Fájdalomcsillapítás masszázzsal

Fejfájás megszüntetése gyógyszer nélkül? Igen!

A fejfájást nagyon sok betegség kiválthatja, mint például az influenza, az emésztési zavarok, a depresszió, a szem kifáradása, homloküreg-gyulladás, szénanátha vagy egyéb allergiás betegségek és a túlhaj­szoltság. A fejfájás reflexkezelésénél ezért annak a szervnek a pontját kell jól megmasszíroznunk, amely éppen akkor a fájdalmat kiváltotta.

A legtöbb ember ilyenkor azonnal a fájdalomcsillapítókért nyúl, és elfelejtkezik a természet nyújtotta más lehetőségekről, melyek a leg­több esetben sokkal gyorsabban képesek megszüntetni szenvedésün­ket. Ezekben a módszerekben az a csodálatos, hogy bárhol alkalmaz­hatók — például otthon, az irodában, egy baráti összejövetelen, sá­torozáskor és így tovább. Mivel a masszázs valójában az egész szervezetünkre kihat, így nagymértékben elősegíti, hogy a fejfájást és annak okát véglegesen megszüntessük.

A kézreflexek ingerlése

Kézreflexek
Kézreflexek

Elsőként a kézen található reflexterületeket fogjuk áttekinteni. Ezek a pontok vannak a legközelebb hozzánk, így ismeretük nagy segítségünkre lesz egy hirtelen kialakult fejfájásnál. A hüvelykujjon elhelyezkedő pontok utalnak a fejre, ezért mindig itt kezdjük el a masszírozást. Másik hüvelykujjunkat használva nyomjuk meg az ujjbegy középső, puha részét, majd jó erősen szorítsuk össze kétoldalt a kö­röm mellett. Ezután alkalmazzunk erőteljes nyomást közvetlenül a körömágy alatt, és keressük az esetleges érzékeny területeket.

A ke­resést az egész hüvelykujjra terjesszük ki, és ne feledjük, hogy a dör­zsöléssel a bőr alatti reflexpontot kell ingerelni, és nem a bőrt. Ha nem találnak fájó pontot ujjunkon, akkor térjünk át a másik kéz hü­velykujjára, és ott is végezzük el a vizsgálatot. Amint megtaláltuk a fájó területet, rögtön kezdjük el masszírozni, egészen addig, amíg az érzékenység el nem múlik, vagy fejfájásunk meg nem szűnik. Általá­ban tíz alkalomból kilencnél azonnal megszüntethető vagy enyhíthe­tő ezzel a módszerrel a fejfájás, majd önök is meglátják.

Ha ezek után sem múlna el fejfájásunk, akkor egyik hüvelykujjun­kat helyezzük rá a másik kezünk hüvelykujja és mutatóujja között fe­szülő bőrre. Csípjük össze, és masszírozzuk meg jól az egész területet, miközben a két ujj csontjának találkozásánál keressük meg a bőr alat­ti fájó pontokat. Ez a terület nagyon sok testrészt felélénkít, így ha itt találunk egy érzékeny pontot, mindenképp masszírozzuk egészen addig, míg a fájdalom el nem múlik. Ha nem találunk ilyen pontot, akkor az egészet ismételjük meg a másik kezünkön is. Ahogy láttuk, ez a terület fontos szervek reflexpontjait hordozza, ezért rendszeres masszírozá­sával nagyon sok betegség és fájdalom előzhető meg.

Nos, ha a fejfájásuk még ezután sem múlt volna el, akkor nyomják meg a tenyér közepén található reflexterületet, és érzékeny pontokat keresve jól masszírozzák át. A varázsmasszírozó nagy hasznunkra le­het ilyenkor, és ha lehet, segítségével mindennap végezzük el a masszázst ezen a területen, hogy a szervezet életenergiáit szállító csator­nák szabadok lehessenek.

A lábreflexpontok masszírozása

Reflexológia
Reflexológia

A láb reflexpontjainak masszírozása csodákra lesz képes, nem csak a fejfájás esetén, de ahogy már láttuk, ez igaz más betegségekre is. Minden esetben jól dörzsöljük át az egész talpat, és keressük az érzé­keny pontokat, melyeket sokkal könnyebb megtalálni itt, mint a test bármely területén. Jómagam úgy gondolom, hogy a lábon elhelyezke­dő reflexterületek sokkal hatékonyabban képesek a hozzájuk tartozó szervek ingerlésére, így rajtuk keresztül gyorsabban megszüntethet­jük az életerőt szállító csatornák elzáródásait.

Pontosan ezért ajánlom mindenkinek a láb-reflexmasszírozó mi­előbbi beszerzését. Ez a kis eszköz használható tv-nézés közben, vagy amikor telefonon beszélgetünk, vagy bárhol, ahol éppen ülünk. Segítségével képesek vagyunk az egyetemes gyó­gyító energiát feléleszteni szervezetünk minden részében, és helyreál­líthatjuk a hibásan működő szerveket, melyek fejfájásunkat éppen ak­kor kiváltják. Ha nem sikerült így sem a fejfájást végérvényesen meg­szüntetnünk, akkor vizsgáljuk meg a következő reflexpontokat.

Ennek bemutatására egyik diákom levelét szeretném önökkel meg­osztani, aki sikeresen megszüntette barátja rettentően erős fejfájását.

A krónikus fejfájás kezelése alkalmazzunk fejmasszázst

Vegyék szemügyre hogy a koponya aljánál található a medulla oblongatához tartozó reflexpont. Ennek a pont­nak a segítségével a feszültségekből származó legtöbb probléma okát kezdhetjük. Ezért is hívják feszültség- vagy stresszpontnak. A terület megnyomkodásával nagyon sok betegség panasza csökkenthető, bele­értve a fejfájást is. Mivel a reflexpont pontos helyét és az itt alkalma­zott nyomás erősségét igen nehéz meghatározni, ezért azt ajánlom, hogy a kézi masszázsbotot használják. A területre mért nyomás pedig csak éppen akkora legyen, amit még könnyedén elviselünk.

A nyomás le­gyen könnyed, de magabiztos, miközben ujjainkkal lassú körkörös mozgásokat végezve áttérünk egyik reflexterületről a másikra. Most se felejtsük el, hogy a reflexpontok a bőr alatt találhatók és nem a bőrön. Ha találunk olyan pontot, melynek érintése kellemetlen érzést kelt, akkor álljunk meg, és csak ezt az egy területet dörzsöljük néhány percig. A fül környezetét is jól masszírozzuk át, és keressük meg az esetleges érzékeny zónákat. Ismerünk a fülön egy olyan reflexpontot, melynek ingerlése megszüntetheti fejfájásunkat. Először is vizsgáljuk meg, és keressük meg a nyakhoz, a homlokhoz, illetve a tarkóhoz tartozó reflexterületeket. Ezeket az alapvető reflexpontokat a fül bejárata alatt, valamint a porcos részen találhatjuk.

Hüvelykuj­junkat helyezzük a fül mögé, majd mutató- vagy középső ujjunkkal nyomjuk meg a most felsorolt pontokat (egy ujjal is tökéletesen el le­het érni az összes reflexpontot, ha körkörös mozgásokat végezve ha­ladunk előre). Ezután masszírozzuk át a fülcimpát is, ahol a nyomás mértéke a fejfájás erősségét kell hogy tükrözze. Ha a fájdalom nem olyan erős, akkor a nyomás is könnyed és puha legyen, erős fájdalom esetén pedig ennek ellentéte. Ha ezzel végeztünk, masszírozzuk meg nyakunkat oldalt, egészen a vállunkig, majd haladjunk tovább a váll tetején. Jól dörzsöljük át a nyaki izmokat, mely segít fellazítani a bennük felhalmozódott összes feszültséget. Az itt található feszes izmok lassíthatják az agy, a szem és más, fejen belül található szerv vérellátását, ami később fejfá­jáshoz vezethet.

Hogyan fokozzuk a nyomást a tenyér padozatával?

Ha úgy találjuk, hogy ujjainkkal nem tudunk kellően nagy nyomást kifejteni a fej reflexpontjaira, akkor a nyomás erősségét a tenyér pa­dozatával is növelhetjük. A módszer alkalmazásánál ügyeljünk, ne­hogy túl erős legyen a kifejtett nyomás, mivel annak ereje most sok­kal nagyobb lesz, mint ahogy azt elsőre meg tudnánk ítélni. Ennek érdekében első lépésként csak egyik tenyerünk padozatát használjuk, vagy kulcsoljuk össze kezünket a fej mögött, és így nyomkodjuk meg az előbb már megismert reflexpontokat. Ennek az egyszerű technikának a segítségével nagyon sok reflexterület érhető el és masszírozható meg egy időben.

Gyors fájdalomcsökkentés a fej előrehajtásával

Most a fejben kialakult nyomás vagy fájdalom csökkentésének egy másik nagyon gyors módszerével szeretném önöket megismertetni. A reflexpontok masszírozása közben egyszerűen csak hajtsuk előre fejünket, és ügyeljünk, hogy az ujjainkkal kifejtett nyomás most na­gyon enyhe legyen, olyan, mint amikor a hajunkat mossuk. A dörzsö­lést a fejtetőn kezdjük, és onnan haladjunk tovább lefelé. Ha talá­lunk egy érzékeny pontot, időzzünk el rajta úgy 15-30 másodpercet,

és csak utána haladjunk tovább. Amikor leértünk, induljunk el visszafelé, és minden egyes fordulónál fokozhatjuk egy kicsit a nyomás erősségét.

Ha végeztünk, kezünket távolítsuk el fejünktől, és rázzuk le, mely elősegítheti a fejben kialakult feszültségek gyorsabb levezetését. Is­mételjük meg az egész gyakorlatot kétszer egymás után.

A szem megerőltetéséből származó fejfájás kezelése

A szem megerőltetéséből származó fejfájás esetén a hozzá tartozó reflexpontokat kell kezelnünk, melyek a második és harmadik lábujj, a kézen pedig a mutató- és a középső ujj tövében helyezkednek el.

További reflexpontokat találunk az orrnyereg két oldalán, valamint a szemek felett, közvetlenül a szemöldök alsó vonalában, melyeket egyszerre is ingerelhetünk mutató- vagy középső ujjunkkal.

A legismertebb reflexpontok a szem sarkánál a halántékon találha­tók. Ha körmeink túl hosszúak, vagy ujjaink túl gyengék, akkor büty­keinket is használhatjuk a pontok egyidejű masszírozására a kéz bütykeit is. Ezt különösen azoknak ajánljuk, akiknek gyengék az ujjai, vagy hosszúak a körmei.

A fejfájás megszüntetésének más módjai

A krónikus fejfájás végleges megszüntetéséhez jó, ha változtatunk ét­kezési szokásainkon is. Együnk nagyon sok friss zöldséget és gyümöl­csöt, valamint kerüljük a cukrot és a csokoládét, (egyesek pedig) a kávét, illetve a tejtermékeket. Ügyeljünk, hogy sohase együnk túl so­kat, ami az amerikai emberek egyik legnagyobb problémája. A mai em­berek egyik közkedvelt mondása, hogy elődeink olyan keveset ettek, ami egy madárnak sem lett volna elegendő. Viszont elődeink ennek köszönhetően akár 99 és 103 éves korig is eléltek.

Edgar Cayce tanácsolta tanítványainak, hogy mindig üljenek egye­nes háttal és hajtsák előre fejüket, hogy álluk a mellkasukat érintse, majd egészen hátra, amennyire csak tudják, ezzel is fokozva a fejbe és a fejből kilépő vér áramlását. Ismertem egy hölgyet, aki naponta százszor elvégezte ezt a gyakorlatot, aminek eredményeképpen nem kellett többé szemüveget hordania. Önök azonban az elején csak öt­ször végezzék e1 a gyakorlatot, különben a megfeszült izmok könnyen fejfájáshoz vezetnek.

A fejfájás megszüntetésnek az egyik leghatékonyabb módja, ha na­gyon kényelmes cipőben sokat sétálunk a friss levegőn. Az ilyen test­mozgások alkalmával tüdőnk több oxigénhez jut, mely fokozza a vér­keringést, és könnyít a feszültségeken. Az aerobik, a séta, a mélylég­zés, valamint a masszázs együttes alkalmazása nagyon hatékonyan megszüntetheti a túlterhelésből származó fejfájásokat.

Kaptam egy olyan levelet is, amelyben valaki leírta, hogy számára a masszázs mellett a tizenöt perces meleg vizes kéz- és lábáztatás bizonyult nagyon hatékonynak. A hölgy állítása szerint eddig ez még neki mindig segített. A módszer egyes embereknél valóban működ­het, hisz a kéz vagy a láb felmelegítésével a test megfelelő részei is felmelegednek, melynek eredményeképpen fejünkből az adott szer­vek felé kezd el a vér áramolni, csökkentve így a fejben kialakult bel­ső nyomást.

Azt hiszem, most már elég sok technikával megismertettem önö­ket, melyek alkalmazásával örökre búcsút inthetnek fejfájásuknak. Természetesen nem szükséges, hogy minden módszert használjunk, elegendő, ha egyet, az önök számára leghatékonyabbat kiválasztják, a többit pedig bízzák a természet gyógyító erejére. Nézzen utána a fejmasszázs technikáknak.

A migrén

A migrénes fejfájások esetén a legelső dolog, amit tennünk kell, az ok megkeresése. Nagyon sok ember szenvedett évekig ilyen jellegű fejfájástól, míg rá nem jött, hogy problémáját az egyik tisztítószer ki­váltotta allergia okozza. Más alkalmakkor a nyaknál vagy a gerinc vo­nalán megfigyelhető, helytelen testtartásból eredő deformáció, illet­ve rengeteg olyan esettel is találkoztam, ahol a táplálékban található adalékanyagok, valamint a légszennyezés volt a gondok forrása.

Ismerek nagyon sok olyan embert, akik mindezek ellenére a masszázs nyújtotta egyszerű technikákkal szabadult meg migrénes fej­fájásától. Miután megmasszíroztuk a testen, a lábon és a kézen ta­lálható összes reflexpontot, térjünk át a nyakon, valamint a fejen el­helyezkedőkre, és keressük azokat, ahol az érintés kellemetlen, fájó érzéssel párosul. Masszírozzuk meg az összes ide tarozó reflexterüle­tet, és pajzsmirigyünket is tartsuk állandó ingerlés alatt, például sok nevetéssel.

Lányom éveken keresztül nagyon erős fejfájással küszködött, ami a nyaki izmait teljesen megfeszítette, és az ezzel járó vérkeringési za­varok tovább rontották a helyzetet. A völgyből, ahol laktak, felsétált a hegyekbe, és amikor felért, fejfájása szinte azon nyomban eltűnt. A város, ahol laktak, a völgyben feküdt, és bármikor, amikor lement vásárolni, biztos lehetett benne, hogy fejfájással tér haza. A reflexke­zelések nagyon sokat segítettek a fájdalom csillapításában, egészen addig, amíg rá nem jöttünk, hogy a migrén valódi oka a szmog volt.

A legtöbb esetben a fejfájás igazi okát az érzékeny reflexpontok megkeresésével is elvégezhetjük, majd a rendszeres kezeléssel végleg megszabadulhatunk a kellemetlenségek forrásától. Olyan esetekben, amikor allergia vagy a táplálékban található adalékanyagok okozzák a migrént, kísérletezgetéssel keressük meg az illető anyagot, amit az­után azonnal távolítsunk el a háztartásból.

A krizantém vagy más néven őszi margitvirág mint gyógynövény rendkívül hatékonynak bizonyult egyes emberek migrénes fejfájásá­nak megszüntetésében. Az ajánlott adag egy tabletta reggel, délben és este.

Ájulás vagy rendszeres szédülés

Ha ájulás környékez bennünket, nagyon fontos, hogy fejünket len­tebb vigyük, mint a szívünk. Amikor terhes voltam, és az ájulás kör­nyékezett, úgy tettem, mintha a cipőfűzőmet akarnám megigazítani, s így mindig sikerült elkerülnöm a bajt. Ha a vér visszaszállt a fejünk­be, rögtön nyomjuk meg jó erősen az orr és a felső ajak között elhe­lyezkedő pontot. Masszírozzuk jól meg a mel­lékvese reflexpontjait, melyeket a tenyér és a talp közepén találunk. Körmünkkel nyomjuk meg hüvelykujjunk ujjbegy­ének középső puha részét, mellyel az agyalapi és a tobozmirigyet tud­juk ingerelni.

Később szánjunk egy kis időt a többi reflexpont megmasszírozásá­ra, és próbáljuk megkeresni, vajon mi okozhatta az ájulásérzetünket. Az érzékeny pontotokra szánjuk a legtöbb figyelmet. A szédülésérzet gyors megszüntetésének módja, ha hüvelykujjunkat hátrafeszítjük a csukló irányába.