Fájdalomcsillapítás masszázzsal

Megfázás kezelése masszázzsal

A köhögés és megfázás kezelése masszázzsal

A legtöbb megfázás vagy influenza torokfájással kezdődik, ezért első lépésben ezt kell orvosoljuk, még mielőtt valami komolyabb problé­ma kialakulna.

Jómagam, amikor a torokfájás legkisebb jelét megérzem, a legelső dolog, amit teszek, a jógagyakorlatokból ismert oroszlán testhelyzet alkalmazása. Ez az egyszerű technika már rögtön az elején képes to­rokfájásunkat enyhíteni. Egyszerűen térdel­jünk le a földre, és könnyedén üljünk rá sarkunkra, majd kezünket ujjainkkal szétterpesztve helyezzük térdünkre. Ezután vegyünk egy mély lélegzetet, és a kilégzéssel egy időben jó hosszan öltsük ki nyel­vünket, mintha csak állunkat szeretnénk megérinteni annak hegyével. Miközben ezt tesszük, feszítsük meg ujjainkat, és düllesszük ki sze­münket. Tartsuk meg ezt a megfeszített testhelyzetet néhány másod­percig, majd ismét lazítsuk el magunkat. Ismételjük meg a gyakorla­tot négy vagy öt alkalommal, és meglepődve fogják érzékelni, hogy torokfájásuk eltűnt. Ez az ősi módszer vértöbbletet hoz létre szerve­zetünkben, illetve megerősíti izmainkat és hangszálainkat.

Hogyan segített a jógából ismert testhelyzet egy gyermeken?

Rendkívül csodálatos látni, hogyan képes az előbb megismert egy­szerű gyakorlat bármely korosztály torokproblémáját megszüntetni.

A hároméves dédunokámmal is megtanítottam ezt a módszert, amikor torokfájásról panaszkodott. Mind a ketten letérdeltünk a föld­re, és játékos forma keretében mutattam meg neki a helyes testhely­zet felvételét. Mikor felálltunk, meglepetten a következő szavakat mondta:

Nagymami, már nem is fáj a torkom! — s ezzel le is zártuk a dol­got.

Lányom csodálkozva állt és figyelte a fejleményeket, pedig már kislánykora óta ismerte és használta ezt a technikát, ha a torkával volt gondja.

Annyira hozzászoktunk már a doktorokhoz és az általuk reklá­mozott gyógyszerekhez, hogy közben teljesen elfelejtkeztünk a ter­mészet nyújtotta nagyon egyszerű eljárásokról — mondta a lányom elgondolkodva. Gyermekmasszázs cím alatt még többet megtudhat gyermekmasszázs technikák megfelelő alkalmazásáról.

Gyógyulás furcsa helyeken

Nagyon sok barátomnak megmutattam ezt a módszert, és sokszor a tanulás nagyon furcsa helyeken történt, mint például egy nagy üdülő­központ toalettje. Ennél az esetnél éppen üdültünk, és az egyik fiatal hölgy hamarabb haza akart utazni, mivel nagyon megfájdult a torka. Odajött hozzám, és szomorúan a következő szavakat mondta:

Hónapokkal előre megszerveztük ezt az üdülést, sok gond köze­pette megtaláltuk a hölgyet, akire rábíztuk a gyerekeket, szinte egy évre előre lefoglaltuk a helyet, és most itt van ez a betegség! Egysze­rűen szükségem volt már egy kis kikapcsolódásra, és ez a két hét pont elegendő lett volna, de alig két nap után haza kell mennem, mert annyira rosszul érzem magam.

Gyorsan megkérdeztem tőle, megtanulna-e egy nagyon egyszerű gyakorlatot, mely segíthet a torokfájás enyhítésében, és hogy miha­marabb meggyógyuljon. A válasz természetesen igenlő volt.

Megkértem, rakja le kardigánját a földre, majd megmutattam neki a jól ismert oroszlán testhelyzetet. Néhányszor megismételtettem ve­le a gyakorlatot, és amikor felállt, meglepetten nézett rám, hisz nyelés közben most már nem érzett fájdalmat. Kiegészítésképpen megmu­tattam neki a kézen és lábon található fontos reflexpontokat, illetve felhívtam a figyelmét azokra, melyek érintését érzékenynek találta. A gyógyulás felgyorsítása érdekében tanácsoltam neki, hogy szerez­zen be egy üveg almaecetet is. Természetesen bármilyen más ecet megfelel ebből a célból. Javasoltam neki, hogy hígítsa fel egy kis víz­zel, és ezzel gargarizáljon, illetve igyon is belőle egy kicsit.

Nem emlékszem, hogy láttam-e már ilyen boldog embert, mint amennyire a hölgy örült tanácsaimnak. Átölelt, és elpityeredett a bol­dogságtól. Miután végeztünk, elszaladt, hogy felhívja a hölgyet, akit gyerekei őrzésével bízott meg, s megtudja, mi újság odahaza, vala­mint elújságolta neki mindazt, amit tőlem tanult, arra az esetre, ha valamelyik gyereknek megfájdulna a torka. Az üdülés során többször is összefutottunk, és örömmel láttam rajta, illetve férje arcán a bol­dogságát, mintha csak újból mézesheteiket töltenék együtt.

A kéz reflexpontjainak ingerlése

A torok reflexterületeit a hüvelykujj alsó részén találhatjuk közvetle­nül ott, ahol a tenyérhez csatlakozik, illetve az ujjak között kifeszülő bőrön. Ugyanez érvényes a lábon található ref­lexpontokra is. Amikor torkunkkal valami gond van, keressük az ér­zékeny területeket a nagylábujj alatt, közvetlenül a talphoz való csat­lakozásnál. Kezeléseim során nagyon sok ember torokfájását tudtam enyhíteni vagy megszüntetni ennek a területnek a reflexkezelésével. Ezt a kezelést különösen kisgyerekek esetén ajánlom, akik még nem tudják megtanulni az oroszlán testhelyzetet, illetve azoknál, akik ízü­leti gondok miatt esetleg nem tudnak letérdelni.

Az almaecet használata meggyorsítja a gyógyulási folyamatokat, mivel segít elpusztítani a baktériumokat. A dr. D. C. Jarvis által írott Népi gyógymódok című könyvben hasznos útmutatókat találhatunk az almaecet használatáról, valamint gyógyító hatásáról. Az egyik ilyen betegség például a tüszős mandula, melyet kiválón kezelhetünk vele. Kézmasszázsról már olvashatott korábban oldalunkon.

Egy nem mindennapi gyógyulás

Egyik nyáron elhoztam kisebbik lányunokámat kertes házunkba, mi­vel édesanyja arról panaszkodott, hogy lányának tüszős mandula­gyulladása van, de az orvos, akihez elvitte, csak gyógyszeres kezelés­sel tudott rajta segíteni. Már két napja nálunk volt, amikor megfi­gyeltem, hogy unokámnak nagyon nehezére esik a nyelés. Belenéz­tem a torkába, melyet belül rengeteg kis fehér pontocska fedett be. Azonnal tudtam, hogy a tüszők kiújultak, és ez okozza a szenvedést kisunokámnak. Két teáskanál almaecetet tettem egy pohár vízbe, és az így elkészült keveréket rögtön elkezdtem itatni a kislánnyal. Min­den fél órában gargarizált vele, és megivott belőle egy kicsit. Rövid időn belül torka teljesen kitisztult, és a tüszők nem újultak ki nála so­ha többé.

A nyelv vizsgálata

A fájó torok kezelésében nagyon nagy segítségünkre lehet a nyelv­pálcika használata. Nyomjuk meg vele a nyelv hátsó felét, és keres­sünk rajta érzékeny pontokat. Ezeknek a területeknek a megnyomá­sa igen kellemetlen lehet majd, de ilyenkor mindig jusson eszünkbe a masszázs aranyszabálya: „Ha valahol fáj, masszírozzuk ki belőle a fájdalmat”. A Nyelvmasszázs kifinomult technikái sokat segítenek a megfázás és egyéb feslőlégúti megbetegedések esetén.

Egyéb tünetek kezelése

Most, hogy megtanultuk a megfázások első tünetének a kezelését, térjünk át más jelekre, mint például a tüsszögés és a köhögés.

Ha valakinél már nagyon előrehaladt állapotba jutott a megfázás, akkor jobb, ha nem alkalmazunk teljes körű reflexkezelést nála. A megfázás valójában csak azt jelzi, hogy szervezetünkben ártalmas méreganyagok halmozódtak fel, melyeket most szervezetünk szeret­ne kitisztítani magából. Ilyenkor a különböző reflexpontok masszíro­zásával segíthetünk a nagytakarításban, illetve mirigyeinket és szerveinket többletmunkára serkenthetjük. Megfázás alatt ezért legjobb, ha az agyalapi mirigy reflexpontját ingereljük, melyet a nagylábujj, illetve a hüvelykujj közepén találunk, valamint a torokhoz kapcsoló­dó reflexterületeket. Érdemes még megmasszírozni a tüdő pontjait is, mivel így szervezetünk többletoxigénhez tud jutni.

Az egész területet jól masszíroz­zuk át, különös figyelmet szentelve az itt található érzékeny pontok­nak. Keressük meg ezeket a fájó zónákat a fül és a fej meleg reflex­pontjai között is.

Ha egy megfázást közvetlenül a kialakulás időszakában szeretné­nek megakadályozni, akkor javaslom, hogy igyanak kávét. Már na­gyon sokszor kipróbáltam, és mindig segített. Az elkészítéshez hasz­náljunk három teáskanál azonnal oldódó kávét, melyet körülbelül egy liter forró vízben oldjunk fel, de készíthetünk csak egy csészével is. A kávé segít a máj működésének felélénkítésében. Ha lehet, ne köz­vetlenül lefekvés előtt igyák meg, mivel könnyen éberek maradhat­nak, ami gondot okozhat elalváskor. Helyette inkább használjunk ilyenkor mézet.

Az ecet és a méz keveréke is kiválóan alkalmazható ezeknél a pa­naszoknál, de ne feledkezzünk el a hagyma és a fokhagyma varázs­latos gyógyító erejéről sem. Megfázáskor együnk nagyon sok C-vi­tamint, mely rendkívül fel tudja gyorsítani a gyógyulás folyamatát. Igyunk sok citromlét, valamint kerüljük a narancsot és grépfrútot. Láz esetén az agyalapi mirigy reflexpontjának masszírozása nyújthat a legtöbb segítséget.

Hogyan sikerült egy csúnya megfázást szinte azonnal orvosolnom?

Hawaii tartózkodásom alkalmával észrevettem, hogy a szálloda egyik szobalánya nagyon csúnyán köhög. Alig tudott levegőt venni a roham­ként rátörő köhögéstől. Amikor kimentem a szálloda halljába, odasé­táltam hozzá, és a következőket mondtam neki:

Itt fogja meg az ujját, így.

Megmutattam neki, hogyan nyomja össze középső ujjának legalsó ízületét. Meglepetten és kicsit hitetlenül nézett rám, amikor egy öre­gebb hawaii asszony odajött, és ezt mondta:

Csak tedd azt, amit mond, tudja, mit csinál.

A lány úgy tett, ahogy megmutattam neki, és szinte azonnal abba­hagyta a köhögést.

Néhány órával később, amikor visszaérkeztünk a szállodába, a lány nagy lelkesedés közepette futott oda hozzám, és nem is tudta hirtelen, hogyan köszönje meg, amit érte tettem. Nem láttam semmi nyo­mát a korábban őt úgy zavaró köhögésnek, és a hátralevő napokban, amit még ott töltöttem, sem vettem észre, hogy egyet is köhintett volna.

Remélem, önök is megosztják majd a könyvből szerzett tudásukat az arra rászorulókkal, és kérjék meg őket is arra, hogy adják tovább az újonnan elsajátított módszert. Ha így tesznek, egyre több lámpást kapcsolnak majd fel, melyek a gyógyulás fényét sugározzák szét eb­ben a betegségektől szenvedő világban.