Masszázs és belső egészség

Vérkeringés javítása masszázzsal

Hogyan kezeli a reflexológia a szívfájdalmat, és hogyan javítja a vérkeringést?

Mindenkinek jobban kellene ügyelnie a szívére, s tudnia kellene, miként kell annak reflexpontjait masszírozni, hogy működése tökéletes legyen. Minden egyes életfolyamat valójában a megfeszítés és az el­ernyedés ütemes váltakoztatásából áll. A tüdőből, ahol oxigénnel te­lítődik, a vér a vékonybélbe halad, ahol leadja az oxigént, ezzel ezt a két ellentétes szervet egyazon folyamat két pólusává teszi. A szív annak ütemében ver, ahogy az oxigénnel telített vagy az oxigénmen­tes vér, áthaladva rajta, összehúzódást és elernyedést idéz elő. Az ősi, hagyományos orvoslás azt állítja, hogy „a szív meridiánja a tüdő és a vékonybél közötti artériákat irányítja, és a tüdő irányítja a szívet”.

A szív tartja ellenőrzése alatt az elmét is. Ezért, ha a szív gyenge, mint egy erejét vesztett uralkodó, akkor ez lázadásra ösztönöz. Ami­kor a test nagy része nem megfelelően működik, s a bajt nem tudjuk megtalálni, akkor ez azt jelenti, hogy az elektromos életerő nem áramlik szabadon át a meridián csatornákon.

A szívet erősítő és a vérkeringést serkentő reflexpontok

Teljesen mindegy, hogy ön miféle szívbetegségben szenved, egy biztos, hogy a testmasszázs segíthet. Jusson eszükbe, a szív esetleges helyte­len működéséért lehetséges, hogy a test valamely más területén kiala­kult zavar a felelős.

Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a szív egy pumpáló- állomás, ami a test működését fenntartja. Akárcsak a kút pumpája, ha a szív lelassul, akkor az életcsatornák keringése is lelassul. A fo­lyadék pedig, legyen az víz vagy vér, nem kering majd megfelelően, s nem tudja ellátni a folyadékra igényt tartó összes területet. Így az­tán azok a területek, amelyeket megfosztanak a teljes keringéstől, le­gyengülnek, és állapotuk romlani kezd.

A szív egy erős izom. A talpon, a tenyéren és a test számos más ré­szén található bizonyos reflexpontok megnyomásával megőrizhetjük ennek az óriás izomnak az egészségét. Amennyiben alultápláltságot tapasztalunk, könnyen segíthetünk a szív reflexpontjainak nyomásá­val és masszírozásával.

Keressük meg ezeket a gerinchez közeli pontokat a 18. B ábrán, a Huszonhetedik fejezetben. Szívfájdalom esetén ezeket a reflexponto­kat kell masszírozni, ehhez azonban egy segítőtársra lesz szükségünk. Kérjük meg társunkat, keresse meg a fájó pontokat, és nyomja, illet­ve masszírozza meg őket, egészen addig, amíg a fájdalom meg nem szűnik. Amennyiben a gerinc ferde, a gerincmasszőr segíthet azt visszatenni a helyére. Győződjünk meg róla, hogy egy jó és ismert masszőrhöz fordulunk.

Mélyizom-terápia a szívnek

Pfrimmer asszony mélyizom-terápiája is hozzájárul a szív gyógyulásá­hoz. Ő azt állítja, a mélyizom-terápia már sokféle szívbetegen segí­tett. Az étrendünk megváltoztatása és a szív reflexpontjainak masszírozása mellett a szív izmainak elernyedését úgy is elősegíthetjük, hogy a reflexpontoknál mélyebbre hatolva, a szív rendes keringését megakadályozó mélyizmokat is ellazítjuk.

Elsőként a bal kar izmait masszírozzuk meg, mivel ez a szívhez ve­zető véráram fő forrása. Kezdjük el ezeket az izmokat, a bal csuklótól kiindulva masszírozni. Ebben az esetben nem a reflexpontokat kell masszírozni, hanem a mélyen fekvő izmokat. Ne feledjük el, hogy ha az izmok feszítetté válnak, akkor fojtogatni kezdenek bennünket, az­az összeszorítják az artériákat és elzárják a keringés útját.

Az izmok keresztirányú masszírozása

Nyomjuk jó mélyre ujjainkat, hogy megtaláljuk a karcsont mellett fekvő kemény és feszes izmokat. Az ujjhegyeket és ha kell, akkor a hüvelykujjat használjuk a masszázshoz.

Fontos: Keresztirányban masszírozzunk, azaz egyik oldalról a má­sik felé haladva, és ne hosszában, ahogy a reflexmasszázsban tesszük. A kar teljes hosszában felfelé masszírozzunk, ujjainkkal a kar mind­két oldalát átdolgozva, meg-megnyomva

olykor masszázs közben. Amennyiben acélszalaghoz hasonlatos merev izmokat találunk, tölt­sünk több időt az adott területen, de soha ne masszírozzuk túl első nekifutásra.

Miután a kart teljes hosszában átmasszíroztuk, dolgozzuk át a nyak izmait, lásd a 40. fényképet. Hogyha ezeket is feszesnek érezzük, ak­kor néhány percig masszírozzuk meg, hogy kissé felengedjenek. Ez segít megakadályozni a szélütést, mert a friss véráram agyba való el­jutásának útját felszabadítjuk. Eztán térjünk át a mellkas izmaira, fő­leg a bal oldalra. Masszírozzuk meg átlósan az összes izmot ezen a területen is, a karoktól kiindulva, a kar alatt, és a vállaknál lefelé irá­nyítva a mellkas felé. Minden esetlegesen feszesnek tűnő izmot dol­gozzunk át. Amennyiben ujjaink nem elég kemények a túlságosan fe­szes izmok fellazításához, akkor használjunk ecetes borogatást a la­zulás elősegítése végett, ezzel egyébként a keringést is serkentjük.

Lehet, hogy egyedül kissé bonyodalmas a masszázst elvégezni, ezért megkérhetünk valakit, hogy segítsen. Ne feledjük, hogy a feszes izmok szívrohamhoz vezethetnek, ezért a reflexmasszázs és a megfe­lelő étrend kialakítása mellett mindig biztosítsuk a szív körüli izmok lazaságát és rugalmasságát.

Most engedjék meg, hogy a szív egészségesen tartása érdekében néhány étrendi tanáccsal is ellássuk Önöket.

Hogyan támogathatja a szív egészségét a reflexológia és az étrend, illetve hogyan kerülhetjük el a szívrohamot ezek segítségével?

Az E-vitamin fontossága

Wilfred E. Shute orvosdoktor, az E-vitamin felhasználása a szívfájda­lom megszüntetésére és a szív egészségének megteremtésére című köny­vében leírja, hogy a szívkoszorúér-trombózis, mely a halálos szívro­hamok fő okozója, a világ leggyilkosabb betegsége manapság. Talán meglepi majd önöket az a tény, miszerint a szívkoszorúér-trombózis az 1900-as évekig teljesen ismeretlen volt, s alig fordult elő.

Dr. Paul Dudley White nemrég ezt írta: „Amikor 1911-ben meg­kaptam a diplomámat, nem is igazán ismertem a szívkoszorúér-trom­bózist, mely manapság az Egyesült Államok és Kanada legfenyege­tőbb betegsége.” Mivel magyarázhatjuk azt, hogy egy betegség, mely 1910 előtt még teljességgel ismeretlen volt, az emberiség történe­tének minden eddig feljegyzett sorscsapásánál nagyobb pusztítójává lett?

A trombózisos szívroham történelmi okai

Amikor a malomiparban bevezették az őrlés új és sokkal hatéko­nyabb módszereit, a történelem során először engedték meg, hogy a feldolgozás során lehántolják a nagyon könnyen szétmorzsolódó bú­zaszemet, s ezzel a nyugati ember étrendjéből eltűnt a legnagysze­rűbb E-vitamin-forrás. A gabonaőrlés a századforduló tájékán esett át ezen az óriási technológiai változáson, s 1910-re már teljesen el­terjedt az új módszer. Szívük egészségének megtartása érdekében fo­gyasszanak rendszeresen E-vitamint, és masszírozzák a szív reflex= pontjait.

Dr. Shute azt mondja, hogy „Az E-vitamin más jó tulajdonságai mellett, a legnagyszerűbb trombózist (vérrögösödés) gátló anyag.” Az E-vitamin nem csak a vérrögöket oszlatja szét, de azzal, hogy az egészséges ember vérében kering, meg is akadályozza a további vér­rögök kialakulását.

Hogyan előzhető meg a szívroham és a szélütés a B6-vitaminnal?

A Harvard Egyetemen és a Massachusetts Institute of Technology (MIT), azaz a Massachusetts Műszaki Egyetemen végzett tudomá­nyos kutatások kimutatták, hogy a B6-vitamin megelőzi a szívrohamot és a szélütést. Ma már sok orvos egyetért abban, hogy a koleszterin­szint nem játszik szerepet ezeknél a betegségeknél. A szakemberek úgy vélik, az igazi bűnös egy homocisztein nevű aminosav, amit a B6- vitamin képes eltüntetni a szervezetből. Dr. Stephen A. Raymond és Edward R. Gruberg, az MIT tudósai kétévi kutatómunka eredmé­nyeként arra a következtetésre jutottak, hogy a homocisztein megje­lenése a magas fehérjetartalmú étrend következménye. S ez az arté­riák megkeményedésének oka, ami pedig a szívrohamot és a szélütést okozza.

Egy szokatlan vitamin ereje

Schönberger és Schneider doktorok ideggyógyászok, vagyis az idegrendszer kutatására szakosodtak. Azt állítják, ahhoz, hogy megfelelő mennyisé­gű B6-vitaminhoz jussunk, vagy B6-vitamin-tablettát kellene szednünk, vagy több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű lisztet és magvakat kellene fogyasztanunk. Ugyanakkor csökkentenünk kell a húsfogyasz­tást, illetve a tojás- és tejtermékbevitelt. Amikor ugyanis ezeket a ma­gas fehérjetartalmú ételeket emészteni kezdjük, homocisztein termelődik a vérben. Dr. Raymond azt is mondja, hogy ez az anyag képes megkeményíteni és leszűkíteni az artériákat azzal, hogy az erek belső, érzékeny falán lévő sejtek növekedését is serkenti.

A B6-vitamin azonban megakadályozza ennek az anyagnak a vér­ben való felhalmozódását, így aztán drámaian csökkenteni képes az artériák megkeményedését, ami a szívroham és szélütés oka. A ku­tatások azt is feltárták, hogy a szívbetegek B6-vitamin-hiányban szen­vednek, s homociszteinsav található a vérükben. Ezek az orvosok úgy vélik, hogy az Egészségügyi Minisztérium által átlagosnak kiírt napi 2 milligramm B6-vitamin-bevitel egyáltalán nem elegendő. Ők saját étrendjüket, a helyes mérték szerint 25-50 mil­ligramm B6-vitaminnal egészítik ki naponta. Nos, ha ezek az orvo­sok, akik a B6-vitamin fontosságát kutatják, saját maguk is több B6– vitamint visznek be a mindennapi étrendjükbe, akkor jobban tesszük, ha követjük példájukat.

A szívroham és a szélütés megelőzése vitaminnal

Az orvosok között egyre többen vallják azt a nézetet, miszerint a C-vi­tamin segíthet megelőzni a szívrohamot és a szélütést. A Semmelweiss Orvosi Egyetemen végzett egy, és a Debreceni Orvosi Egyetemen végzett két tudományos kutatás feltárta, hogy a C-vitamin megakadá­lyozza a vérlemezkék összetapadását, és ezzel a vérrögképződést.

A kutatók megjegyezték, hogy ez a jelenség, melyet „vérlemez-fel­halmozódásnak” is hívnak, nagymértékben hozzájárul a szívroham­hoz és a szélütéshez. A debreceni kutatás során, dr. Köves és kutatótársai nyolc önként jelentkezőnek napi két gramm C-vitamint adtak be, hét napon keresztül. A kísérlet előtt és azt követően is vet­tek vért az alanyoktól, s alvadást segítő anyagot kevertek vérükhöz, ezzel vizsgálták az alvadás mértékét. A vizsgálati eredmény kimutat­ta, hogy az esetek többségében a vérlemez-összetapadás több mint 50%-kal csökkent.

Egy másik vitamin csodája

Oroszországban végzett kutatások bizonyították, hogy a B15-vitamin növeli a szívverésszámot a szívbeteg egyéneknél. Dr. Richard Passwater elmondta: „Ezeken a betegeken azt is megfigyelhettük, hogy a B„-vitamin gyorsítja a szövetek begyógyulását, és korlátozza a szív­gyógyszerek mellékhatásait, amennyiben ezekkel együtt használják.”

A legutóbbi kutatások szerint a B15-vitamin nagyon hatásosan se­gíti a májban lévő zsír elszállítását.

A vér koleszterinszintjét, illetve néhány más zsírféle és bizonyos hormonok szintjét is normalizálja. Nagyon különös az itt megfigyel­hető rendező hatás, ugyanis, ha az adott szint túl alacsony, akkor emeli, ha pedig túl magas, akkor csökkenti. A B15-vitamin öregedést gátló hatással is rendelkezik, melynek segítségével a sejteket életben és egészségesen tartja úgy, hogy elegendő oxigént biztosít számukra. Az ajánlott adag 150 milligramm naponta. Remélem, felbátorodnak, s fogyasztani fogják ezeket a nagyon fontos vitaminokat, szívük védel­me érdekében. Természetesen más összetett vitaminok és a kálium szintén nagyon fontosak a szív egészségének megtartásához.

Az egészséges keringés csökkenti a szívroham és a heves szívverés lehetőségét

A szívroham, mely egy szörnyű tapasztalat, ijesztő pusztítást képes véghezvinni, és elkerülésének legismeretesebb módja a megelőzés. Tartsuk vérnyomásunkat alacsonyan, hogy megelőzzük a szívrohamot és a szélütést. Fogyasszunk kevesebb zsiradékot és csökkentsük a koleszterin dús ételek és a nátrium bevitelét.

Veszélyes szívbetegségeket lehet kivédeni a jobb keringéssel, ami egyben az életerő testen keresztüli természetes, szabad áramlásának is kedvez, ezzel természetes egyensúlyt és egészséges összhangot te­remtve a szervezetben. Végezzünk teljes körű reflexpontmasszázst, ugyanakkor helyezzük figyelmünket a keringési rendszerre, hogy újra kicsattanóan egészségesek legyünk.

A természetes ingerlő

Mindenekelőtt ne feledjék, hogy a természet legtökéletesebb reflex- pontingerlő módszere a séta. Elősegíti az oxigén tüdőbe való áramlá­sát, ami így a test minden részébe tápanyagban gazdag vért tud kül­deni. Az agyunktól kezdve a lábujjunkig minden sejtünket táplálja, s a szívet is jobb működésre serkenti. Amikor pedig a szívet munkára fogjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy napról napra erősödni fog. Amennyiben már volt dolgunk valamiféle szívbetegséggel, ter­mészetesen az orvos tanácsát is érdemes kikérni. Az orvosok javasol­ni szokták betegeiknek, hogy menjenek ki a szabadba sétálni, futni vagy kocogni. Sétáljunk szaporán, s kezünket ritmikusan lóbáljuk a test mellett. A bal kéz és a jobb láb, aztán a jobb kéz és a bal láb len­dül előre. A világ összes vitaminja sem teheti az ön szívét erősebbé, ha nem végez testmozgást!

Reflexológia masszázs vészhelyzetekre

Szeretném, ha mindannyian megtanulnák azt a néhány reflexmasszázs fogást, melynek segítségével a szívrohamot kezelhetik. Nagyon könnyű lesz. Bárki, a kicsiny gyermektől kezdve az időskorú felnőttig, biztonságosan alkalmazhatja ezt a technikát, abban az esetben, ha valaki hirtelen szívrohamot kap, s nincs senki, vagy semmi olyan más módszer, aki vagy ami a mentők megérkezéséig segíteni tudna. A reflexpontok helyes masszírozásának ismerete még a saját életüket is megmentheti. Én magam is rengeteg szívrohamot védtem ki a test-masszázzsal, akárcsak a tanítványaim. Ezzel sikerült megóvni a betegeket a túlságosan erős károsodástól, illetve a haláltól, amíg a segédorvosra várakoztak, vagy míg az orvos fogadni tudta őket. Meg vagyok győződve róla, hogy sokak életét megmenthették volna, és a felépülés is gyorsabb lehetne, ha minden ember ismerne néhány egyszerű reflex-masszázs- technikát, főleg a sportrajongók és azok az emberek, akik szeretik a szabadtéri sportokat.

Minden évben elszomorodunk attól, milyen magas a szívroham okozta halálesetek aránya a vadászidényben. Az emberek ugyanis ka­landvágytól hajtva menekülnek el a városi élet zavarától és nyomásá­tól, azonban legtöbbjük igen legyengült testi állapotban hagyja el a vá­rost. Túl sok alkoholt fogyasztanak, túlhajszolják magukat, holott egy­általán nincsenek hozzászokva, és ilyenkor következik be a katasztró­fa. A szívük felmondja a szolgálatot, s legtöbbjük soha többé nem látja viszont a családját. Ne engedjék, hogy ez önökkel is megtörténjen!

Ellenőrizzék a szív reflexpontjait, hogy megtudják, a szívük tényleg jó állapotban van-e. A szív erősítése érdekében masszírozzák meg a reflexpontokat, s hozzák jó formába a szívet, mielőtt fárasztó és szo­katlan nyomásnak tennék ki. A későbbiekben részletesen le fogom írni, hogyan végezzék ezt, most azonban térjünk rá a már említett masszírozási eljárásokra, melyeket szívroham esetén alkalmazhatunk. Soha ne feledjék, az itt leírt módszerek semmi esetre sem helyettesíthe­tik a megfelelő orvosi ellátást, de sürgős esetekben, amikor nincs a kö­zelben segítség, sikerrel alkalmazhatóak. Természetesen a hagyomá­nyos orvosi kezeléseknek is nagyszerű kiegészítői lehetnek.

Gyenge szívműködés esetén

Tegyük fel, hogy a hegyekben kirándulnak, és hirtelen nem kapnak levegőt, szúrást éreznek a mellkasukban, vagy más, szívelégtelenség­re utaló jelet tapasztalnak. Mivel már ismerik a reflexmasszázs tech­nikáját, nem esnek majd pánikba. Azonnal leülnek valahová. Amennyiben túlságosan gyengének érzik magukat ahhoz, hogy a bal kezük reflexpontjait erősen nyomják, akkor csak csavarják meg a bal kéz kisujját. Lásd a 41. fényképet. Szorítsák erősen! Ez ellazítja önöket annyira, hogy meg tudják masszírozni a bal tenyerüket, és fájó pon­tot kereshetnek rajta. A kisujj alatti területet is nyomkodják meg. Ne hagyják abba a masszírozást azért, mert erős a fájdalom. Azt a masszázsmódszert alkalmazzák, amely a legegyszerűbbnek tűnik az adott esetben, lásd a 29. fényképet. Lazítsanak! A feszültség megterheli a szívet. Nagyon erősen masszírozzuk meg a bal kéz reflexpontjait, esetleg még egy kis botot is használhatunk, de mindenképpen jól dolgozzuk át ezeket a pontokat. Először a fájó pontokat nyomkodjuk meg, majd annak környékét kezeljük, és térjünk vissza a pontra, ami­kor a fájdalom kissé lecsillapodott. Hogyha a bal vállunkban nyilallást érzünk, hüvelykujjunkat tegyük az adott pontra, és néhány másodper­cig masszírozzuk, vagy tartsuk rajta a nyomást, majd térjünk vissza a bal kéz reflexpontjainak masszírozásához. Amikor már kicsit jobban érezzük magunkat, levehetjük a bal cipőnket, s megmasszírozhatjuk a bal láb kisujját, s az alatta elhelyezkedő párnás részt. Ne feledjük el, hogy a szív egy igen nagy méretű szerv, és mellkasunkban elég nagy területet foglal el. Mivel nem vagyunk biztosak afelől, hogy a szívnek vajon mely területe nem működik megfelelően, ezért jó, ha a fájó pontok megmasszírozása után az egész területet átdolgozzuk.

Segíteni másokon

Amikor valaki bajban van, s képtelen saját kezén alkalmazni a reflexológia fogásait, azt tanácsolom, vegyük le a bal cipőjét, s masszírozzuk meg a bal lábának kisujját, illetve az alatta lévő párnás részt. Lásd az 5. ábrát. Minden bizonnyal ez nagyon fájdalmas lesz, mégis meg kell masszírozni az egész területet. Amint azt érezzük, hogy könnyítettünk valamelyest a helyzetén, térjünk át a nagyujj pártázatának a közepére, s erősen nyomjuk meg. Túl erős fájdalom esetén enyhítsük a nyomást. Egyes emberek esetében igen erős leheta fájdalom. Ez az agyalapi mirigy reflexpontja, mely életenergiát küld a test pontjaiba a belső elválasztású mirigyeken keresztül. Saját ma­gunkon nagyon egyszerűen alkalmazhatjuk ezeket a fogásokat, ha szükségét látjuk.

Amennyiben valaki a szívroham előjeleit mutatja, rajta is alkal­mazhatjuk az említett fogásokat. A gyengülő szívverés erősítése érde­kében a csuklónk laposabb oldalával üssünk rá arra a pontra, ahol a fej és a nyak találkozik. Ezzel ingerelhetjük azokat az idegeket, melyek a szívverésért felelősek.

Mivel most olyan esetekről szólunk, melyeknél előfordulhat, hogy nincs más segítség a közelben, ezért megosztom Önökkel dr. Lavitan komoly szívrohamok esetén alkalmazható módszerét.

A testmasszázs életet menthet

Dr. Lavitan olyan esetről számolt be, amikor a beteget a váróterem­ben érte utol a szívroham. Olyan gyorsan történt a dolog, hogy mire az orvos mellé ért, a betegnek már nem volt sem pulzusa, sem vér­nyomása, és egész testében rángatózni kezdett. A halál mindössze né­hány másodpercnyire lehetett tőle. Az orvosnak nem volt veszíteni­valója, így aztán megragadta a beteg kezét, és nagyon erősen kezdte el masszírozni a tenyerét,. Először semmi nem történt, majd a beteg levegő után kezdett kapkodni, végül a pulzus is beindult, majd leállt és újra elindult, felgyorsult, s ráállt az ütemes működésre. Hívták a mentőt, és azóta a beteg szépen felépült.

Egy másik orvosi eset egy olyan nőről szól, aki komoly anginafáj­dalomtól szenvedett, ami havonta legalább egyszer jelentkezett. Annyira kínzóak voltak ezek a rohamok, és olyan váratlanul támadtak, hogy a hölgy állandóan a következő rohamtól való félelemben élt. Rendszeres orvosi ellenőrzésben részesült, többek között nitroglice­rint is kapott, a kezelés mégsem tudta őt megvédeni a rohamoktól és a fájdalmaktól. Amikor az orvos megvizsgálta, tíz percig masszírozta azokat a reflexpontokat, amelyekről az előbb szóltam. Mindez másfél éve történt, és azóta sem volt rohama.

A testmasszázs megmentette a szünidőt

Egy nálam jóval fiatalabb barátommal töltöttem a szünidőt, és egy motel második emeletén béreltünk szobát. A kocsi kiürítése közben megragadott egy bőröndöt, és felcipelte a második emeletre. Mire felértem a szobába, láttam, hogy a bőröndön ül, és nagyon furcsánviselkedik. Sápadt volt és izzadt. Azt mondta, hogy szédül, és nem lát jól. Annyira gyenge volt, hogy felállni sem tudott. Megragadtam a bal kezét, és rávettem, hogy kezével nyomja a kisujját, míg én a szív testreflexpontjait masszíroztam. A fején lévő reflexpontjait is meg­nyomogattam. Pár perc múlva már jobban érezte magát, és besétált a szobába. Mivel idegen városban voltunk, nem akart orvoshoz men­ni. Másnap rávettem, hogy maradjon ágyban, én pedig a szív, illetve a belső elválasztású mirigyek reflexpontjait masszíroztam. Szünidőnk­ből csak egyetlen napot veszítettünk, de amikor hazamentünk, az or­vos azt mondta, semmi baja nincs. Tanítónőként dolgozott, és nem volt hozzászokva a túl sok mozgáshoz. A szív túlterhelése nagyon ve­szélyes lehet, a testmasszázs ismerete pedig életet menthet.

Azt hiszem, egyetértenek velem abban, hogy a reflexológia olyas­valami, amit mindenkinek el kellene sajátítania. Remélem, ezeket a sürgősségi fogásokat soha nem kell majd alkalmazniuk, azonban, ha csak egyszer is szükségük lesz rá, örülni fognak, hogy tudták, mit kell tenni.

A szívbetegségekre való hajlam ellenőrzése reflexológiával

Most pedig engedjék meg, hogy megosszak önökkel néhány egyszerű módszert, melyek segítségével megállapíthatják, vajon szívük jó egészségi állapotnak örvend-e. A legjobb, ha ezeket az ellenőrzéseket né­hány héttel a megterhelő sportok, hegymászás, a téli hólapátolás stb. előtt végzik el.

Korábban, ebben a fejezetben már számtalan módszert leírtam ar­ra vonatkozóan, hogyan kereshetik meg a szív reflexpontjait. Itt kö­vetkezik dr. Lavitan módszere.

Nyomjuk meg erősen a bal kéz hüvelykujján a párnázat tetejét. Ha nem tudunk elég erős nyomást kifejteni, akkor használjuk a kézi masszírozót, melyről a Harminchatodik fejezetben írunk részletesebben.. (Nem árt, ha mindig van nálunk egy varázsmasszírozó, egy kézmasszírozó bot, egy reflexfésű és egy nyelvpálcika.)

A testmasszázsnak ez a módszere figyelmeztethet bennünket a kö­zelgő szívrohamra. Dr. Lavitan szerint, amikor erősen megnyomva a bal hüvelykujj tetejének párnázatát fájdalmat tapasztalunk, ez arra figyelmeztet bennünket, hogy a szívbe áramló véredények összesűrű­södnek, ezzel elzárják a vérutánpótlást, és csökkentik a vérben lévő oxigént. Amennyiben a párnázat felénél érzékeljük a fájó vagy érzé­keny pontot, ez azt jelenti, hogy a szív artériái kezdenek eldugulni.

Hogyha csak egy kicsit fájó a pont, ez azt jelenti, a szívroham lehe­tősége megvan, de eléggé távoli. Amennyiben már majdnem felkiál­tunk, hogy — Jaj, ez tényleg fáj! — és abba kell hagyni a masszázst egy időre az erős fájdalom miatt, ez azt jelenti, hogy a szívroham lehető­sége nagyobb. Sokkal jobb, ha időben előre figyelmeztetnek bennün­ket a veszélyre, mert így azonnal elkezdhetjük erősíteni a szívet. Be­széljük ezt meg az orvosunkkal. Sok minden mással is lehetnek gon­dok, de szerencsére ez a kis ellenőrzés előre figyelmeztet bennünket, és így megelőzhetjük a bajt.

Fontos megjegyzés: Amennyiben a jobb kéz párnázatának teteje is fájdalmas, akkor nem fenyeget bennünket szívroham, minden bizony- nyal ez másra utal.

Dr. Lavitan azt mondja: „Én kifejezetten szeretem ezt a szívro­hampróbát, mert nagyon gyorsan elvégezhető. Nem kerül semmibe, nincs szükség különleges felszerelésekre, s saját magunknak is el tud­juk végezni tizenöt másodperc alatt.”

Előfordulhat azonban, hogy egyes esetekben az illetőnek már „di­agnosztizált” szívbetegsége van — leggyakrabban angina —, és a bal te­nyér mégsem fájdalmas. Ez azért lehetséges, mert az anginafájdalom igen sok fajtája nem igazi szívbetegség, hanem például csak egy fél­recsúszott borda okozza a fájdalmat. Ez az elcsúszott borda izomgör­csöt okozhat, amit esetleg szívfájdalomként vagy szívrohamként érzé­kelhetünk. Amennyiben gyanítja, hogy az ön esetében vagy egy barát­jánál is erről van szó, feltétlenül keressen fel egy hátgerincmasszőrt.