Masszázs fajták

A nyirokrendszer egészséges stimulálásának módszerei

A nyirokrendszer a test tisztítóberendezése

Az immunrendszer részeként a nyirokrendszer nagyon fontos az egészségünk szempontjából. A nyirokfolyadék magával szállítja az anyagcsere bomlástermékeit („salakanyagoknak” is nevezzük). Különösen azok a nagy fehérjemolekulák, amelyek a gyulladásoknál jelen vannak, találják meg ezen a szöveti folyadékon át az utat a vérbe, és választódhatnak ki a méregtelenítő szerveken (máj és vesék) keresztül.

Ha a nyirokerek megsérülnek, vagy gátolódik a nyirokáramlás, felgyülemlik a folyadék a szövetben: a bőr duzzadtnak látszik, és ha megnyomjuk az érintett helyet, mélyedés marad vissza, mely csak lassan tűnik el.

A nyirokdrénezésnél a szövetekben elraktározott vizet gyengéden kisimítjuk. A folyadékot így a nyirokcsomókon keresztül a nyirokerekbe tereljük, és azután a vénákba juttatjuk. Ezt az eljárást kivezetésnek nevezzük.

Kézi nyirokdrénezés

Nyirok masszázs
Nyirok masszázs

A nyirokdrénezés (a francia „drainer”, azaz „víztelenítés” szóból) a salakanyagok és a felesleges szövetvíz nyirokereken keresztül történő gyorsabb elszállítását szolgálja. Ezt a pangást megszüntető és méregtelenítő masszázst, melynél a kezekkel finoman körző és gyengén húzó fogásokat végzünk a nyirokerek mentén, dr. Emil Vodder dán fiziko-terapeuta fejlesztette ki, 1932ben alkalmazta először, és később tovább finomította.

Terápiás alkalmazása

A kézi nyirokdrénezést terápiakánt főleg a következő esetekben alkalmazzák: nyirokcsomók eltávolítására, hogy megszüntessük a nyirok (ödéma) pangását, ödéma kialakulása baleseti sérülések után,nyirokerek megbetegedése, vénabetegségek esetén, hogy víztelenítsék a krónikusan „dagadt” lábakat.