét, s masszírozzuk körkörös mozdulatokkal a felülről lefelé. Ez a masszázs az egész testet erősíti.

Önmasszírozás

Nem feledkezhetünk meg az önmasszírozás technikájáról sem. Bizonyos emberek számára ez a legmegfelelőbb módszer – vagy azért, mert nem tudnak, vagy azért, mert különböző okok miatt nem akarnak szakemberhez fordulni. Az ilyen típusú beavatkozás „do-in” néven is ismeretes: a test energiáit azokra a területekre irányítja, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rájuk.

Egy másik simító masszázs során két kezünket összezárt ujjakkal a fej elülső részére helyezzük. Végezzünk homlokmasszázst a halánték felé, majd folytassuk a hajjal borított területen egészen a fej hátsó részéig.

Lazán nyitott tenyérrel helyezzük ujjainkat elölről a páciens nyakára, s állandó ütemben mérjünk rá finom ütéseket az áll vonala mentén.

Az önmasszírozás eredete

Az önmasszírozás olyan mozdulatsorozatokból, légzési gyakorlatokból, ütögetésekből, kalapálásokból és dörzsölésekből áll, amelyeket az illető saját magán végez. A keleti kultúrákból ered: tudjuk, hogy már a Kr. e. VI. században is létezett mint önálló tudomány ág. Gyógyításként és vallási gyakorlatként tartották számon, bár napjainkra elvesztette az utóbbi jelentését.

Hajlítsuk be és szorítsuk össze ujjainkat, s nagyon finoman ütögessük a páciens arcát. E módszerrel nagymértékben javítjuk az arc vérkeringését.Húsz másodpercig doboljunk finom mozdulatokkal az arc teljes felületén, kikerülve a szem környékét és az orr hegyét. A masszázst terjesszük ki a fülig.

A „do-in”

A „do-in”, vagyis az önmasszírozás a VI. században vált népszerűvé Japánban, s a XVIII. századtól kezdve – a keleti utazásoknak köszönhetően – már a nyugati ember is ismerte. Rövid idő alatt bekerült a nyugati gyógyítás’ praktikák eszköztárába is, elsősorban az észak-európai országokban és az Egyesült Államokban. 1960 körül az egész világon elterjedt, s az oroszok lettek az önmasszírozás legelkötelezettebb hívei: még egészségügyi rendszerükben is bevezették mint gyógyítási technikát.

Kezelés önmasszírozással

Az önmasszírozás leginkább a kora reggeli órákban ajánlott. Az a legfontosabb, hogy aki végzi, tudatában legyen annak, mit csinál: végeredményben a saját energiáit irányítja át ama testrészei felé, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá.

Az önmasszírozás időtartama Hogy mennyi ideig tart az önmasszírozás, az egyrészt a testi adottságoktól, másrészt a rendelkezésre álló időtől függ, de nem ajánlatos egy óránál hosszabbra nyújtani. A teljes kezelésre körülbelül negyvenöt percet szánhatunk, Jól megvilágított, kellemes hőmérsékletű helyiségben végezzük, s ha lehetséges, szóljon a háttérben zene, de ne legyen túl hangos. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig ugyanazon a helyen végezzük, mert az segít megnyugodni, s biztonságérzetet is ad. A páciens egy széken ül, s fejének a hátulját hasunknak támasztja, míg mi nyitott tenyerünket az alsó áll-

Helyezkedjünk el a páciens mögött, s végezzünk simítást homlokától halántékáig, majd állától halántékáig, hatszor ismételve minden mozdulatot. kapocs magasságában a nyak két oldalára helyezzük, s óvatosan haladunk lefelé, egészen a vállig. A páciens a masszázsasztalon fekszik, feje és nyaka túlér rajta. Fejét óvatosan tartjuk, s fel-le mozgatjuk. Ez a gyakorlat elősegíti a nyak mozgékonyságát. Ugyanebben a testhelyzetben hátul fogjuk meg a páciens fejét, s forgassuk jobbról balra. Hatszor ismételjük a teljes mozdulatsort.

Az energia és az önmasszírozás A z önmasszírozás során az energia elsősorban a hüvelykujj nyomása révén adódik át. Az ujjbegyet minden egyes ponton négy-öt másodpercig kell tartani, s a gyakorlatokat annyiszor ismételjük, ahányszor csak szükségesnek tartjuk. A mozdulatokat megfelelő légzéstechnikával kell végezni, ezért nem javasolt szoros ruhadarab viselete.

Önmasszírozás a fejen és a tarkón A fej, az arc és a tarkó általában az a három testtáj, amelyet legszívesebben masszírozunk magunkon. Ha ugyanis megfelelően végezzük a műveleteket, akkor e területeken érezhető leginkább a hatás. A fej masszírozásához helyezzük az ujjakat a hajjal borított fejbőrre, s olyan mozdulatot végezzünk, mintha hajszesszel kennénk be fejünket. Ugyanezekkel a mozdulatokkal térjünk át az arcra, a nyakra és a tarkóra is. A nyomás erőssége akkora legyen, hogy még fájdalomérzet nélkül el tudjuk viselni. Két váltás között tartsunk pihenőt.

A következő masszázzsal ellazíthatjuk a szemet. Üljünk le egy asztal elé, s dörzsöljük át kezünket, hogy bemelegedjen. Ha ugyanis hideg, nem tudunk a megfelelő mértékben ellazulni. Ezután szemünket becsukva helyezzük két tenyerünket a szemgödrökre. Könyökünkkel támaszkodjunk az asztalra, s lélegezzünk szakaszosan, amíg azt nem érezzük, hogy a nyak izmai ellazultak. A karokat egy kissé távolabb kell helyezni egymástól, s fejünket a kezünkkel kell megtámasztanunk, teljes tömegével a könyökünket terhelve. Tartsuk meg egy percig ezt a testhelyzetet, majd lassan közelítsük egymáshoz a két könyököt, végül vegyük el tenyerünket szemünktől.

Ahhoz, hogy a hát számára kifejlesztett masszázs megfelelő legyen, sorrendben az alábbi műveleteket kell elvégezni:a váll gyúrása, a hüvelykujjak körzése a nyak tövén, hüvelyujjakkal való nyomás a gerincoszlop mellett, lapockák szegélye alatti masszázs, nyomás a lapocka felszíne és tövise felett, a nyakizmok gyúrása, az ágyéki gerincszakasz és a keresztcsont masszírozása, a farizmok gyúrása, a fenék csipkedése és oldalirányú emelése, az ujjak csúsztatása a gerincoszlop felett, valamint a gerinc dörzsölése. Az első érintés meghatározó.