Masszázs alapfogalmak

Reflexpontok

A test reflexpontjai

A következő ábrákat tanulmányozva észrevehetik, hogy a kéz és láb reflexpontjaival ellentétben, a test reflexpontjai nem mindig követik a test egyenes meridián vonalát. Számtalan olyan, a test különböző területein fellelhető pont van, melynek ingerlése több alultáplált test­területet is ellát életenergiával.

Éppen ezért, egy újfajta masszázstechnika alkalmazására lesz szükségünk a test reflexpontjainak masszírozásakor, mivel ezek a pontok igen sok esetben nehezen masszírozható területeken helyezkednek el, és nehéz pontos tanácsot adni a masszázs hogyanjára vonatkozóan.

Az ábra áttekintésekor majd megértik, mire is gondolok. Nagyon jól megfigyelhetjük, milyen sok reflexpont helyez­kedik el a fejnek egy igen kicsiny területén is. Hogyan lesznek képe­sek megtalálni egy bizonyos pontot? Itt kell megemlíteni néhány Új technikát, melyek közül a legtöbbről fényképet is találnak. Néha pe­dig elkerülhetetlen lesz, hogy valakitől segítséget kérjünk.

. A test különböző részein szétszórt reflexpontokat láthatunk itt.. Bizonyos, hogy önök közül a legtöbben nem igazán ismerik a test mirigyeit és szerveit. Éppen ezért szeretném, ha egy kicsit tanul­mányoznák az egyes szervek és mirigyek elhelyezkedését, hogy képe­sek legyenek később ezeket a különböző reflexpontokkal azonosítani, amikor majd, már egy bizonyos betegség kezelése érdekében masszí­rozzák azokat.

Hogyan masszírozzuk a test reflexpontjait a legjobb eredmény elérése érdekében?

reflexpontokFigyeljük meg, hogyan helyezkednek el a reflexpontok többé-kevésbé éppen azok felett a mirigyek, illetve szervek felett, melyekhez tartoznak. Ezeknek a pontoknak a megnyomásához használjuk a középső ujjunkat, ugyanis ez rendelkezik a legerősebb energiaáramlással, vagy alkalmazhatjuk még a négy ujj módszert, mely olykor egy lézersugár erejével is felér. Többféle módszer is van, melyeket az érzékeny pontok masszírozá­sára (átdolgozására) alkalmazhatunk. Nem minden energiagerjesztő és fontos pontot tüntettünk fel a térképen, találni fogunk olyan érzé­keny reflexpontokat is, melyek nincsenek berajzolva. Ne aggódjunk emiatt, amennyiben ezek a pontok vészjelzést küldenek, ez azt jelen­ti, hogy a test egy bizonyos területe bajban van, ezért a legjobb, ha azonnal segítünk rajta masszázzsal.

A legjobb azonban, ha a fontos reflexpontok masszírozásával kez­dünk, melyek a testünk különböző területein találhatóak.

A középső ujjunkkal könnyedén nyomjuk meg mindegyik reflex­pontot, s ha valamelyik fájdalommal is jár, tudjuk, hogy valahol tor­lasz alakult ki. Tegyük fel, hogy egy fájdalmas pontra lelünk, valahol a gyomor területe felett. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyomor a problémás terület. Az ábrákon láthatjuk, hogy a kifinomult reflexpontok az eldugult terület más alultáplált idegeitől vagy szőve- tejtől is képesek vészjeleket küldeni. Amennyiben a pont megnyomá­sakor fájdalmat érzünk, fogadjuk el, hogy egy eldugult vonalat talál­tunk, mely lelassítja az elektromos életenergiának az eltorlaszolt terü­letre való áramlását.  Ne feledjék, hogy nem csupán az ezek által a pontok által jelzett bizonyos szervek, mirigyek és szövetek dugulására vagy alultápláltsá­gára figyelmeztető területeket diagnosztizálják, amikor ezeket a pon­tokat masszírozzák, hanem egyben betegséget is kezelnek, azaz visszaállítják az egészség állapotát azzal, hogy az energiamezőben megta­lált dugulást elhárítják.

A mellkason és a hason lévő reflexpontokat ujjnyomással fogjuk masszírozni. Ugyanakkor vannak, akik ezeknek a pontoknak a masszírozására a reflexgörgőt szeretik használni.