Fájdalomcsillapítás masszázzsal

Szüntessük meg a hátfájást speciális testkezeléssel

Minden masszázzsal foglalkozó szakember  jól tudja, milyen fontos szerepet tölt be testünk egészségében gerincünk. Közérzetünket és hangulatunkat rendkívüli mértékben befolyásolja a gerincoszlop állapota. A legtöbb hátfájás valójában a gerincet körülvevő izmokban felhalmozódott feszültségből ered. A hát izmait ért túlzott terhelés könnyedén megfeszíthet egy izomköteget, amely kimozdíthatja a csigolyákat helyükről és a ge­rincoszlop deformálódásához vezet. Azt pedig már mindannyian ta­pasztalatból tudjuk, hogy testünk nem képes hosszú ideig egészsége­sen működni, ha a gerincoszlop csigolyái nincsenek a helyükön. További információkat talál hátmasszázs című bejegyzésünknél.

A derékfájás Magyarország egyik leggyakoribb orvosi tünete

Nagyon sok amerikai szenved éveken keresztül ebben a betegségben, és legtöbbjüknél sem az orvosok, sem a hátgerincmasszőrök nem tud­ták a fájdalmat, illetve annak okát véglegesen megszüntetni. Ezeken a betegeken végül a reflexmasszázs tudott csak segíteni, mivel ez a módszer a hátfájás valódi okát képes lokalizálni és meggyógyítani.

Szeretném most önöknek pontosan elmagyarázni, hogyan masszíroz­zuk a hát reflexpontjait a kézen és a lábon.

Reflexpontok
Reflexpontok

Most nézzék meg lábukat, és észre fogják venni, hogy a nagylábujjtól kiindulva vé­gig lefelé a láb belső oldalán a gerincoszlop pontos mása található. Ujjainkkal vagy egy masszázseszközzel haladjunk végig ezen a vona­lon a nagylábujj hegyétől egészen sarkunkig. Ha gerincünk valamely területén panaszunk van, akkor a lábon a neki megfelelő résznél nagy valószínűséggel érzékeny területeket fogunk találni. Amikor a pont a talprésznél helyezkedik el, akkor gerincünk a két váll közötti ré­szen mutat gyengeségeket. Ha a sarok felé haladva találunk fájó te­rületeket, akkor a farkcsont fölötti részen húzódik meg a probléma. Ezeket a területeket jól dörzsöljük meg, hogy az adott helyen ge­rincünket megújult életerővel lássuk el, ami valamilyen oknál fogva addig nem jutott el teljes egészében oda. Ha visszaemlékszünk az elektromos hálózat hasonlatra, akkor most azt is mondhatjuk, hogy helyreállítottuk az elektromos vezetékeket, melyek eddig a szakadás miatt nem juttatták el a generátor által termelt áramot a megfelelő helyre.

Kezünkön is megtalálhatjuk ezeket a pontokat a mutatóujjon és azon a csonton, mely az ujj aljától a csuklóig fut. A hüvelykujj tenyérbe való csontos becsatlakozásának masszí­rozásával a hát alsó részét láthatjuk el frissítő energiával.

Miért nem járnak sikerrel a más típusú kezelések?

Ha az izmok nem lazulnak el, akkor újból elmozdíthatják csigolyáin­kat közvetlenül a deformáció helyreállítása után is. A legtöbb esetben a gerincmasszőr (csontkovács) által elvégzett kezelés sikeresen meg­szünteti a fájdalmakat és azok okait, de ha a fájás ezután sem szűnik meg, azonnal forduljunk egy reflexológushoz, aki segít a megfeszült izmok ellazításában.

Minden izomnak oxigénnel telített vérre van szüksége, máskülön­ben nem tud reagálni a hozzá érkező idegimpulzusokra. A megfeszült izmok szinte ki vannak éhezve a friss oxigénre, ezért első lépésben azt kell megtanulnunk, hogyan tudjuk ezeket az izmokat ellazítani. Ha közvetlenül masszírozzuk meg, akkor nemcsak a véráramlás útját tesszük szabaddá, de az életenergia csatornái is megnyílnak a szabad energiaáramlás számára. Amint ez az energia újra visszatér a rend­szerbe, a természetes gyógyító folyamatok beindulnak, és elkezdik munkájukat. A reflexpontok megnyomásával elősegítjük az éltető energia szabadabb áramlását ezekben a csatornákban, s így a gyógyu­lás gyorsabban bekövetkezhet.

A legmegszokottabb kezelések hatástalanok

Most, hogy megértettük az izmok lazaságának fontosságát, könnye­dén megérthetjük azt is, miért tartogatnak veszélyt a hagyományos

kezelések az ilyen jellegű problémáknál. A gyógyfűző például a természetes mozgás lehetőségének megakadályozásával merevvé teszi az izmokat, a húzás pedig azért nem segít, mert nem képes a megfeszült izmokat ellazítani. Ha az izmok már hosszú ideje feszültek, akkor a véráramlás sem lesz tökéletes, és az oxigénben gazdag vér hiányában izmaink egyszerűen elsorvadnak. A megfeszült és sorvadozófélben lé­vő izmokért a gyógyszeres kezelések semmit nem tehetnek. Ebben a stádiumban szokott következni az operáció! Viszont a műtéti beavat­kozás jelentette veszélyek és szenvedések után sem tudja senki garan­tálni a fájdalom végleges megszűntét, nem is beszélve a maradandó bénulás veszélyéről.

Miért nem próbáljuk inkább fellazítani a megfeszült izmokat, mi­előtt még más gyógymódok után néznénk? Adjunk egy esélyt a reflex­masszázsnak is! Az izmok közvetlen masszírozásánál ujjainkat mindig jó mélyen nyomjuk be, a dörzsölés iránya pedig csak keresztirányú le­gyen. Jól lazítsuk fel, hogy az életenergia újból akadálytalanul és ter­mészetesen tudjon bennünk áramolni.

Hogyan gyógyult meg a vejem hátfájása?

Nem olyan régen meglátogattam lányomat és családját. Ve­jem már több hónapja hátfájásokkal küszködött, ezért ami­kor megérkeztem, reflexkezelést alkalmaztam rajta, ami ott­létem alatt meg is szüntette fájdalmát. Mivel nem sok fi­gyelmet szentelt a rendszeres kezeléseknek, távozásom után problémája újból visszatért. Amikor ismét elmentem hozzá­juk, lefektettem a földre, hogy combjának hátsó részén meg­kereshessem a feszült izmokat, melyek masszírozása nagy fájdalmakkal járt. Miután sikerült ellazítanom, hátfájása tel­jesen megszűnt, és aznap este úgy aludt, akár egy kisbaba.

A hát alsó felén érzett fájdalmat a térdinak merev izmai okozzák

A feszes hátsó térdizmok lefelé húzzák a medencét, mely továbbha­ladva megfeszíti a hát alsó felének izmait, és az itt található inakat. Ez többletnyomást helyez a gerincoszlopra, amely így eldeformáló­dik, valamint medencecsontunk elcsúszhat, esetleg megrepedhet.

Ennek elkerülése érdekében tanuljuk meg, hogyan lehet az előbb megemlített térdizmokat ellazítani, és ezzel a véráramlást bennük helyreállítani. Üljünk le egy teljesen egyenes és kemény székre. Lazítsuk el egyik lábunkat, majd ujjainkat helyezzük a comb hátsó felén található izmokra. Ujjainkat nyomjuk bele és húzzuk keresztbe az iz­mokon, először az egyik kezünkkel, majd a másikkal. A másik kézzel ilyenkor az ellenkező irányból történjen a keresztirányú mozgás. Ta­láltunk-e feszes izmot? Ha nem, ujjainkat nyomjuk még mélyebbre, és folytassuk tovább a keresést. Kezdjük az egészet a farizmoknál, és fokozatosan haladjunk lefelé egészen a térdig. Ha útközben találunk egy feszes izmot, azt jól masszírozzuk át, húzgáljuk és nyomkodjuk meg. A húzásnál az ujjak mozgása mindig keresztirányú legyen, és so­hasem az izommal egyirányú, erre mindig emlékezzünk.

Ha befejeztük a masszázst az egyik lábon, akkor térjünk át a má­sikra. Minden egyes feszült izmot addig dörzsöljünk, amíg teljesen el nem lazul, és újra rugalmas nem lesz a kezelés végére. Lehetséges, hogy a keresett izom a csonthoz nagyon közel helyezkedik majd el, ezért sohase féljünk ujjainkat jó mélyre benyomni, és a masszázst ott is elvégezni, ami az első kezelések alkalmával fájdalommal járhat.

Ha valaki más fogja a masszázst elvégezni, akkor egy kemény asz­tallapra vagy a földre feküdjünk le. Észre fogják venni, hogy az izmok ellazításával hátuk a reflexpontok nyomására is sokkal gyorsabban reagál, így a reflexkezelések sokkal hatékonyabban fejthetik majd ki gyógyító hatásukat.

Hogyan okozhat a láb hátfájást?

A hátfájások 20%-át lúdtalp váltja ki. Ezt úgy orvosolhatjuk, hogy a masszázs mellett, a cipőnkhöz lúdtalpbetétet csináltatunk. Van­nak ma már olyan cipők, melyek kimondottan így készülnek, ezért vásárlásnál mindig a legkényelmesebb cipőt válasszuk ki, hisz a rossz cipő viselése, ahogy épp most láttuk, idővel hátfájást okozhat.

Hátunk egészsége érdekében sétáljunk nagyon sokat

A séta a lehető legjobb kiegészítő gyakorlat hátfájások esetén. Ez a természetes módszer tökéletesen megmozgat minden izmunkat, bele­értve természetesen a hát izmait is. Segítségével friss, oxigénben dús vért tudunk eljuttatni sejtjeinknek, szöveteinknek és a belső szervek­nek, mint például az agy vagy a szem. Séta közben lépéseink lehetnek szaporák, de nem szükséges, hogy fussunk. A kocogók negyven szá­zalékánál hosszú távon szenvedélyüket károsnak találták.

A kis ugráló labda vagy házi gumiasztal sokkal hatékonyabbnak bizonyult testedzés céljából, mint a kocogás, és a csontozatot sem károsította. A hátfájások elkerülésének másik kiváló módja a rendsze­resen C-vitamin-fogyasztás. Alkamazzunk előbb említett hátmasszázs technikákat.

Egyenesítsük ki hátunkat könnyed lábgyakorlatokkal

Deformált gerincünket könnyedén helyreállíthatjuk néhány nagyon egyszerű lábgyakorlattal. Hétéves voltam, amikor az egészségügyi ál­lapotunk ellenőrzése végett az iskolánkat orvosok látogatták meg. Az egyik orvos végighúzta ujját gerincemen, s mivel elég görbének talált, ezért a korrigálás érdekében megtanított nekem néhány lábgyakorla­tot. Egy hónappal később az ellenőrzésen örömmel látta, hogy gerin­cem teljesen kiegyenesedett.

Gondolom, ezzel a kis bevezetéssel sikerült eléggé felcsigáznom önöket, s most már kíváncsian várják, vajon mik is lehettek azok a na­gyon egyszerű gyakorlatok. Nos, lábunkat kiegyenesítve tegyük szét úgy húsz centiméter távolságra. Lábfejünket hajlítsuk be magunk fe­lé, amennyire csak tudjuk, majd közelítsük egymáshoz egészen addig, amíg a nagylábujjak találkoznak. Most lábujjainkat lefelé nyomva, eb­ben a kacsos tartásban tegyünk meg húsz lépést. Ezután pihenjünk, és lazítsuk el lábunkat. Még egyszer ismételjük meg a gyakorlatot, és pihenéskor jól rázzuk le lábainkat.

Amikor kész vagyunk ezzel a gyakorlattal, mezítláb gyors léptek­ben tegyünk egy kört a szobában úgy, hogy négy lépést lábujjhegyen, a következő négyet pedig sarkon tegyük meg. Az így megtett lépések száma körülbelül húsz legyen. Ha ez kész, akkor néhány lépést meg­tehetünk a külső és a belső láb élen is. Egyenes testtartásom és hátam erőnlétének fokozása érdekében, mind a mai napig rendszeresen el­végzem ezeket a gyakorlatokat.

Lépcsőmászás

Erről a nagyszerű gyakorlatról csak néhány szót szeretnék szólni. Se­gítségével könnyedén elégethetjük felesleges kalóriánkat, valamint képes az egész testünket jól átmozgatni. A lépcsőzés jól megmasszí­rozza sarkunkat, mely fokozza a nyirokrendszer és ezen keresztül az immunrendszer működését. Ez a gyakorlat szívünket és tüdőnket job­ban megdolgoztatja, mint a futás, úszás vagy kerékpározás. Mászás közben a bennünk felhalmozódott feszültség átalakulhat, ami köz­érzetünket pozitív értékekkel gazdagíthatja. Miközben a gyakorlatot végezzük, mosolyogjunk jó sokat, hisz ezzel fokozhatjuk a csecsemő­mirigy működését.

Rendszeres reflex-masszázs, és nincs többé hátfájás!