Masszázs fajták

Narancsbőr eltüntetése speciális technikával

Masszázs cellulitis esetén

A híres „narancsbőr” ellen nincs csodaszer, még ha a kozmetikusok oly gyakran ígérik is. A bőr bemélyedései és megvastagodásai, melyek többnyire a combon és a fenéken jelentkeznek, víz és salakanyag lerakódások a kötőszövet zsírsejtjeiben. Elsősorban a nők szenvednek ettől a problémától, mert az ő kötőszövetük természettől fogva különösen nyúlékony.

Kötőszövet masszázs a problémás zónáknak

A kötőszövetmasszázs speciális fogástechnikái erős ingert gyakorolnak a bőrre és a kötőszövetre, úgyhogy az elraktározott víz és zsírdepók idővel felbomlanak. Mivel a narancsbőr többnyire a combon és a fenéken jelentkezik, az érintett területeket rövid, erősen kivitelezett simításokkal, valamint úgynevezett hengereléssel masszírozzuk, melyek többnyire nagyon fájdalmasak. Ezért ne felejtsünk el levegőt venni, mert az segít elviselni a fájdalmakat. Felkészülés: A feneket állva, a combokat ülve masszírozzuk.

Először kenjünk szét egy kis megmelegített masszázs olajat a problémás területeken. Ne használjunk túl sok olajat, mert különben könnyen elcsúsznak az ujjaink.

Tegyük mindkét mutató és középső ujjunkat a fenekünk alsó szélére. Gyakoroljunk nyomást az ujjakra, és húzzuk őket egészen lassan belülről kifelé, vagyis a fenekünk közepétől a csípőhöz. Az ujjaink ezután visszacsúsznak, és újra eltávolodnak egymástól. Összesen 3-szor ismételjük. Tegyük az ujjainkat kicsit magasabbra, és így dolgozzuk meg fokozatosan az egész fenekünket, miközben minden simítást 3-szor elvégzünk. Ezután következik a fenék igen hatékony csipkedő masszírozása: mindkét kézzel, az ujjhegyekkel emeljük meg a bőrt, kicsit nyomjuk meg, és húzzuk felfelé. Utána engedjük el, és fogjuk meg máshol. így csipkedjük az érintett területeket gyors egymásutánban, erős nyomással. A következő hengerelésekhez üljünk le a padlóra (tegyünk magunk alá matracot és törülközőt!). Először a jobb lábunkat kezeljük. Állítsuk talpra, míg a bal lábunk behajlítva fekve marad. Emeljük fel a bőrt a hüvelykujjainkkal és a többi ujjunkkal (a lábszárra merőlegesen), és gördítsük neki a szövetet lassan az ujjainknak. így haladjunk lassan a lágyéktól a térdig. Ha elértünk oda, tegyük az ujjhegyeinket a bőrünkre, és húzzuk vissza őket a lágyékunkhoz.Í gy masszírozzuk meg először hengerelve, majd húzva az egész területet, melyet érint a cellulitisz: szakaszonként, a csípőtől a térdig. A fájdalomérzettől függően 3-szor is megismételhetjük ezt a hengerelő masszázst.

Ezután váltsunk át a bal lábra, melyet a masszázshoz talpra állítunk, míg a jobb lábunkat behajlítjuk. A hengerelések után következik az első lépésben a leírt csipkedő masszázs, ezúttal a combon.

Végezetül nyugtassuk meg a kezelt területet kellemes rezegtetésekkel: ehhez tegyük rá az ujjainkat, és húzzunk gyors mozdulatokkal hullámos vonalakat a bőrre. A gyengéd simítások szintén nyugtató hatásúak.

A cellulitisz elleni programunk

A cellulitisz megelőzésére vagy a bőr látványának jelentős javítása érdekében tehetünk pár dolgot:

Mozogjunk sokat és rendszeresen. Különösen az aerobic, a kocogás, a gyaloglás, a balett vagy a kerékpározás hatékonyak. Naponta legalább 2 liter vizet igyunk. A zöld tea is salaktalanító és megelőző hatású. Masszírozzuk meg rendszeresen a problémás területeinket, legjobb, ha minden reggel. Masszázsolajnak cellulitisz esetén ajánlhatók: aloe veraolaj (bőrápoló, méregtelenítő), makadámiadióolaj (bőrápoló, a száraz, fáradt bőr újra feszesebb lesz), jojoba olaj (bőrápoló, semleges illatú, különösen sokáig eláll), „érlelt” szezámolaj. Létezik masszázsolaj, mely megelőzi és enyhíti is a már meglévő cellulitiszt: a nyírfa cellulitisz olaj. Ez kellemes friss, grépfrút és ciprusillatú; ezenkívül telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek az emberi szervezet anyagcseréjében aktív, vitalitásért felelős építőkövek. A nyírfalevél, a csodabogyó egértövis és a rozmaring kivonatai ápolják és kisimítják a bőrt.

A jóleső masszázsok megőrzik az izmok rugalmasságát és erejét, úgyhogy nagy teherbíró képességűek maradnak. A profi sportolók ezért járnak rendszeresen edzés vagy versenyek előtt és után masszíroztatni. A masszázs lazít, megelőzi az izomlázat, és segít, hogy a túlságosan igénybe vett izomzat gyorsan kipihenje magát. Mi is, mint alkalmi vagy hobbisportolók, egyszerű fogásokkal hatékonyan megvédhetjük magunkat a lehetséges sérülésektől, izomfájdalmaktól és feszültségektől.

Az első masszázslépés különösen jóleső az olyan sportok után, melyeknél elfordulunk a testünk tengelye körül, például tenisznél vagy golfozásnál.

A sportosan aktív személyeknek szükségük van egy jó masszázsolajra, mely az izmokat a fitneszedzés előtt és után átmelegíti, és így rugalmasan tartja. Leginkább az árnika masszázsolaj ajánlható. Az árnikavirág és a nyírfalevél kivonat napraforgó vagy olívaolajjal kombinálva bőrápoló és keringést serkentő hatású.

Ezen kívül szükségünk van egy teniszlabdára. Feküdjünk kényelmesen a hátunkra. Húzzuk fel a lábunkat, és tegyük le a talpunkat. Kicsit emeljük meg a fenekünket, és tegyük a teniszlabdát az alsó izomterülethez, balra, a gerinc mellé (ne közvetlenül a gerinc alá!).

Lassan eresszük le a hátunkat, és feküdjünk egyre nagyobb súllyal a labdára, ameddig kényelmes. Tartsuk meg ezt a pozíciót egy ideig. Ezután emeljük meg a fenekünket, és toljuk a teniszlabdát pár centiméterrel feljebb. Ismét eresszük le lassan a hátunkat, és maradjunk megint pár másodpercig ebben a helyzetben. Masszírozzuk meg ilyen módon a hátizmainkat egészen a lapockák aljáig. Ezután ismételjük meg az egészet a gerinc jobb oldalának izomterületén.