Masszázs fajták

Siacu masszázs

A siacu keleti masszírozási technika, amely lényegében azon alapul, hogy az ujjakkal nyomást gyakorolunk az akupunktúrás pontokra, így próbáljuk elérni, hogy az energia oda irányuljon, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Ezzel a masszázzsal a hát izmait kívánjuk nyújtani. Helyezzük ujjainkat a gerincoszlop közepére. Ezután a két kéz  határozott nyomást kifejtve  teljesen különböző utat járjon be, átlósan mozogva. Míg bal kezünket a gerincoszlop közepétől a bal lapockáig csúsztatjuk, addig a jobb kéz a páciens jobb oldala felé mozogjon, s fordítva. Feszítsük meg és húzzuk a bőrt, amennyire csak lehetséges. Ez a masszázs nagymértékben ellazítja a pácienst.

Tuina masszázs

A siacu technikája Japánból ered, ahol a tuina néven ismert kínai masszázsból alakúit ki. A tui szó jelentése „a hüvelykujjbegy megtámasztásával és csúsztatásával kifejtett nyomás”, Gyógyító masszázsra! van szó, amely különböző intenzitással végezhető, s ellazítja az izmokat. Ugyanakkor, minthogy különböző akupunktúrás pontokra hatunk vele, az egész szervezetet érinti, a kezelni kívánt bántalomtól függő mértékben. Ez fontos alternatíva ama páciensek számára, akik el kívánják kerülni az akupunktúrás tűket,

A keleti gyógyító masszázs

E masszázstípus ugyanazt a filozófiát követi, mint az akupunktúra, de valószínűleg régebbi nála. A test különböző részeit úgy masszírozzuk, hogy tekintettel vagyunk az energiacsatornákra és az energia áramlására. Olykor megérintünk bizonyos pontokat, megnyomjuk vagy ujjainkkal masszírozzuk őket, hogy elérjünk a kívánt hatást.

Az ujjvégek érjenek pontosan a lapocka alá a gerincoszlop mindkét oldalán. Nehezedjünk a páciens hátára helyezett kezünkre, s erőteljes nyomással lassan haladjunk lefelé tíz centimétert, majd térjünk vissza a kiindulópontra. Tízszer ismételjük meg a gyakorlatot. A páciens azonnal nagymérvű javulást fog érezni a masszírozott területen.

Tuina

Kínában a tuina néven emlegetett kézi technikákon masszírozást, szorítást, nyomást, csipkedést, dörzsölést stb. értenek. Ily módon megerősíthetünk, lecsapolhatunk vagy ellazíthatunk bizonyos testrészeket.

Ujjaink hegyét helyezzük a páciens bordáira, s hüvelykujjunkkal végezzük a masszázst. Járjuk be a lapocka közepétől a csípőig terjedő területet. Hüvelykujjunkat a páciens gerincének két oldalára helyezve apró nyomásokkal haladjunk mindig egy centiméterrel lejjebb, amíg el nem érünk addig a részig, amely a farokcsont felett körülbelül öt centiméterre található.

Japán

Az ujjakkal végzett nyomkodás! technika a VI. században jutott el Japánba egy buddhista szerzetes révén, s a japánok  sok más módszerhez hasonlóan  átdolgozták ós továbbfejlesztették, így alakult ki a siacu, amelyet napjainkig alkalmaznak, s immár negyven éve a japán Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium hivatalosan is elismeri.

Siacu masszázs

Olyan kezelés, amelynek során hüvelykujjal és tenyérrel fejtünk ki nyomást bizonyos pontokra. Ily módon korrigálhatjuk a rendellenességeket, és segíthetünk a páciensnek abban, hogy megőrizze vagy javítsa az egészségét. A siacu ugyanis jótékonyan járul hozzá bizonyos betegségek tüneteinek (fájdalomnak, stresszes állapotnak, idegrendszeri problémáknak stb.) enyhítéséhez, s aktiválja az emberi test öngyógyító képességét. Nincsenek mellékhatásai. Egyesíti magában a hagyományos kínai orvoslás (az akupunktúra során használt energiapontok), a masszázs elméletének és gyakorlatának gazdag japán hagyománya, valamint az amerikai kiropraktika által felhalmozott ismereteket. Manapság elfogadott és elismert eljárás Európában és az Egyesült Államokban, ezért széles körben el is terjedt. Léteznek erre szakosodott iskolák Párizsban, Londonban, Rómában, Madridban, Barcelonában, New Yorkban stb.

Bal kezünk ujjvégeit helyezzük a csípőtájék közepére. Jobb alkarunkat támasszuk meg öt centiméterrel a bal kéz alatt, s írjunk le vele körülbelül három centiméter átmérőjű kis köröket. Fontos, hogy a masszírozás során az alkart használjuk, ne a könyököt.

E mozdulatsorral a lábszár hátsó részét nyújtjuk annyira, amennyire csak lehetséges. Fogjuk meg egyik kezünkkel a bokát, a másikkal pedig az azonos oldalon levő farizmot. Két kezünket toljuk ellenkező irányban, mintha el akarnánk választani a lábszárat a testtől.

A siacu jótékony hatásai

A természetes gyógymódok közé tartozó siacu erősíti az immunrendszert, kiegyensúlyozottá teszi a központi idegrendszert, elősegíti az anyagcserét, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, növeli az életerőt, javítja a közérzetet, segít abban, hogy tudatosan és felelősen figyeljük testünket és egészségünket, s jobbá teszi emberi kapcsolatainkat.

Fogjuk meg a lábfejet mindkét kezünkkel, s hüvelykujjunkat az ábrán látható módon helyezzük el. Fejtsünk ki nyomást a bokacsont és az Achilles ín közötti mélyedésekre, majd tartsunk kis szünetet.

Hasznos tanácsok

A siacu keleti eredetéhez híven azon alapul, hogy jobb a megelőzés, mint a gyógyítás. Heti egy kezelés segít megakadályozni a bajok kialakulását, s mivel nincs mellékhatása, ajánlott azoknak az idült betegségekben szenvedőknek a kezelésére is, akik szívesebben választanak alternatív gyógymódot, vagy akiken a hagyományos gyógyszerek nem segítenek. E technikának tehát nincsenek ellenjavallatai, így bármilyen korú páciensen alkalmazható,

Az egyik kezünkkel fogjuk meg a páciens lábát, a másikat pedig zárjuk ökölbe, s csuklóból finoman ütögessük az egész talpat. A lábujjakig ne érjünk el.

A páciens feküdjön hasra a padlón, fordítsunk hátat neki, és sarkunkkal fejtsünk ki nyomást talpának közepére. Lassan szüntessük meg a nyomóst, s ismételjük többször a gyakorlatot,

Hüvelyk és mutatóujjunkkal sorra fogjuk meg a páciens lábujjait, s rövid ideig masszírozzuk őket körkörösen. Ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük a lábujjakat természetellenes helyzetbe.

Az egyik kezünkkel fogjuk meg a páciens lábát, s lassan emeljük fel. Dörzsöljük gyorsan és erősen a páciens sarkát a behajlított ujjak ízületeinek csúcsával, mintha egy ruhadarabon levő foltot próbálnánk kimosni.

A kezelés

Nagyon fontos, hogy a páciens kényelmesen érezze magát a kezelés ideje alatt. Néha ugyan egyegy pillanatig kellemetlen lehet számára a nyomás, de nem szabad folyamatos fájdalmat éreznie. Minthogy a fájdalomküszöb egyénenként eltérő, a befogadónak kell közölnie a masszőrrel, ha túl erősnek érzi a nyomást. A siacu nem úgy hat, mint az allopátia  nem a tüneteket próbálja megszüntetni, hanem a baj eredetéig hatol, s felébreszti a test gyógyító erőit, illetve helyreállítja a test egyensúlyát,

A kínai orvoslás

A kínai orvoslást több mint ezer éve vezették be Japánban. Virágkora a XVIII.-XIX. században volt, a Tokugavadinasztia korától a Meidzsidinasztia uralkodásáig tartó időszakban, amikor Japánt semmiféle külső hatás nem érte.

Egyéb technikák

Japánban a XVII. és a XIX. század között a kínai medicina (a kampó) volt a hivatalos orvoslás, amely elsősorban fitoterápiából (gyógynövényes kezelésből), akupunktúrából (tűszúrásos kezelésből), moxaterápiából (égetéses kezelésből), anmábói és anpukuból állt, Siuszai Ota 1827ben könyvet írt az anpukuról, s a hassal kapcsolatban kiemelten szólt a siacu jelentőségéről. Manapság ezt a könyvet tárták a siacu bibliájának.

A masszázst az alkarral végezzük. Az egyik lapockától átlósan haladjunk a csípő ellentétes oldaláig. Dörzsöljük a területet felülről lefelé, majd fordítva, Ezután a másik lapockától kezdve végezzük el ugyanezt a mozdulatsort.

Mindkét kezünket helyezzük a páciens vállára, s csuklónkat erős nyomással csavarjuk jobbról balra.

Az anma

A XIX. század vége felé az anma két ágra szakadt. Az egyik a manapság is ismert anma, amelyet egykor vakok végeztek nyugtató masszázsként, a másik pedig az anpuku, amellyel képzett, elsősorban betegségek gyógyítására specializálódott szakember foglalkozott. Az 1867es Meidzsiforradalmat követően Japán modernizálódni kezdett, s lassan befogadták a külföldről érkező hatásokat is mind a politika, mind a társadalom, mind a gazdaság terén.

A páciens feküdjön hasra, mi pedig helyezzük mindkét sarkunkat a vállára, s végezzünk körkörös mozdulatokat, A kifejtett nyomás legyen erős, de arra vigyázzunk, hogy ne okozzunk fájdalmat.

Idegen hatások a keleti orvoslásban

Az új nyugati medicina eredményei nyomán az addigi hivatalos japán orvoslás háttérbe szorult. A régi kampót művelő orvosok doktori címét érvénytelenítették, s arra kötelezték őket, hogy nyugati orvoslást tanuljanak, Harminckilencezer orvos fejezte be a praktizálást, ugyanis a Tokiói Egyetemen az orvosképzés kizárólag német nyelven folyt. Elsősorban a kampót művelő orvosok és gyermekeik tanulták az új orvostudományt.

Nagyon óvatosan helyezzük a hason fekvő páciens karját a gerince mögé. Tegyük kezünket a befogadó vállára nyakának a töve közelében, s húzzuk a bőrt a váll külső része felé.

Térdeljünk le a hason fekvő páciens feje előtt, s helyezzük kezünket a válla alá. Testtömegét hátrafelé tolva próbáljuk felemelni a befogadót a földről.

Hajoljunk előre, s könyökünket tegyük a hason fekvő páciens vállára. Felfelé haladva masszírozzuk a nyakat.

A Meidzsi korszak

A Meidzsikorszak (18671911) kormánya hivatalos anmaiskolákat nyitott kizárólag vakok számára, ugyanis ezeknek az embereknek különösen érzékeny a kezük, s ez rendkívül előnyös bármilyen típusú masszírozás esetén. A kormány elismerte, hogy bár ez a technika kevésbé hatékony, mint a nyugati orvoslás, nem ártalmas az egészségre,

Új technikák Japánban

Japánban 1890 körül vezették be a kézi masszázst. Az anma átvett bizonyos elemeket mind az elméletéből, mind a gyakorlatából, s mindinkább eltávolodott a keleti orvoslás fontos alapelveitől. Ettől kezdve gyakorolhatták az anpukut is (e rendkívül hatékony hasmasszázst), később azonban ellenezték, mert úgy vélték, akár veszélyes is lehet. Ily módon az anma elvesztette keleti örökségének egyik fontos részét, így hatékonysága is nagymértékben csökkent,

A páciens feküdjön hasra, s térdünket helyezzük kétoldalt a feje mellé, hogy megfoghassuk a nyakát. Ujjainkkal haladjunk felfelé (mintha össze akarnánk zárni a két kezünket), majd térjünk vissza a kiindulópontra.

Tegyük kezünket kétoldalt a hason fekvő páciens feje mellé, s hüvelykujjunkkal végezzünk a nyak hátsó részének közepétől, a hajtőtől induló mozdulatot, Terjesszük ki mindkét irányban, s közben enyhén húzzuk az izmokat.

A japán parlament

A japán törvényhozásban 1901 körül új törvényeket vezettek be a hagyományos orvoslás gyakorlásának szabályozására, amelyeknek alapján csak a megfelelő végzettségűeket engedték dolgozni.

A páciens feküdjön hasra, kezünket helyezzük nyakának két oldalára, hüvelykujjunkat pedig a nyak közepére a hajtövek magasságában. Nyújtsuk ki hüvelykujjunkat, amennyire csak lehet, s toljuk a bőrt kifelé, a lapockák irányában. Ezután térjünk vissza a kiindulási pontra, felfelé húzva a bőrt.

Kezünket helyezzük kétoldalt a hason fekvő páciens nyakára, két hüvelykujjunkat pedig egymástól három centiméter távolságban a nyak közepére. Toljuk előre a bőrt, amennyire csak lehetséges, egyenes vonalban, majd húzzuk visszafelé. A mozdulatok legyenek lassúk és határozottak.

Az anpuku

Az anpuku illegálisan maradt fenn azoknak a körében, akiknek hivatalosan nem volt orvosi végzettségűk. Akkoriban jutottak el Japánba Európából és Amerikából olyan technikák, mint a kiropraktika vagy a csontkovácsmesterség. A különböző módszerek keveredésével jött létre az, amit siacu néven ismerünk. A kormány ellenőrzése ellenére 1930 körül már rendkívül sokféle, illegalitásban kialakuló terápia létezett. Bár különböző utakon jártak, mindegyik a szervezet energiaszintjét próbálta szabályozni, A kezelések hatékonyságát látva a kormány újra legalizálta a hagyományos módszereket,

A siacu legalizálása

A siacu egyike volt azoknak a technikáknak, amelyeket a japán kormány a népszerűsége miatt kénytelen volt törvényessé tenni. Ettől kezdve egymás után jelentek meg róla szóló könyvek és egyéb kiadványok, s a siacu lassan kiemelkedett a többi technika közül, A következő oldalakon röviden áttekintjük fejlődésének legfőbb állomásait.

A páciens feküdjön hanyatt, s helyezzük kezünket nyakának két oldalára, hüvelykujjunkat pedig a nyak elülső részére, Ezután lassan masszírozzunk fentről lefelé, majd fordítva.

Két kézzel tartsuk meg a hanyatt fekvő páciens nyakát. Hüvelykujjunkkal az alsó állkapocs alól indulva masszírozzunk, s ívesen haladjunk a páciens nyakát tartó többi ujjunkig.

MacArthur

A második világháború végén, 1945ben MacArthur tábornok, akinek a csapatai elfoglalták Japánt, mindenkit utasított, aki az akupunktúrától eltérő keleti módszerekkel praktizált, hogy nyújtson be leírást az általa gyakorolt technikáról. Az új egészségügyi rendszerben a háromszáz elterjedt technika közül egyedül a siacut legalizálták.

Térdeljünk le, s fogjuk két lábunk közé a hason fekvő páciens fejét. Helyezzük egyik kezünket a másikra, s tartsuk meg a páciens állát, Először az egyik, majd a másik irányban fordítsuk el

A siacu masszázs megjelenése Európában

A siacu 1955től kezdett ismertté válni Európában. Fokozatosan az anmáénál is nagyobb népszerűségre tett szert, hiszen egyrészt igen hatékony volt, másrészt alkalmazott néhány más technikát is, például a kiropraktikát, A másik ok, ami segített újraértékelni a keleti orvoslást, Japán lerohanása volt. Az egészségügyi rendszer ugyanis összeomlott, s a szolgáltatás minősége leromlott.

A siacu masszázs elismerése

A japán kormány 1964ben elismerte és a kézi terápiák területén az anma szintjére emelte a siacut, 1967től már a rádióban és a televízióban is sokat beszéltek róla. Namikosi megírta Három perc siacu című könyvét, amely nagy példányszámban kelt el, hozzájárulva e masszírozási eljárás újraértékeléséhez.

A has masszázs

A has masszázs mint már említettük rendkívül jótékonyan hat az emésztőrendszerre. Ennek a testtájnak a kezelése serkenti a gyomorban és a belekben levő mirigyek váladék kiválasztását. Különösen ajánlott nők számára, ugyanis ők szenvednek leginkább efféle bajoktól. A masszázstói függően a szervezet kiválasztással, görcsökkel vagy ellazulással válaszol, ekképp a masszőrnek kell eldöntenie, melyik a páciens problémáinak legmegfelelőbb masszázs.

nagyon óvatosan, hirtelen mozdulatok nélkül végezzük, három másodpercig nyújtva, míg újabb három másodpercig elengedve a nyakat. Többször ismételjük.

Dörzsöljük ujjainkkal a hajjal borított fejbőrt, a tarkó felé haladva. Legalább tízszer ismételjük.

hajtincseket, s óvatosan húzogassuk őket.

Az alhasi fonat

Az e területen végzett masszázs nagy hatással van a végbél, a méh és a hüvely idegeire, illetőleg a dülmirigyre (prosztatára) és az ondóhólyagra. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy pontosan masszírozzunk. Az alhasi fonat idegei különböző működéseket szabályoznak, s kifogástalan működésük elengedhetetlen az egész szervezet egyensúlyához. A vele kapcsolatos masszázs teljesen eltér a pusztán esztétikai célú has masszázstól, hiszen az utóbbi nem dolgozza meg közvetlenül az izmokat, csupán a súlyfelesleggel kialakuló rétegeket érinti,

Nyugtató has masszázs

Ahhoz, hogy nyugtató masszázst tudjunk végezni a has területén, álljunk a masszázsasztal egyik oldalára. Helyezzük mindkét tenyerünket a hasra, s induljunk el az egyik kézzel a köldöktől lefelé, majd  mielőtt a terület végére érnénk  kövessük a mozdulatot a másik kézzel. Ezután végezzük el ugyanezt a mozdulatsort a mellkas felé. E masszázs során ajánlatos bőrerősítő krémet használni.

Óvatosan csipkedjük a bőrt a szemhéjak mentén hüvelyk és mutatóujjunkkal.

Helyezzük kezünket kétoldalt a hanyatt fekvő páciens fejére, A kéztőt tegyük a homlokra, s masszírozzunk a hüvelykujjakkal, a homlok közepétől kifelé haladva.

Térdeljünk a páciens feje mögé, s hüvelykujjbegyünket helyezzük a járomcsont és a hátsó alsó őrlőfogak közötti üregre.

Élénkítő has masszázs

A has területén végzett élénkítő masszázs során az ujjbegyekkel és a kéz élével dobolunk. A mozdulatsor célja az, hogy serkentse az emésztőszervek falának összehúzódását és a gyomortartalom kiürülését.

Hasi mély masszázs

E masszázshoz mindkét kezünket a gyomorra kell helyeznünk. Óvatos mozdulatokkal kezdünk, azután egyre erősebben haladunk előre, illetve hátra a hasfal felett. A nyomás annyira legyen erős, hogy a páciens még elviselje, de ne érezzen fájdalmat. Érdemes a jobb oldalon kezdeni, majd körkörös mozdulatokkal bejárni az egész részt. Vannak olyan szakemberek, akik e technikához a kézfejet használják, így nagyobb erőt tudnak kifejteni.

Fogyasztó siacu masszázs

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk, először is meg kell értenünk azokat a működéseket, amelyek a túlsúlyt okozzák. Néha a súlyfelesleg vagy a narancsbőr kialakulásának okai halmozottan jelennek meg. Egy egy fogyókúra segíthet ugyan abban, hogy megszabaduljunk a felszedett súlyfeleslegtől, de nem hat közvetlenül az úgynevezett felszabadító faktorokra. A fogyasztó masszázsok  kiegyensúlyozott diétával kiegészítve  jótékony hatással van nemcsak a testre, hanem a lélekre is. Míg masszázst közvetlenül a súlyfelesleg területén is végezhetünk, a siacu azokra az akupunktúrás pontokra hat, amelyek a súlyfelesleg vagy a narancsbőr eredetével függenek össze. Az elváltozásnak sok oka lehet. Itt most nem részletezzük, hogy a különböző felszabadító faktorokhoz milyen technikák tartoznak, mert az már az akupunktúrás szakember kompetenciája, megismerkedünk viszont a négy ponttípus kezelésével, így átfogó választ kapunk a súlyproblémára. Az akupunktúrás pontok nem pontosan ugyanazon a helyen vannak mindenkiben, elhelyezkedésük változik a testfelépítésnek megfelelően. Ezért finoman kell mozgatnunk az ujjunkat ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk határozni a keresett pontot. Egyéb fogyasztó hatású masszázs technikákról is  talál információt.

Tanácsok a siacuhoz

Javasoljuk, hogy a siacut az étkezések időpontjától távol eső órában végezzük, Az ideális a reggeli, felkelés utáni vagy az esti, lefekvés előtti masszírozás. Nem javasolt egyetlen kezelés alkalmával az összes pontot ingerelni. A páciens szükségleteinek megfelelően érdemes kiválasztani néhány pontot. A biztosabb hatás érdekében ugyanazokat a pontokat dolgozzuk meg három egymást követő napon. Ha egyéb olyan pontok is akadnak, amelyeknek a kezelésére szükség van, azokkal más alkalommal foglalkozzunk.

A fogyást segítő pontok

Máj: a lábfejen található, a nagylábujj és a második lábujj közének meghosszabbításában, a két csont találkozásánál.

Máj: a mellbimbón áthaladó képzeletbeli függőleges vonal mentén található, két bordával lejjebb, a hatodik és a hetedik borda között.

Epehólyag: egy mélyedésben található a szárkapocs felső végénél egy kissé lejjebb.

Lép: a térd alatt, a sípcsont hátsó éle mentén található. Ha ujjunkkal lentről felfelé követjük a szárkapocs hátulját, találunk egy kiszögellést, ahol a csont hirtelen hátrahajlik. A keresett pont ezen a részen van.

Jen mo: a köldök és a szegycsont kardnyúlványa közötti távolság felénél található.

Az étvágy csökkenését segítő pontok

Gyomor: a második lábujj körmének alsó, külső szegletében található. Ahhoz, hogy megfelelő hatással legyünk erre a pontra, körmünkkel kell masszíroznunk.

Gyomor: ez a pont lehetővé teszi az egész szervezet erősítését és az életenergia növelését. A kínai bölcsek a hosszú élet pontjaként ismerték, s mindennap megdolgozták jó erőnlétük megőrzése érdekében. A pont a lábszár felső külső oldalán található. A térdkalácstól indulva ujjunkat a lábszár elülső felén végighúzva haladjunk lefelé. A sípcsont gumói után, a térd alatt hét-nyolc centiméterrel csúsztassuk ujjunkat, egykét centiméterrel kifelé.

A folyadék visszatartás elkerülését segítő pontok

Ezeket a pontokat akkor masszírozzuk, ha a súlyfeleslegnek vízvisszatartás az oka, s vizenyők keletkeztek a testen.

Jen mo: a test elülső, a köldöktől a szegycsont kardnyúlványáig tartó középvonalon található, egyujjnyira a köldök felett.

Gyomor: a köldök alatt háromujjnyira találjuk, kétujjnyira a szeméremcsont közepétől a köldökig tartó középvonaltól. Akárcsak a végtagokon levő pontok esetén, itt is mindkét oldalon dolgozzunk.

A székrekedés elkerülését segítő pontok

Fogyókúra idején alapvetően fontos a bélrendszer megfelelő működése.

Gyomor: a köldöktől kétujjnyi távolságra levő pontot mindkét oldalon kezeljük.

Vastagbél: a mutatóujj tövének szélén található, a második kézközépcsont végén levő mélyedésben.

Gyomor: a lábszár felső külső oldalán található. A térdtől indulva ujjunkkal haladjunk lefelé a lábszár elülső részén. A sípcsont gumói után, hét-nyolc centiméterre a térd alatt csúsztassuk ujjunkat, egykét centiméterrel a lábszár külső oldala felé.