Masszázs eszközök

Reflexfésű

Masszázsfésű

Az ujjal való masszírozás és nyomás kielégítő eredményekkel szolgál a legtöbb esetben, azonban bizonyos esetekben egy hosszabb, néhány percig tartó nyomásra van szükség. Ehhez a legjobb fésűt használni. Sürgősség esetén bármiféle fésűt használhatnak, de ne feledjék, hogy többnyire műanyagból készülnek, ezért könnyen eltörnek, ami eset­leges sérülést is okozhat a kézen vagy az ujjakon, ha például túl nagy nyomást gyakorolunk rá. Ezért aztán a masszázzsal foglalkozó or­vosok fémfésű alkalmazását ajánlják. A fémről egyébként is azt tart­ják, hogy rezgése segíti az életerő ingerlését. Egyes fémek bizonyos „sugárzást” vagy „rezgést” bocsátanak ki, amely elősegíti a testben az életerő áramlását.

A fémfésű nagyon hasznos, mert egyszerre több reflexpontot is el­ér. A 22. fényképen láthatják, hogyan használják a fésűt. A fésű he­gyével az ujjhegyen lévő masszázspontokat nyomják, míg a hüvelykujj a fésű végére gyakorol nyomást. Az ujjak közötti hártyák masszírozása­kor is alkalmazhatjuk a fésű fogait. A fésű hátulját pedig kitartó, erős nyomás végzéséhez használjuk.

A masszázsfésű más alkalmazási módjai

A fésű fogait nyomjuk az ujjhegyekhez, a hüvelykujjal pedig tartsuk meg a nyomást. Ha két fésűnk is van, használjuk mindkettőt, mindkét kézen egyszerre, hogy még erő­teljesebben érezhessük a megújult életenergia feltöltő erejét.

Próbáljuk meg a fésű hegyeit más irányból is az ujjra helyezni. Pél­dául a mutatóujj minden oldalát megnyomkodhatjuk vele, míg a vé­gét a hüvelykujjal tartjuk. Ezzel két nagyon fontos belső elválasztású mirigyet ingerlünk, az agyalapi és a tobozmirigyeket. Szinte azonnali élénkséget fogunk érezni, ha ezt a gyakorlatot végezzük. Minden uj­junkon ismételjük meg a kezelést.

A lábon is hatékonyan alkalmazható a masszázsfésű. Nyomjuk bele a fogakat a sarok padozatába, hogy a láb összes, ezen a területen elhe­lyezkedő reflexpontját elérjük. A fésű fogait nyomjuk a lábfej irányá­ban befelé, miközben továbbra is tartsuk azt a sarok párnázata alatt. Minden fájó reflexponton tartsuk rajta kb. hétig számolva, majd en­gedjük fel, és ismételjük meg a nyomást. Háromszor-ötször ismétel­jük meg a gyakorlatot.