Fejmasszázs fajták

Hogyan javíthatjuk a hajunk minőségét?

Masszázs a szép és egészséges hajért

Hajunk egészsége és állapota testi egészségünk tükörképe. Függetlenül attól, hogy arcunk szép-e vagy közönséges, a körülötte képkeretként elhelyezkedő haj nagyban befolyásolja a mások által rólunk alkotott képet. Régebben nagyon szerettem festeni, és az elkészült alkotást mindig magam vittem bekereteztetni. Csodálatos élmény látni, hogyan képes egy jó keret a műben elrejtőző szépséget kiemelni, vagy rossz választás esetén lerombolni.

A hajtövek serkentése a reflexpontok ingerlésével

A hajtövek serkentésének egyik igen hatékony módja, ha belemarko­lunk hajunkba, és meghúzzuk. Ahogy haladunk a fejen körbe, érezni fogjuk, ahogy a hirtelen rántások hatására fejbőrünk vérkeringése felélénkül, és ez az érzés akár több percig is eltarthat majd . Ha jól szemügyre vesszük ezeket a képeket, láthatjuk, milyen sok szerv és mirigy reflexpontját ingereljük ennek az egyszerű módszernek az alkalmazásával, de orvo­solhatjuk vele másnaposságunkat, emésztési problémánkat is.

A reflexpontok ingerlésének fokozása érdekében kezünket lazán szorítsuk ökölbe, és könnyedén ütögessük körbe vele fejünket .Ez a gyakorlat nemcsak a hajtöveknek tesz jót, de a módszerrel ingerelhetjük agyunkat, a húgyhólyagot, a májat és még sok más szervet is. A hatás fokozása érdekében használhatunk egy puhább drót hajkefét is, mely tovább növeli a reflexpontokra kifejtett hatást..

Hogyan hozzuk működésbe a hajreflexpontokat?

A hajnövekedés serkentésének egy igen hatékony módszerét szeret­ném most önökkel megosztani, ami nem más, mint a körmök össze­dörzsölése. Egyik kezünk körmeit illesszük rá a másik kéz körmeire, majd dörzsöljük őket egymáshoz. Dörzsölés közben fokozatosan növeljük a sebességet, egészen addig, amíg ciripelés­hez hasonló hangot nem hallunk. Ekkor néhány másodpercre álljunk le, és hagyjuk, hogy kezünk, illetve ujjaink ellazuljanak. Pihenés alatt érezni fogjuk, ahogy a dörzsölés által létrehozott energia végigáram­lik az ujjainkon, majd az egész testünkön.

D. úr felkeresett néhány hete, hogy elmesélje saját tapaszta­latát a hajnövesztést serkentő módszerrel kapcsolatban. D. úr már nagyon régóta nem volt képes korán felkelni, és min­den reggel úgy ébredt, mintha minden energiáját kiszívták volna az éjszaka folyamán. Kopaszságára való tekintettel úgy döntött, hogy kipróbálja körömdörzsölési módszeremet, és a kezelés időpontját mindig a reggeli felkelés utáni időszak­ra tette. Körmeit öt percig dörzsölgette, és meglepetésére, amikor kikelt az ágyból, újra energiával, illetve életerővel te­linek érezte magát. A kezelés hatása egész szervezetére ki­hatott, melynek eredményeképpen most már korábban fel tudott ébredni, valamint örömmel mutatta az új hajszálakat, amelyek azóta nőttek fejére, amire rendkívül büszke volt. Elmesélte továbbá, hogy a módszert anyósa is kipróbálta, aki már szinte teljesen megőszült. A rendszeres kezelések nála is energianövekedést eredményeztek, valamint csodák cso­dájára fejének hátsó felén a haj újra besötétedett.

A rendszeres hajmosás nagyon fontos a haj szépségének megőr­zése érdekében. Különösen ajánlom erre a célra az aloe vera és a jojobatartalmú samponokat, de nem múlta még idejét az ecettel való hajmosás sem. Fésűnket mindig jól mossuk le, mielőtt frissen mosott hajunkat megfésülnénk vele, valamint erre a célra mindig ritka fogú fésűt használjunk, amely nem nyújtja és töri meg hajszálainkat. En például nagyon szeretem a drót hajkefét, mivel nem csak stimulálja a hajat és a fejbőrt, de fogai sokkal könnyebben áthatolnak a hajon, miközben nem rombolja szét a frizurát.

A hajtüszők ingerlése

Az előbb elhangzottak fényében most vizsgáljuk meg még részlete­sebben a hajhagymák életre keltésének lehetőségét. Ez különösen azok számára lesz nagyon fontos, akik már elvesztették hajukat, vagy a fej bizonyos területein erőteljes a ritkulás.

Két ujjunkat helyezzük a fül felső része előtti csontos fejterületre. Azt már láttuk, hogy a haj egészsége érdekében ingerelnünk kell an­nak tövét, de ennél is fontosabb a fejbőr tökéletes vérellátásának biz­tosítása. Két ujjunkkal pontosan ezt tesszük majd, vért fogunk fel­pumpálni a hajhagymákhoz. Ujjainkkal nyomjuk meg az előbb kivá­lasztott területet, egészen addig, amíg nem érezzük a vér erőteljes áramlását ujjhegyeink alatt. Ezután ujjainkat húzzuk el a homlok, majd a fej közepe, végezetül pedig a tarkó irányába, majd ismételjük meg az egész kört még néhányszor. Első alkalommal a nyomás legyen nagyon puha és elővigyázatos, különben könnyedén fejfájást okozha­tunk magunknak.

A vér felfrissítése a szép és ragyogó hajért

Az előbb elmondottak mellett nagyon fontos, hogy rendszeresen meg­masszírozzuk a tarkón és a nyaki részen található reflexpontokat, egé­szen a nyúltagyig, mely nagyon fontos szerepet tölt be a légzés és a vérkeringés szabályozásában. Most megkérdezhet­nék, hogy miért fontos a haj egészsége szempontjából a légzés. A vá­lasz roppant egyszerű. Mindannyian tudjuk, hogy a légzésen keresztül juttatjuk be vérünkbe a friss oxigént, mely szervezetünk minden egyes sejtjét élteti.

A jó és oxigénben gazdag vérkeringés mellett nagyon fontos ha­junk számára a kellő vízmennyiség biztosítása. Igyekeznünk kell, hogy vérünk elegendő folyadékot tartalmazzon, amely nemcsak a szerve­zet átmosását segíti elő, de biztosítja bőrünk nedvességét, valamint az egészségesen ragyogó haj megőrzését.

A hajnövekedés serkentése érdekében meg kell hogy ismertessem önöket két nagyon fontos táplálékkiegészítővel. Az egyik a feketeligula­szirup, melynek magas vastartalma dúsítja vérünket. (Beletehetünk két-három teáskanálnyit egy pohár tejbe, de sütemények tésztájába is belekeverhetjük.) Körmünk és hajunk legfontosabb anyaga a szaru vagy keratin, amit a lucernában található kémiai anyagok juttatnak be leghatékonyabban vérünkbe. A természetgyógyászati üzletekben a lucerna tabletta formában kapható, így könnyedén felvehetjük a napi étrendünk listájára.

A hajhullás egyik okozója a nem megfelelő hormonok jelenléte, valamint a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy működészavara. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ezeknek a mirigyeknek a reflexpontjait rendszeresen megmasszírozzuk. Az agyalapi mirigy kilenc különböző hormont termel, melyek mind-mind más funkciót látnak el. Néhány ezek közül a veseműkö­dést szabályozza: például a folyadékegyensúlyt, bőrszínt, csontozatot, a haj állagát és a növekedést. Ezért a hormonháztartás egyensúlyának megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy ez a mirigy folyamatos in­gerlést kapjon.

A pajzsmirigy szabályozza a test fejlődését, és fokozza a sejtek, illetve szövetek működését. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg a szívről, keringési rendszerünk motorjáról sem, melynek reflexpont­ja komoly szerepet tölt be a jó egészség és a csillogóan fényes haj megőrzésében.

Azt hiszem, minden tikos receptet elárultam önöknek az egészsé­ges és szép haj érdekében. Amit ezenfelül még tenniük kell, az nem más, mint a vitaminokban és ásványi anyagokban (különösképpen cinkben) gazdag ételek fogyasztása, illetve egyenek nagyon sok zöld­séget és gyümölcsöt. Ha az itt elhangzottakat megszívlelik, önöké lesz a legszebb haj a környéken, amit a sokéves tapasztalatok birtokában garantálok önöknek.