Masszázs alapfogalmak

Masszázs, légzés, vízfogyasztás

Miért fontos a reflexológia szempontjából a vízfogyasztás és a mély légzés?

Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az élethez vízre és le­vegőre egyaránt szükségünk van. Víz nélkül öt napnál tovább nem él­hetünk, és levegő nélkül öt percnél tovább sem bírjuk. Testünk élő sejtjeinek működéséhez vízre és oxigénre egyaránt szükség van.

A tiszta víz csodája

Testünk 70%-a víz. Testünkben ez a legbőségesebben előforduló épí­tőelem. Minden testrészünknek szüksége van vízre, és mindegyik nagymértékben függ is a víztől. A test egészének vízre van szüksége a helyes működéshez, hogy megolajozza ízületeinket, rendben tartsa a testhőmérsékletet, és hogy segítse az emésztést. A víz a veséknek is kell, hogy kimoshassák vele a salakanyagokat, ugyanúgy, ahogy a vér sem nélkülözheti a tápanyagok és az oxigén testsejtekbe való szállí­tásakor. Ez teszi lehetővé, hogy szép hajat és puha, táplált bőrt tud­hassunk magunkénak. Az izmoknak is folyadék kell, másképpen le­gyengülnek és összeaszalódnak. Végül arról sem feledkezhetünk meg, mennyire fontos a víz a test túlzott zsírtartalmának kimosásához.

Miért igyunk vizet a masszázs kezelés alatt?

Amikor a testben nincs elegendő víz, akkor a vér a hiányt a szövetek, illetve a sejtek vízháztartásának elvonásával pótolja. Ekkor áll be a kiszáradás. Ebben az állapotban a test működése hiányos lesz. In­kább igyunk túl sok vizet, mint túl keveset. A vesék készen állnak ar­ra, hogy kiválasszák, ha túl sok vizet innánk. A masszázs segíti a természetet, hogy megszabadítsa a testet a mérgektől és a tisztátalan anyagoktól a folyékony salakok kiürítésével. S ezzel egyensúlyba hoz­za és életre kelti az egész szervezetet.

Amikor megfázunk, tudjuk, hogy nagyon fontos az elegendő fo­lyadék bevitele annak érdekében, hogy a baktériumokat kimossuk a szervezetből. A testnek mind a szerkezeti fennmaradásához, mind pe­dig a mindennapos helyes működéshez elegendő vízre van szüksége. Amennyiben a vízháztartás hiányos, akkor az is előfordulhat, hogy a test sejtjei a masszázson keresztüli ingerlésre adott válaszreakció útjába állnak. Ezért is kell elegendő vizet inni.

A masszázs szerint „a víz a vezető közeg”

Az egyik Kansasban megrendezett reflexológus-összejövetelen találkoztam Zackery Brinkerhoff-fal, aki már hatvanéves sikeres reflexoló­giai múltra tekint vissza a családjában. Ő mesélt nekünk az egyik betegéről, aki először nem reagált sem a reflexológiára, sem pedig más természetes gyógymódra. Teljesen kétségbeesett, és azt sem tudta, mit tegyen, egészen addig, míg egyik alkalommal a Coloradói Egyetem egyik szemináriumára nem látogatott. Ott hallott arról, hogy a vízfogyasztás mennyire fontos a test gyógyulási folyamataihoz. ő ezt így fogalmazta meg: „A víz vezeti el azt az elektromos impulzust, melyet a reflexológiával létrehozunk, és ezért, ha az idegrendszer sejtjeiben nincs elegendő folyadék, akkor ez megakadályozza az idegi impulzusok mozgását. Ezért aztán a beteg nem reagál a kezelésre.”

Később Brinkerhoff felkereste korábbi betegét, és közölte vele a jó hírt. Megerősítést nyert az orvosi lelet, miszerint az illető súlyos kiszá­radásban szenvedett. „Amint egyre több vizet kezdett el fogyasztani, a test visszanyerte egészséges vízháztartását, és a test a reflexológia kezeléseire is reagálni kezdett. Szemmel látható és mérhető módon állapota javulni kezdett” — mesélte el.

Hogyan tisztítsuk meg a vizet?

Meg kell győződnünk róla, hogy a víz, amit iszunk, egészséges. Ha bármikor bizonytalanok lennénk a víz minőségét illetően, fertőtle­nítsük és pusztítsuk el az összes fertőző baktériumot azzal, hogy a vizet öt percig forraljuk, majd lehűtjük. Eztán öntsük egy üvegbe, és rázzuk fel jól, ez javítani fogja annak jellegtelen ízét és oxigénnel telíti.

Az ivóvizet úgy tölthetjük fel energiával, hogy az üveget spirális mozgással felkavarjuk úgy, hogy a víz körkörös mozgást írjon le. Ettől természetes elektromossággal töltődik fel. Ha tiszta és friss vizet fo­gyasztunk, testünk új erővel és energiával töltődik fel, mert a víz min­den élő szervezetet támogat.

A mély légzés és a reflexológia kéz a kézben jár

A reflexológia és a mélylégzés együttes alkalmazása csodálatos hatást gyakorol majd az egészségükre. A kettő együttes alkalmazásával erő­södni fog az immunrendszer, és a vérnyomás is egyensúlyba kerül. A szív-ér rendszer egészének és a légzőrendszernek egyaránt leve­gőre van szüksége. Próbáltak már oxigénhiányos helyen tüzet rakni? Egyszerűen nem működik. Ugyanez a helyzet az emberi testtel, oxi­génhez kell jutni a levegő beszívásakor ahhoz, hogy egészségünket és energiánkat megőrizzük. Észre fogják venni, hogy a mélylégzés és a masszázs együttes alkalmazásával javulni fog a keringésük, és a szellemi teljesítőképességük növekedni fog.

Ez a kombináció ahhoz is hozzájárul, hogy tudatosabban érzékel­jük a testünket. Ahogy egyre többet tudnak meg a reflexológiáról és a helyes légzésről, egyre nagyobb figyelmet fordítanak majd a test kü­lönféle pontjaira, és önmagukról is egyre többet tudhatnak meg.

Lélegezzünk mélyeket az egészségünkért

A test minden egyes része trillió piciny sejtből épül fel. A légzés se­gítségével a véráramon keresztül oxigén jut ezekbe a kis sejtekbe. A vörösvértesteket nem lehet felépíteni oxigén nélkül.

A sejt egy lufihoz hasonlítható, amit, ha levegővel fújunk tele, ak­kor kemény, fiatalos lesz, készen arra, hogy felszálljon a levegőbe. Amennyiben kilyukad, azonnal elveszti formáját, összezsugorodik, s végezetül elgyötörten ér földet.

Ugyanez a helyzet a piciny emberi sejttel is. Amennyiben nem kap elegendő oxigént, akkor legyengül, fáradttá és élettelenné válik. S ennek eredményeképpen az egész test elveszti fiatalságát és életerejét.

Az oxigén fontosabb, mint az étel

Valójában az oxigén még a tápláléknál is fontosabb, hiszen elegendő oxigén nélkül a test nem képes feldolgozni az ételt, és a test számára szükséges tápanyagot készíteni belőle. Az ember elég hosszú ideig képes életben maradni táplálék nélkül is, de levegő nélkül az élet né­hány perc alatt megszűnik. A vér táplálja a sejteket, szerveket, miri­gyeket, idegeket, szöveteket, a hajat, a fogakat, a csontokat, a bőrt és a körmöket egyaránt. Amennyiben a vérünk egészséges, azaz elegen­dő oxigént tartalmaz, akkor számíthatunk rá, hogy testünk ellenálló lesz a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben. A helyes légzésnek hatása van a test minden egyes aktivitására. A mélylégzést egy alapos tavaszi nagytakarításhoz hasonlíthatjuk. A rosszul szellőző szobát do­hosnak érezzük, és igen kellemetlen szaggal bír. S ugyanez igaz a le­vegőtlen testre.

Mélylégzési gyakorlatok

A jó egészséghez elengedhetetlen a mélylégzés helyes módjának is­merete. Rendszeres gyakorlással ez teljesen természetesen és szinte magától fog jönni. A legtöbbjüknek minden bizonnyal új és szokatlan tapasztalatot nyújt majd, hogy a test szinte minden pontjába friss le­vegőt küldünk.

Nagyon fontos a helyes testhelyzet felvétele a mélylégzés gyakor­lásakor. Amennyiben a földön ülve gyakorlunk, mindenképpen ke­resztbe tett lábakkal üljünk, hogy a gerincoszlop egyenes maradjon. Akár egy támlás széket is használhatunk, illetve, ha ágyhoz vagyunk kötve, akkor próbáljuk meg hátunkat kiegyenesíteni, amennyire csak tudjuk. Ez nagyon fontos.

Egyenes gerincoszloppal és csukott szájjal lassan szívjuk be a leve­gőt, miközben a torkunkon érezzük a beáramlást. Felejtsük el, hogy orrlyukaink is vannak. A levegőnek a torokhoz kell érkezni. A torok felső részén érzékeljük a levegő beáramlását. Kissé sziszegő hanggal jár ez a légzés.

A hétköznapi légzéssel ellentétben, amikor is a levegő a tüdő felső sarkába áramlik, most annak legalsó csücskébe is beszívódik. Érezni fogjuk, ahogy a mellkas alsó szakasza elkezd kitágulni. Amikor már úgy érzik, hogy a tüdő teljesen megtelt levegővel, akkor nagyon las­san kezdjék el kiengedni, csukott szájjal, úgy, hogy a levegőt a torok felső széléhez préselik. A kis sziszegő hang újból jelentkezni fog, de valószínűleg csak mi halljuk majd.

Maradjunk ellazulva. Lélegezzünk nagyon lassan, és engedjük, hogy a levegő a tüdő legfelső csücskéből áramoljon ki először, majd folyamatosan lefelé haladjunk, míg a tüdő teljesen ki nem ürül. Elő­ször talán különösnek tűnik majd, s talán nehéz is lesz ennek a gya­korlatnak a végrehajtása, de hamarosan teljesen természetessé válik.

Most próbáljuk meg újra úgy, hogy a gyakorlat végzése közben a tenyerünket a mellkas két oldalára helyezzük, s érezzük, ahogy a tü­dőnk tágul, mialatt lentről felfelé haladunk a légzéssel. A levegő lassú kifújásakor figyeljük meg, ahogy a mellkas először felül, kissé a gyo­morba húzódva, lesüllyed. A hétköznapi légzés során a mellkas nem szokott megemelkedni.

Az első napokban csak két légzést végezzünk el egyszerre. Reggel, délután és este a legjobb a gyakorlásra. A gyakorlás második napjától fogva már három mélylégzést is végezhetünk egyszerre.

Időt és gyakorlást igényel majd, de nagyon megéri a befektetett energiát, ha tényleg fiatalossá és egészségesekké akarunk válni éle­tünk hátralévő részében.