Fogyás masszázzsal

Komplex egészség megörzés: étrend, vitamin, reflexológia

Étrend, vitaminok masszázs

Mikor első alkalommal tanultam a testmasszázsról, azt tanácsolták, hogy semmilyen más gyógyító módszert ne javasoljak az embereknek ezen kívül, mert az összezavarhatja őket, s nem fognak megfelelő jelentőséget tulajdonítani a reflexológiának, amikor már felépültek. A testmasszázs elsajátítása előtt azonban, férjem korai szívrohama miatt, évekig a táplálkozástudományt tanulmányoztam. Éppen ezért elkerülhetetlen volt, hogy ezzel kapcsolatos tanácsokat adjak a bete­geknek. Ebben a tekintetben tehát nem igazán követtem a tanár uta­sítását, és soha nem úgy ajánlottam a testmasszázst, mint az egyetlen gyógyító módszert.

A híres táplálkozáskutató, dr. Gaylord Hauser elmesélte, hogy még fiatal fiúként egy chicagói kórházban haldoklott. Gümőkóros csí­pő miatt rengeteg műtéten és injekciókúrán átesett, de nem gyógyult meg. Végül az orvosok azt javasolták a szülőknek, hogy vigyék haza, mert már semmit nem tudnak tenni az érdekében. Hazaküldték te­hát, a svájci Alpok nyugalmába meghalni. Otthon aztán egy idős férfi eljött meglátogatni, s azt mondta, hogy csak élő ételek képesek egy élő testet fenntartani. Ez a férfi semmit nem tudott a vitaminokról, a fehérjékről, ásványi anyagokról és más tápanyagokról, a fiú azon­ban követte az öreg tanácsát, és temérdek friss, élő ételt, nyers zöld­séget és gyümölcsöt evett. Sikerült megmenteni az életét, s meg va­gyok győződve róla, hogy dr. Hauser még a kilencvenes éveiben is jó egészségnek örvend fent a svájci hegyekben.

Sörélesztő, a csodaszer

Dr. Hauser a sörélesztő fogyasztását is javasolja, mivel tizenhét kü­lönféle vitamint tartalmaz, beleértve a B-vitamin-család összes tagját, tizenhat aminosavat, és tizennégy különféle ásványi anyagot, beleért­ve az úgynevezett alapvetőnek tartott, nyomokban előforduló ásvá­nyi anyagokat. Ezenkívül még 36% fehérjét is tartalmaz, míg a hát­színpecsenye például mindössze 23% fehérjét tud biztosítani. A pe­csenye emellett még 22%-os zsírtartalommal is bír, míg a sörélesz­tőnek mindössze 1%-a zsír. Ugyanakkor egyetlen evőkanálnyi, azaz 8 gramm pecsenye már 22 kalóriát tartalmaz.

A sörélesztő számos változata kapható már a piacon, melyeket a bio-boltokban vagy gyógynövényszaküzletekben vásárolhatunk meg. Ne keverjük össze a sütéshez használt élesztővel, és soha ne együnk a sütéshez használt friss élesztőből!

A feketeligula-szirup haszna

A másik kedvenc eledelem a feketeligula-szörp, melyet dr. Hauser is ajánl, ami egy nem fehérített melasz, a feketeligula-melasz. Csodála­tos gyógyító erővel bír ez az anyag, nem csak, mint étel, de mint a se­bekre és horzsolásokra alkalmazott gyógyír is.

A fekete ligula igen gazdag vasban és B-vitaminokban. Ne vásárol­juk ezt a szirupot bárhol, csakis azt fogyasszuk, amit a bioboltokban árulnak. Azokat, amelyeket megbízhatatlan helyeken láthatunk, nagy­részt cukorból készítik, amit nem igazán szeretnénk elfogyasztani, ha­csak nem akarjuk lassan megmérgezni magunkat, és tönkretenni a fo­gainkat.

Sokan nehezen viselik el a fekete ligula ízét, s én is ezek közé az emberek közé tartoztam. Megpróbáltam mindenféle lehetséges mód­szert, hogy ízletesebbé tegyem, mivel ismertem, milyen nagyszerű ét­rendi értékkel rendelkezik. Végül megtaláltam egyfajta ízt, amit meg is kedveltem. Egyszerre csak egy keveset vettem be, meleg vagy hi­deg tejjel, illetve vízzel. A szirup nagyon kellemes gyerekek és idős emberek számára a lefekvés előtti kakaó helyettesítésére. Ezt az italt még egy kevés kalciummal is kiegészíthetjük, ha tejporral dúsítjuk. Csak annyi kalciumra van szükségünk, amennyit képesek vagyunk elfogyasztani.

A fekete ligulát beöntéshez is használtam, amikor úgy éreztem, a vastagbélben bajok lehetnek, és egyfajta belső zuhanyként, ha az adott területtel gondok voltak. Akár belsőleg, akár külsőleg használjuk, rejtélyes gyógyító ereje van. A szájüregben tartva segíthet a fog­fájás és a szájfájás megszüntetésében.

Gyakran, amikor túlhajszoltnak és kifacsartnak érzem magam, egy pohár tejben feloldott fekete ligula gyors felfrissülést eredményez, ha a felpezsdítő testmasszázsra éppen nincs időm. A szennyezett levegő és a szennyezett, mérgezett víz, illetve a megkérdőjelezhető ételada­lékok — melyek az ételeinkből hiányzó természetes tápanyagokat hi­vatottak pótolni — korában mindenféle fellelhető segítségre szüksé­günk van ahhoz, hogy testünket egészségesen tartsuk.

Egy másik csodaszer, a búzacsíra

A búzacsíráról azt állítják, hogy felér a saját súlyának megfelelő arany értékével. A B1-, B2-, B6-vitaminok és a niacin (nikotinsav) kimagasló forrása. Egy félpohárnyi búzacsíra ezeknek a vitaminoknak a bőséges napi adagját biztosítja. Fehérjében gazdag, és közel háromszor annyi vasat tartalmaz, mint bármely más étel.

A friss búzacsíra nagyon egészséges, főleg, ha hideg vagy meleg gabonapehellyel fogyasztjuk. A sült kenyérfélék, mint a kekszek, ke­nyerek, sütemények és a többi étel ízét és tápértékét is csodálatosan kiegészíti, valamint a friss gyümölcsöknek és salátáknak kicsit diós ízt kölcsönöz.

A búzacsíra az E-vitaminnak is jelentős forrása, ami sokféle szív­betegséget képes meggyógyítani. Ne hanyagolják el, s ne felejtsék a család ételeibe belecsempészni a búzacsírát. A reflexmasszázs mellett ez is segíthet megőrizni a fiatalságunkat, és biztosítja, hogy hosszú és egészséges életet éljünk. Amikor csak lehet, nyers búzacsírát fogyasszunk, s a mélyhűtőben tároljuk, hogy megőrizze frissességét.

A varázslatos joghurt

A joghurt a felelős azért, hogy a bulgárok és azon országok lakói, akik még előrehaladott életkorukban is életerősek, élénkek és fiata­lok maradnak, hosszú életet élnek.

A joghurtot nagyon könnyű megemészteni, nagy mennyiségű fehér­jét tartalmaz, illetve jelentős mennyiségű kalciummal és riboflavinnal (132 -vitamin) egészíti ki az étrendet.

A joghurt elfogadható nassolni­való két étkezés között, és a gyors felfrissülést is segíti. Jó lefekvés előtti táplálék. Fölözött tejjel felerősített, egy pohár joghurt kb. 7% kalóriát, 17% fehérjét, 50% kalciumot és 30% 132-vitamint szolgáltat a napi étrendhez.

A klinikai kísérletekből származó ismeretek szerint a joghurttal etetett gyerekek sokkal gyorsabban nőnek, mint azok, akik nem kap­tak. Amennyiben szeretnék, hogy gyermekük nagy felnőtté növeked­jen, adjanak neki elegendő joghurtot. Hogyha viszont túl gyorsan nő a gyerek, talán jobb lenne kihagyni a joghurtot az étrendből, és na­gyobb figyelmet szentelni az agyalapi mirigynek.

Az aranysárga növényi olaj szerepe az energia bevitelben és a csípőszélesség csökkentésében

Manapság a zsiradékoknak igen rossz híre van, azonban mindannyinknak szüksége van némi zsiradékra. A zsiradék tartalék energia­forrás, mely bőr alatti hőszigetelést ad, illetve töltelékanyagként szol­gál a testforma kialakításához.

Dr. Gaylord Hauser elmondja, hogy a bizonyos mennyiségű zsi­radékot tartalmazó táplálékok jobban megmaradnak a szervezetben, mivel a zsírt lassan emésztjük, és ezért a felszívódása is lassabb, mint más élelmiszereknek. Nagyon fontos ezt meglátni, főleg azoknak, akik mindenáron csökkenteni akarják a bevitelét. A gyomor is telítettebb, és hosszabb ideig marad beteljesedett, ha zsiradékot is fogyaszt.

Fontos azonban, hogy folyékony növényi olajat és zsiradékot fo­gyasszunk az állati zsiradék helyett. Mindig megbízható helyről szerez­zük be ezeket az olajokat, hogy biztosan frissek legyenek, és felbontás után tároljuk a hűtőszekrényben. Egy nap egy evőkanálnyi olajat kel­lene fogyasztanunk, még akkor is, ha csökkenteni akarjuk a zsiradék­bevitelt. Az olajfogyasztással egy időben, vigyünk be E-vitamint is.

Tejpor

A tejpor nem tartalmaz állati zsiradékot, s emellett rengeteg jó tulaj­donsága van. Kiváló biológiai minőségű fehérjével lát el bennünket, illetve kalciumban és riboflavinban (B2-vitamin) gazdag. Éltető táp­anyagait könnyű megemészteni. Por alakjának köszönhetően szinte bármeddig eltartható. Fénytől védve, jól zárható dobozban tároljuk, hogy megóvjuk a csomósodástól, és riboflavin-tartalma elvesztésétől.

A tejport hígítva is fogyaszthatjuk a kismamák tejtermelésének fokozása érdekében, de süteményekhez is adhatjuk, hogy az egész család részesülhessen annak kalciumtartalmából, ahogy dr. Hauser ajánlja.

Amikor a tejről szólunk, érdemes megemlíteni, hogy a boltban kapható mélyhűtött tej nyálkatermelő hatású lehet. Ahogy az a leg­több ételre igaz, a tej is akkora változáson ment már át, az adalék­anyagok és a homogenizálás következtében, hogy sok orvos van, aki lebeszéli betegeit ezek fogyasztásáról.

J. asszony elmesélte, hogy bélfürdőt végeztek nála, és az orvosa nagyon dühös volt, mikor meglátta, hogy belei tele vannak nyálkával. Az orvos erre kijelentette: — Nincs több tejtermék! Eztán a hölgy át­tért nyers zöldségekre és gyümölcsökre, és szinte újjászületett.

Férjem nem tudott egy fél pohár tejet sem meginni anélkül, hogy iszonyatos homloküregi fejfájást ne kapott volna. Ezután az egyik biológiai termékeket árusító boltban találtam és vásároltam számára nyers, teljesen természetes tejet, és amikor ebből is megivott egy po­hárral, az nem okozott semmiféle problémát. A nyers tejtől soha nem volt semmi baja. A tanulság, hogy a természetes dolgokat nem lehet még jobbá tenni.

A csodaszer, amit lecitinnek hívnak

Lecitin (linolsav, lenolajsav) nélkül nem is létezhetnénk. Ez a táp­anyag fehérjével és koleszterinnel keveredik, s olyan alapvető szerke­zeteket hoz létre, melyek nélkül nincs élet. Az egyik ilyen szerkezet a membránokat hozza létre, amelyek minden egyes élő sejtet körbe­kerítenek. Amennyiben ez a membrán hiányzik, vagy gyenge, esetleg nem megfelelő a felépítése, akkor a sejt tartalma kiszivárog, és a sejt meghal. Ha pedig a sejtek meghalnak, akkor a test maga is megszű­nik.

A lecitin mielint is készít, ami egy kövérkés fehérje-alkotórész, mely a test legfőbb izmait, beleértve a gerincvelőt is, beburkolja. Amennyiben valami károsodás éri ezt a bevonatot, ez a lelki beállí­tottságot is károsíthatja, és neurológiai tüneteket okozhat, illetve a rettegett szklerózis multiplexhez is vezethet. Az is meglehet, hogy az érelmeszesedést is lecitinelégtelenség okozza.

A lecitinről úgy tartják, hogy a véralvadást is rendben tartja, hogy az se túl gyors, se túl lassú ne legyen. A szívkoszorúér-trombózistól és a szélütéstől is megvéd, azzal, hogy megakadályozza a vér besűrű­södését, illetve hatásos a fekély, az asztma és egyéb allergiás megbe­tegedésekkel szemben. A fogszuvasodás, a pattanások és más bőrbe­tegségek ellen is véd. (A lecitin a fog építőelemeinek egyike.)

A lecitin veszélye

Dr. Tappel szerint a lecitin akár veszélyes is lehet, ha ellenméreg, az­az E-vitamin nélkül szedik. Úgy tűnik, hogy ez a nagyon szükséges vitamin megavasodhat a testünkbe kerülve. A megavasodott lecitin pedig, ahogy azt dr. Tappel is elmondja, „a sejt szerkezeti és mű­ködésbeli elemeit” károsíthatja. Ezért annyira fontos az E-vitamin- és a bioflavonoid- — ami a fokhagymában is fellelhető — bevitel, ami­kor lecitint fogyasztunk. Ez is azt bizonyítja, hogy szükségünk van ki­egyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-bevitelre.

Emlékezetkieséstől szenvedő, különböző korú betegeken is végez­tek kísérleteket ezzel kapcsolatosan. Amikor 30 gramm lecitint kap­tak, az emlékezőképességük mintegy 25%-kal javult. Tudom, hogy ez tényleg így van, mert én is kipróbáltam, és jelentősen javult a szel­lemi teljesítőképességem. A kalcium — a csonteledel — pedig segít a lecitinben lévő túlzott foszfortartalom eltávolításában.

Az a-vitamin jelentősége

Az A-vitamint a legkönnyebb beiktatni az étrendünkbe, mivel sem a főzés során, sem a mélyhűtésnél nem semmisül meg, s általánosság­ban megtalálható az átlagamerikai étkezésében. A táplálkozáskuta­tók azonban úgy tartják, hogy mégis vannak emberek, akik az A-vita­min-elégtelenség határán állnak.

Az A-vitamin-elégtelenség vagy -hiány sokféle módon észrevehe­tő, például a farkasvakság és bizonyos bőrbetegségek is erre utalnak.

Az A-vitamin-hiány összes tünete nagyon könnyen megszüntethe­tő, ha az étrendünket megfelelő mennyiségű vitaminforrással egészít­jük ki. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a test nem képes fel­szívni ezt a vitamint, s ekkor még többet kell bevinni a szervezetbe. A megfelelő mennyiségű A- és D-vitamin-bevitelről legegyszerűbben a csukamájolaj napi rendszerességgel történő fogyasztásával gondos­kodhatunk. Az óriási lapos hal májolajának fogyasztása még jobb, mert állítólag százszorta több A-vitamint tartalmaz, mint a csukamáj­olaj.

Gyermekeimnek, kicsi koruktól fogva, minden reggel egy teáska­nál csukamájolajat adtam, habár nem is nagyon tudtam még ekkor, mennyire helyesen tettem, hogy éhgyomorra etettem meg velük.

Az A-vitamin és a száraz bőr

A bőr az egészség barométere. Az egész test állapotát tükrözi. Ha száraz a bőre, akkor ez minden bizonnyal sokkal több, mint felszíni szárazság, arra figyelmeztet, hogy az egész testben szárazság uralkodik. Ez nem csupán a bőr gondja, hanem arra is rámutat, hogy az egész testnek olajozásra van szüksége. Egészségügyi problémáink legelőször a bőrünkön jelennek meg.

Azok az emberek, akik a testmasszázst alkalmazzák, bőrük száraz­ságának megszűnését tapasztalják, amikor elkezdik az érzékeny pon­tok rendszeres masszírozását és nyomkodását. A reflexológia techni­kájával ingerlik a testnek azokat a szerveit és mirigyeit, melyek a bőr kiszáradásán keresztül próbáltak segélyjeleket küldeni. Arra szerettek volna figyelmeztetni, hogy az egész test kiszáradó félben van, azaz az il­lető idejekorán megöregszik. A szépségről és a bőrről szóló Harminc­negyedik fejezetben még részletesebben szólok majd a száraz bőrről.

Egyelőre elég, ha az egész testet beolajozó csukamájolaj fontossá­gát megjegyezzük. Alexander úr szerint a legjobb, ha egy órával étke­zés előtt, vagy négy, illetve több órával étkezés után vesszük be ezt az olajat, egy kevés tejjel vagy narancslével. A csukamájolaj egyébként D-vitaminnal is ellátja a szervezetet.

Tegyünk egy teáskanál csukamájolajat egy kisebb üvegbe, és ad­junk hozzá kb. 60 milliliter tejet, majd addig rázzuk, amíg habos nem lesz, és éhgyomorra igyuk meg. Legalább egy órán át még ne együnk semmit, ezalatt ugyanis lesz ideje a beleknek arra, hogy felszívják a csukamájolajat, mielőtt még a máj megkaparinthatná. Amennyiben nem tudjuk meginni a tejet, igyunk helyette narancslét, azonban Alexander szerint is a tej a legjobb.

Habár a csukamájolajnak eléggé kellemetlen íze van, az én gyere­keimet ez soha nem zavarta, talán azért, mert egész életükben szed­ték. Manapság már számtalan ízesített változatot lehet kapni, ami élvezetesebbé teszi fogyasztását. Mindig győződjünk meg róla, hogy friss terméket vásároltunk, és tartsuk felbontás után hűtőszekrény­ben.

Visszautasították a biztosítás kötését, mert jó egészségnek örvendett

Miután megnősült, a fiam ügy határozott, hogy életbiztosítást köt. Mikor minden szükséges nyomtatványt kitöltött, a határozat megérkezését várta, mindhiába. Rájött, hogy a biztosítási üzletkötő bará­tainál róla és egészségi állapotáról kérdezősködött, ezért aztán sze­mélyesen felkereste és megkérdezte tőle, miért tette ezt. Az üzletkö­tő így felelt: — Azt gondoltam, hogy esetleg eltitkolt valamiféle beteg­séget, mert egész életemben, s mióta biztosításokat kötök, soha nem találkoztam még senkivel, aki olyan egészséges lett volna, mint ön. Legalábbis, ahogy ön állította. A szokványos gyermekbetegségektől eltekintve ugyanis önnek soha semmilyen betegsége nem volt, s emel­lett még soha nem volt orvosnál! Egyszerűen nem hittem el. Ezért meg kellett bizonyosodnom róla, hogy tényleg igaz.

Azt hiszem, hogy a csukamájolaj és a természetes étkezés hozzájá­rult ahhoz, hogy a családom ilyen egészséges maradt. Természetesen amióta felfedeztük a testmasszázs létezését, egészségünket mindannyian a tudatos reflexmasszázs segítségével is ápoljuk, ami távol tartja tőlünk a betegségeket.

A varázslatos C-vitamin

A C-vitamin a napjainkban használatos egyik legcsodálatosabb vita­min. Nagyon olcsó és könnyen fellelhető a gyógyszertárakban, gyógy­növényszaküzletekben, sőt még a fűszeresnél is. A C-vitamint csodá­latos gyógyító erejéért dicsérik sokan, mellyel szinte minden betegsé­get képes gyógyítani, beleértve a szívbetegségeket, szívrohamokat és az ízületi gyulladást.

Mikor életemben először találkoztam a C-vitaminnal, a megfázást megelőző és kezelő vitaminként mutatták be. Azonnal használni kezdtem, mert a megfázás tüneteit már elkezdtem érezni.

A C-vitamin gyógyítja az idült hörghurutot

Egyik alkalommal, amikor meglátogattam G. asszonyt, a ba­rátnőmet, elpanaszolta, hogy az egész család megfázástól szenved. Azt is elmondta, hogy minden télen heteket tölte­nek el kórházban influenza és tüdővérbőség miatt. A kilenc év körüli Gene egész életében hörghuruttal bajlódott. Me­séltem nekik a C-vitaminról, és annak kifejezetten a megfá­zásra gyakorolt csodálatos gyógyerejéről. Megígérték, hogy kipróbálják. Néhány hónappal később újból meglátogattam G. asszonyt, aki elmondta, hogy az általa vásárolt C-vitami­nos üveget az asztalra kitette, de senki sem evett belőle. Egyik nap aztán észrevette, hogy az üveg teljesen kiürült, ezért megkérdezte Gene-t, nem tud-e róla valamit. 0 erre azt felelte, hogy mivel azt hallotta: „Jó neked, és meggyó­gyulsz tőle”, úgy döntött, egyszerre veszi be az összest, hogy azonnal meggyógyuljon. S képzeljék, tényleg azon nyomban meggyógyult.

Az ezt követő tél jó lehetőséget adott a megfázásokra és meghűlésekre, és az egész család újból hetekig feküdt a kórházban megfázással és hörgőfertőzéssel, Gene-t kivéve. Ő még csak nem is szipogott, s meg sem fázott egész télen.Amikor legközelebb láttam őt, már a húszas éveiben járt, s nagydarab, egészséges és erős férfi volt, aki soha többé nem szenvedett hörghuruttól, amióta az egész üveg C-vita­mint bevette.

Természetesen senkinek sem javaslom, hogy bármelyik vi­tamint túladagolja, azonban klinikai tanulmányok azt mutat­ták ki, hogy sokféle rejtélyes betegségre, melyeket a modern orvostudomány nem képes megoldani, a vitamin túladagolás adhat csak megoldást.

Az A- és C-vitaminok csökkentik a dohányzásnak a testre kifejtett romboló hatását. Ha tehát nem tudják a cigarettát lerakni, akkor leg­alább szedjenek több A- és C-vitamint.

Paavo Airola, napjaink figyelemre méltó táplálkozáskutatója sze­rint a C-vitamin a testnek szinte mindegyik működési folyamatában részt vesz. Képessé teszi a testet arra, hogy megvédje magát a stresszektől és mindenféle más, az egészségét fenyegető bajtól.

Dr. M. Higucsi, japán kutató arról számol be, hogy kutatásai meg­határozott kapcsolatot mutattak ki az étrend C-vitamin-szintje és a nemi mirigyek hormontermelése között. Azt is elmondta, hogy az idősebb embereknek különösen sok C-vitamint kell fogyasztaniuk ah­hoz, hogy a megfelelő nemihormon-termelődést biztosíthassák.

Amikor valamilyen vitamint vagy ásványianyag-tablettát szedek, mindig összetöröm a tablettát, hogy jobban felszívódhasson. Ehhez a vitamintablettát két zsírpapír közé teszem, és kiskalapáccsal össze­töröm, amíg por alakú nem lesz. Aztán vagy az ételre szórom, vagy pedig tejbe, illetve más italba keverve iszom. A legjobb, ha mindenki magának találja ki, hogyan szereti bevenni a vitamint. Egyes vitami­nok por és folyadék alakban is elérhetőek, másokat természetes íze­sítéssel rághatóvá tesznek.

A nagyszerű fokhagyma

Nem szabad kihagynom a fokhagyma fontosságának megemlítését sem. Csodanövényként tartják számon. Évszázadokon keresztül kü­lönféle fajok és civilizációk sikerrel alkalmazták. Az ókori egyiptomi­ak és a héberek isteni erővel megáldott szent ételként tartották szá­mon, s igazuk is volt. A fokhagyma számos ételben fellelhető kémiai anyagban, akárcsak A-, B-, C- és D-vitaminokban nagyon gazdag. (A D-vitamin, az úgynevezett napfényvitamin, ezért az élethez elen­gedhetetlen.) Sok ként és jódot is tartalmaz. Mindezek ingerlik a má­jat és a vesét, kihajtják a bélférgeket a gyerekekből és a háziállatok­ból, s a reumás és ízületi fájdalmakat, más betegségek mellett, ugyan­csak megszüntetik.

A fokhagyma bioflavonoidot is tartalmaz, amely a lecitin fogyasz­táskor elengedhetetlen. (Ma már kaphatóak olyan kapszulák, melyek­ben lecitin és fokhagyma együtt található meg.)

A fokhagyma csodálatos gyógyerejét saját életemben is megtapasz­taltam. Gyerekként állandóan betegeskedtem, majd Kaliforniába köl­töztünk, ahol olyan gyerekekkel játszottam, akik vajas kenyeret ettek fokhagymával. Azelőtt soha nem is hallottam a fokhagymáról, s ami­kor megkínáltak vele, egyszerűen imádtam. Nem tudtam eleget enni belőle. Állandóan ezt ettem, és a családom már beletörődött a ször­nyű szájszagomba, ami ezzel járt. Már nem emlékszem, meddig dő­zsöltem a fokhagymában, de soha többé nem voltak betegséghullá­maim. Még a vasat is megemésztettem és ez ma is így van.

Anyámnak magas volt a vérnyomása, egészen addig, amíg az orvos fel nem hívta a figyelmét arra, hogy egyen fokhagymát. Évekig ette a fokhagymát kis adagokban, mint valami gyógyszert, ezt követően már soha nem volt baja a magas vérnyomásával sem, s több mint kilenc­ven évig élt.

Amikor Alaszkában jártam, meglátogattam egy csodálatos orvost, hogy vizsgálja meg általános egészségi állapotomat. Amikor vissza­mentem, hogy megtudjam a vizsgálat eredményeit, a doktor megmér­te a vérnyomásomat, és meglepődve tapasztalta, hogy az kissé magas. Azt mondta, nem hitte volna, hogy bármi bajom lehet. Elmeséltem neki, hogy általában amikor úgy éreztem, magas a vérnyomásom, fok­hagymát ettem. Körbeforgott a székén, és egy pillanatig csak mere­ven nézett rám. Rögtön azt hittem, hogy „te jó ég, biztosan valami butaságot mondtam”, mire aztán az orvos rám mutatott, és így szólt: „Egyen csak továbbra is fokhagymát!” Tisztában volt a természetes gyógyerőkkel, és nem szégyellte kimondani az igazat. Egy egész köny­vet lehetne a fokhagymának a szervezetünkre kifejtett nagyszerű gyó­gyító hatásáról írni.

A fokhagyma még a háziállatoknak is jó

A fokhagymán kívül még a vöröshagyma is csodás vértisztító, és az egészségünkhöz más módon is hozzájárul. Együnk tehát rengeteg fokhagymát és vöröshagymát, naponta és lehetőleg nyersen.

A gyógyfüvek felbecsülhetetlen értéke

Ebben a könyvben nem szándékozom a gyógyfüvek témáját részle­tesen tárgyalni, ugyanis rengeteg jobbnál jobb ilyesfajta könyv van már a piacon, jól ismert szakértők tollából. Mégis fontosnak tartom, hogy megértsék ezeknek az egészség megőrzésében és a jó közérzet kialakításában játszott nagyon jelentős szerepét, ugyanis „Minden be­tegségre van gyógyír.” Nagy igazság ez, magam is évekig használtam gyógynövényeket. A gyógynövények mentették meg néhai férjemet a szívbetegségektől. Egy indiai gyógyfüves orvos, Dewy Conway ismer­tetett meg bennünket a gyógynövényekkel Chicóban, Kaliforniában.

Amikor gyógyteát készítenek, ne forralják fel! Mézet és citromot adhatunk hozzá, ha tetszik. Az én kedvenc teáim a zsálya és a rozma­ring, ezek a test több területét is erősítik. Hűsítően friss ízük van, s a gyomorban tiszta, friss érzés marad elfogyasztásuk után. Ha tetszik, akár egy kis borsmentát is adhatunk hozzá. Ez utóbbi nagyon nyugta­tó, ezért lefekvés előtt is nagyon kellemes meginni egy csészével. To­vábbi információkért keressék fel a legközelebbi gyógynövényboltot, és kérjenek tanácsot az elárusítótól a gyógynövényekre és hasznukra vonatkozóan.

A túlzott fehérjefogyasztás veszélyei

Általában ajánlják, hogy fogyasszunk sok fehérjét, azonban én min­dig vitatkozom ezzel a véleménnyel, mert úgy érzem, túl sok fehérjét eszünk.

Nézzük csak meg, milyen egészségesek és milyen sokáig élnek a hunzák. A hunzák a Himalájában, egy völgyben élnek a Mount Eve­rest lábánál. Az elmúlt néhány évben számos vezető biológiára és táplálkozástudományra szakosodott orvos látogatott el a hunzák völ­gyébe, hogy az embereket és étrendjüket tanulmányozza. Étrendjük nagyrészt gyümölcsökből és zöldségekből áll, és nagyon kevés fehér­jét fogyasztanak. Ennek köszönhetően még századik születésnapjukat túllépve is nagyszerű egészségnek és életerőnek örvendenek. Irigy­kedve állunk, és félelemmel telve nézzük, és csodálkozunk, hogy mi történt velünk.

A németországi Max Planck Intézet, valamint az Orosz Táplálko­záskutatási Intézet egyaránt úgy tartja, hogy a túlzott fehérjefogyasz­tás nagyon is veszélyes lehet, egészségügyi panaszokat és komoly be­tegségeket okozhat.

Egy olyan hölgynek az esetéről is hallottunk, aki magas fehérjetar­talmú fogyókúrás étrendre állt át, és belehalt. Elmesélem egy olyan személy történetét, aki folyékony, de magas fehérjetartalmú ételeket kezdett el fogyasztani. Azt is tudniuk kell, hogy nem ajánlok soha olyasmit önöknek, amit magam ki ne próbáltam volna előzőleg. Ez a por alakú fehérje egészen jól hangzott, mert kizárólag természetes alapanyagokból, gabonafélékből, diófélékből stb. készült. Mielőtt azonban ajánlani kezdtem, gondoltam, kipróbálom magam is. Meg is tettem, és majdnem belehaltam. Három nap után nagyon rosszul kezdtem magam érezni, majd a hátizmaim fájni kezdtek, s mielőtt még rájöhettem volna, hogy mi is történt velem, a hátizmok feszessége áthúzódott az egész testemre, a tüdőm köré, és alig kaptam leve­gőt. A fájdalom állandósult, de ellenőrzésem alatt tudtam tartani a reflexcsipeszek és a reflexfésű segítségével, illetve azzal, hogy a belső elválasztású mirigyek reflexpontjait masszíroztam. Talán, ha nem ta­láltam volna egy nagyszerű hátgerincmasszőrt, aki természetgyógyász is egyben, biztos vagyok benne, hogy akár meg is halhattam volna. Nem is csodálkozom azon, hogy mennyi ember hal bele az efféle ma­gas fehérjetartalmú étrendbe, mikor ugyanis elmennek egy hagyomá­nyos orvoshoz, aki mit sem tud a táplálkozástudományról, nem tudja, mit is tehetne értük. Nekem ekkor citromlékúrát javasoltak.

Az a közhiedelem, miszerint csak az állati fehérjék teljes értékűek, és a növényi eredetűek nem, hibás. A túlzott fehérjefogyasztás ko­moly kalcium, B6 és B3-vitamin-elégtelenséghez vezethet. A túlságo­san sok állati fehérje bevitele pedig olyan betegségeket okozhat, mint például az ízületi fájdalmak, a csontritkulás és a különféle szívmegbe­tegedések. Akár szellemi rendellenességeket is okozhat, mint példá­ul a tudathasadás. A túl sok állati fehérje fogyasztása korai öregedés­hez vezet, melyet a kémiai egyensúlyzavar, a szövetek túl savasodása, a bélrothadás, a székrekedés és az élő szervek elkorcsosulása ered­ményez.

Dr. Nathan Pritikin megmagyarázza, hogy a magas fehérjetartal­mú étrend miért olyan veszélyes. Amikor a fehérjebevitel meghaladja a napi kb. 3200 kalória bevitel 16%-át, akkor az ásványok egyensúlya negatívba billenhet át. Arról is beszámol, hogy az átlag amerikai ét­renden élő emberek mind ebben a helyzetben vannak. Ez nem mást jelent, mint hogy a test elveszíti a nagyon értékes és fontos ásványai­nak készletét, mint például a kalcium, vas, cink, foszfor és magnézi­um. Habár vannak, akik ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket szednek, ezek sokszor mégsem elegendőek ahhoz, hogy az elve­szített életfenntartó ásványokat pótolják.

A túlzott fehérjefogyasztás, cukorral és mézzel párosítva erősen emelheti a vércukorszintet, valamint a vizelet savszintjét, ezzel meg­teremtve a köszvény kialakulásának lehetőségét.

Az állatokon végzett kísérletek arról számolnak be, hogy amikor az állat kevesebb fehérjét fogyasztott, akkor a vér- és rákbetegségekkel szembeni ellenálló képessége megnövekedett. Mikor azonban a rág­csálók étrendjében a fehérje mennyiségét 26%-ról 4%-ra csökkentet­ték, akkor mind a patkányok, mind pedig az egerek hosszabb ideig éltek, és egészségesebbek voltak.

A friss étel elektromos rezgése befolyásolja az egészségünket

Bármely főzött étel halott étel. Hogyan hozhatnánk létre egészséges élő sejteket, ha halott étellel tápláljuk őket? A biztos és bizonyított módszer az egészség fenntartásához és a fiatalság megőrzéséhez, ha többnyire élő ételeket fogyasztunk, azaz nyers, illetve enyhén meg­párolt zöldségeket, friss gyümölcsöket, magvakat, dióféléket, gabona­féléket és különösen csirás magvakat, mint például a lucerna vagy a babcsíra.

Az élő ételeknek olyan rezgésszintje van, mely életet generál. Ha például a feketeszénben lévő kalciumot vesszük, akkor ebben elég kicsiny életrezgés található, melyből táplálkozhatnánk, ellentétben a káposztában vagy a fehérrépa zöldjében lévő kalciummal. Az utóbbi­ban fellelhető kalciumban rezgő életenergia van, biokémiai aktivitás. Az itt található kalcium életet támogató hatású. Ez igaz minden egyes élő ételre, amely a kertben terem. Amikor viszont túlfőzzük őket, vagy az üzletek polcain sokáig hevernek, már veszítenek az elektro­mosan rezgő életenergiából.

Ezt az elektromosan rezgő életenergiát a napból, levegőből és a vízből nyerik. Azaz egy élő dolgot használnak fel ahhoz, hogy egy má­sik élő dolgot életben tartsanak.