Masszázs fajták

Gyógymasszázs

A masszázs a testnek és a léleknek egyaránt javára van. Serkenti a vérkeringést, s hozzájárul ahhoz, hogy a nyirokrendszer ellássa tisztítási feladatát. Emellett megszabadít bennünket a felgyülemlett feszültségtől, hiszen megújult energiával más színben látjuk a dolgokat, s megnő az önbecsülésünk is. A masszírozás közben kialakuló vérbőség tápanyagokkal segíti az izmok működését, enyhítve az izom fáradtságot. A nyomás nagyon enyhe legyen, s közben váltogassuk a két kezünket.

Mindkét kezünket helyezzük a páciens hátára, az egyiket a gerinc jobb, a másikat a bal oldalára. Miközben nyitott tenyérrel dörzsölünk, a jobb kéz felfelé, a bal lefelé mozogjon. A nyomás nagyon enyhe legyen, s addig ismételjük, amíg a páciens el nem lazul.

A masszázs és a fájdalom

Az embereknek nagyon régóta megvan az a szokásuk, hogy kezüket arra a testrészükre helyezik, ahol fájdalmat éreznek (állatok esetében is megfigyelhető hasonló jelenség). A masszázstechnikák is ebből erednek. Azokat a technikákat nevezzük terápiás masszázsnak, amelyek tisztán gyógyító célt szolgálnak, s amelyeket rendszerint képzett szakember végez. Ezt a masszázst a hát teljes hosszán kell végezni. Az ujjakat a nyak felső részétől a keresztcsontig csúsztatjuk.

A masszázs jótékony hatása a testre és a lélekre

A masszázs a testnek és a léleknek egyaránt javára van. Serkenti a vérkeringést, s hozzájárul ahhoz, hogy a nyirokrendszer ellássa tisztítási feladatát. Emellett megszabadít bennünket a felgyülemlett feszültségtől, hiszen megújult energiával más színben látjuk a dolgokat, s megnő az önbecsülésünk is. A masszírozás közben kialakuló vérbőség tápanyagokkal segíti az izmok működését, enyhítve az izomfáradtságot.

Helyezzük tenyerünket közvetlenül a páciens lapockája alá, s rajzoljunk kis íveket a lapockától a hát közepéig.

Ujjainkkal ragadjuk meg a lábikrát, szorítsuk össze, majd lazítsuk el. Masszírozzuk át az egészet. A nyomás öt másodpercig tartson, majd kis szünet után ismételjük meg.

A masszázs gyógyító hatása

A masszázs enyhíti az izomfáradtságot, megszünteti a derék, a nyak és a váll állandó feszültségét, csökkenti a fáradtságérzetet a lábszáron és a lábfejen, s jótékonyan járul hozzá olyan problémák kezeléséhez, mint az ízületi gyulladás, a nem gyulladásos ízületi betegség, az elégtelen vérkeringés vagy a rándulás. Elősegíti a törött csontok összeforradását, a vese és a máj méregtelenítését, s növeli a vörösvérsejtek számát. Mindenképpen hasznos, mivel rendkívül sok jó hatása van szervezetünkre.

Lumbágó és isiász

Lumbágó akkor alakul ki, amikor a porckorong túlerőltetés miatt félrecsúszik, ülőidegzsába (isiász) viszont akkor támad, amikor a porckorong betüremkedik a gerinccsatornába, s ingerli a közeli idegeket. Ezek az elváltozások rendkívül fájdalmasak, s a terület enyhe masszírozása rendkívül jótékony hatásúnak szokott bizonyulni. Ez a masszázs a comb belsejére összpontosít. Csipkedve végezzük, s közben húzzuk a bőrt kifelé, Miután feszessé tettük az izmot, engedjük el, s végezzünk rezegtetést. Kiváló gyakorlat sportolás előkészítésére.

Hajlítsuk be ujjainkat, s a masszázst a lapocka és a gerincoszlop között végezzük az ízületek csúcsánál. Húzzuk a bőrt a gerincoszlop felől a váll felé enyhe nyomás közben. Amikor elérünk a vállig, kezünket elvesszük a páciens testéről, s újrakezdjük a gyakorlatot.

Porckorong

Jean Levernieux szerint a porckorong huszonöt éves kortól gyengül vagy károsodik, A központi részét alkotó zselészerű mag tart távolságot a csigolyák között, s egyszersmind párnaként is viselkedik, amely lehetővé teszi a hajlítást, a nyújtást és az oldalirányú mozgást,

Kiropraktika

Kiropraktika
Kiropraktika

A kézi technikák olyan reflexeket váltanak ki, amelyek jótékony hatással vannak a beteg szervezetre. Hogy többet tudjunk meg a gerinc problémáiról, érdemes elolvasni Albert Abrams könyvét, aki már 1902ben fontos felfedezéseket tett a témával kapcsolatban, s eredményeit röntgenvizsgálatokra alapozta. A hátfájás kezelésének hatékony módja még az akupunktúra és a japán kuatsua is,

Ökölbe szorított kezünket helyezzük a gerincoszlop két oldalára, s végezzünk körkörös mozdulatot, miközben húzzuk a bőrt. A nyomás legyen intenzív, aminek hatására enyhülnek a páciens panaszai. Ez a masszázs azok számára kimondottan jó hatású, akiknek a sok üléstől fáj a hátuk.

Masszírozzuk a comb belső oldalát. Akkora részt fogjunk össze és csipkedjünk két kézzel, amekkorát csak tudunk.

A porckorong sérülései

A porckorong általában az életkor előrehaladásával veszít nedvességtartalmából, ezért egyre fájdalmasabbá válik a működése. Ha elmozdul, nagy fájdalmat okoz, különösen idős emberek esetében. Bár a sérvnek ez a típusa jó eredménnyel operálható, ne felejtsük el, hogy a masszázs mindig hasznos kiegészítője a műtétnek.

Toljuk előre e részt, majd engedjük el, s térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Hogy a masszázs hatásos legyen, ismételjük legalább tízszer.

Csipkedjük finoman a halánték környékét: nyújtsuk meg a bőrt, majd eresszük el. E masszázs nagyon jól ellazít, s enyhíti a fejfájást. Két percig ismételjük az arc mindkét oldalán”.

A has

A hasam található az emésztő, kiválasztó és húgyivar rendszer szerveinek többsége. Ez a test tájék sok lehetőséget kínál masszőrnek, aki ha jói dolgát jótékonyan befolyásolhatja 2, szervek működését. Ezen a részen esztátlkoi masszázst is szoktak végezni, hiszen gyakran alakul ki itt zsírréteg. Az egészséges has nem lehet petyhüdt; keménynek és simának kell lennie.

Helyezzük kezünket a páciens egyik oldalára, közvetlenül a mellkas alá, s ragadjunk meg akkora területet, amekkorát csak tudunk. Fejszére emlékeztető kezünkkel felváltva ütögessük a befogadó hátát. Középről induljunk, s terjesszük ki a mozdulatokat a gerincoszlop mentén a nyak és a farizmok közötti részre. Kezünket zárjuk ökölbe a hüvelykujjat a többi ujj közé fogva, s kézfejünket hagyjuk lágyan a pácienshez közeledni. Amikor öklünk hozzáér testéhez, végezzünk körkörös mozdulatot a kezelt felületen. Nagyon óvatosan alkalmazzuk, különben apró sérüléseket okozhatunk. Tenyerünkbe zárt levegőt. A műveletet gyorsan kell végezni ahhoz, hogy hatékony legyen.

Mindkét kezünk ujjait érintsük a páciens hátának felső részéhez, s haladjunk lefelé, S betűket rajzolva. Hogy a páciens teljesen ellazuljon, a gyakorlatot legalább tízszer el kell végezni.

Mélymasszázs a hason

A has területén végzett masszázs alapjában két létfontosságú idegi szerkezetet érint: ha a has felső kétharmadán alkalmazzuk, akkor a hasüregi idegdúcot ingereljük, míg ha az alsó egyharmadon végezzük, az alhasi idegfonatra hatunk vele. A masszőrnek mindezt észben kell tartania, amikor dolgozik, ugyanis tudnia kell, hogy a masszírozás milyen belső szerveket érint.

Ehhez a masszázshoz összezárt ujjakkal hajlítsuk be a kézfejet, Paskoljuk végig a páciens hátát úgy, hogy a hátához préseljük a te gyógy masszázs

A hasüregi idegdúc

Ez a hasüreg felső részének hatalmas idegdúca, pontosabban idegdúcrendszere, amelynek dücai idegágakkal kapcsolódnak egymáshoz. A gyomor közelében található, a test középvonalában, a hasi főverőér előterében.

A hasüregi idegdúc idegrostjai

Ezek az idegrostok azért létfontosságúak, mert a zsigerek működését szabályozzák értágító tevékenységük révén. A mélymasszázs ezen a területen a lépet megdolgozva segíti a vörösvérsejtek áramlását. Mindez nemcsak a lép anyagcseréjének, hanem az egész szervezetnek jót tesz. A masszázs során nagyon finom pumpáló mozdulatokat végezzünk.

Kezünket helyezzük a páciens hátára, s anélkül, hogy felemelnénk végezzünk rezegtetést olyan gyorsan, amennyire csak tudunk. Cikcakkban haladjunk jobbról balra, s a masszázs a lapocka alatti területtől a nyak tövéig terjedjen.

Ujjainkkal ragadjuk meg, majd engedjük el a gerincoszlop körüli részeket, mintha el akarnánk választani a bőrt a csonttól. A lehető legfinomabban végezzük a masszázst, máskülönben nagyon veszélyes lehet.