Masszázs fajták

Egyéb masszázsfajták

Ebben a fejezetben olyan technikákat tárgyalunk, amelyek nehezen sorolhatók be egyik vagy másik kategóriába, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg róluk, mivel fontos hatásuk van a szervezetre. Nagyon fontos a masszázs technikák pontos ismerete a gyermekmasszázs esetén. Gyermekmasszázs esetén kérjük nézze át a gyermekmasszázs és a masszázs technikák aloldalainkat is .

izomhoz nem érünk, Végezzük el a mozdulatsort az ellenkező irányban is. Ismételjük annyiszor, ahányszor csak szükség van rá, amíg a páciens teljesen el nem lazul.

A páciens feküdjön ha nyalt mi pedig álljunk oldalt, s mindkét kezünkkel fogjuk meg az egyik combját. Óvatosan nyomkodjuk meg a lágyéktól a combig. Többször ismételjük a műveletet mindkét lábon.

Gyengéd simogatás

A kezelés elkezdésekor és befejezésekor végezzük. Az izmok ezáltal felkészülnek a masszázs befogadására vagy levezetésére: s így érhető el leginkább a kívánt hatás. E masszázstípus nem kelt agreszszív hatást; mégis ingerli az izmokat. A gyengéd simogatás azt is elősegíti, hogy a páciens és a masszőr közelebb kerüljön egymáshoz.

A hason fekvő páciens a feje mellett nyújtsa előre mindkét kezét. Álljunk meg vele szemben. Kezünket helyezzük a lapockára, és szakaszosan csúsztassuk a hát két oldalán, amíg a far

A boka

A boka az alsó végtagnak az a része, ahol a lábfej a lábszárral kapcsolódik. A szárkapcsot a sípcsonttal alul szalagok kötik össze, míg a sípcsont ízülettel kapcsolódik a lábtőhöz. A boka ízületi felületét csak bőr, irharéteg és ínszalagok borítják, s ez ideálissá teszi ezt a területeta masszírozásra, amelynek jótékony hatása az egész lábon észlelhető.

E masszázs elsősorban a comb hátsó részét dolgozza meg. A páciens feküdjön hasra a masszázsasztalon. Egyik kezünkkel szorítsuk meg a combját, majd húzzuk vissza kezünket, s végezzük el ugyanezt a műveletet a másik kezünkkel is. Egyre erőteljesebben szorítsunk, s ügyeljünk a folyamatosságra. Ujjainkkal ne fejtsünk ki erőt.

A boka felépítése

Boka
Boka

A bokaízület területén kétoldalt található a külső és a belső boka, hátul pedig az Achillesín. A sarkon és két oldalán vannak azok a helyek, ahová a lábszár inal tapadnak. A boka idült gyulladása gyakori probléma, amely masszírozást kíván. E részen esztétikai masszázst is szoktak végezni, minthogy itt is kialakulhat narancsbőr. Szokatlanul nagy terhelés esetén a boka külső része megsüllyed, folyadék gyűlhet fel ezen a részen, s ez gyulladással járhat. E problémára is javasolható a masszázs. A mozdulatsort olyan erővel végezzük, amilyet a páciens még elvisel.

A derék gyúrásakor gondoljunk arra, hogy a testnek ezt a részét mély izomrétegek

borítják. Hajoljunk a masszázsasztal fölé, s mindkét kezünkkel markoljunk meg annyi izmot, amennyit csak tudunk. Húzzuk a has felé, de ne változtassuk meg a páciens testhelyzet él, Többször is gyúrjuk át mindkét kézzel a derék két oldalát.

A farizom rétegei a medencecsonthoz tapadnak. Ezeknek az izmoknak a masszírozásához mindkét kezünkkel végezzünk erőteljes gyúró mozdulatokat. Ne feledjük, hogy a far területén halad át a test legnagyobb idegfonata, úgyhogy nagyon óvatosan járjunk el.

Gyúrás

Gyúrás
Gyúrás

A gyúrás az olyan masszázs technikák közé tartozik, amely különösen jól alkalmazható kerek formájú izmok esetén, mint amilyen a kar és a lábszárizom. Ez a művelet teljes mélységében ellazítja az izmokat,s az izomfájdalmak enyhítésére is nagyon hasznos. Hatására a mélyen fekvő erekben sokkal folyamatosabb lesz a vérkeringés, s a visszeres vér könnyebben visszajut a szívbe.

Ez a masszázs nagymértékben ellazítja a pácienst.

Dagasztás

Dagasztáskor az izmot a szélénél vagy a csontokhoz közeli részénél ragadjuk meg. Ujjbeggyel végezzük a mozdulatsort, nagyon óvatosan. Kimondottan ajánlott gyermekek, idősek és meggyengült egészségi állapotú páciensek számára.

A felkar masszírozásához a páciens feküdjön hasra a masszázsasztalon. Álljunk a masszírozni kívánt karral ellentétes oldalra, fogjuk meg a felső részén két kézzel a felkart, s gyúrjuk lefelé haladva, amíg a könyökig nem érünk.

A páciens feküdjön hanyatt, s helyezzünk a térdhajlata alá egy párnát vagy egy összehajtott törülközőt. Markoljuk meg a combok belső oldalának izmait úgy, hogy ujjaink alul legyenek, s a térdtől kezdjük masszírozni őket. Mérsékelt nyomást fejtsünk ki.

A combok masszírozásához ujjbegyünkkel fogjuk meg az izmot, s nyomogassuk teljes hosszában mind az elülső, mind a hátulsó oldalán. Azt is megtehetjük, hogy egyik tenyerünket a comb valamelyik részére helyezzük, s a másik kezünkkel nyomkodjuk az izmot.

A váll felső részének masszírozásakor különösen a hüvelykujj végével végezzünk mély mozdulatokat, megdolgozva a váll teljes hosszát, miközben többi ujjunk a váll oldalán nyugszik.

Körkörös mozdulatok

Körkörös mozdulatokkal ugyan csak a bőrt érintjük, mégis úgy végezzük a kezelést, mintha izom volna. igy a masszírozás a mélyebben fekvő rétegekre is hat. Tenyerünket óvatosan csúsztassuk a bőr felületén.

A lapockát behajlított ujjakkal, az ízületek csúcsával masszírozzuk finoman, fentről lefelé és balról jobbra bejárva az egész területet. Ismételjük többször minden irányban.

Helyezzük mindkét hüvelykujjunkat a gerincoszlop egyik, a többi ujjunkat pedig a másik oldalára. Enyhén nyomjuk a páciens hátát, s közelítsük, majd távolítsuk a két kezet. Ezután végezzük el ugyanezt a gyakorlatot a hát teljes hosszán fentről lefelé. A műveletsor kiválóan alkalmas mély-masszázsos kezelés befejezésére.

Legyezőtechnika

A legyezőtechnika a nyújtás és a dörzsölés társítása. Kiválóan alkalmas nagy kiterjedésű felületek kezelésére, amilyen a has vagy a hát felső része. Azonos erejű, ismételt nyomások sorozatából áll.

Csipkedés

A csipkedő mozdulatok jótékonyan hatnak a bőrre, s alkalmazásuk beválik fogyásterápiák kiegészítéseként, mivel hatékonyak a fölös folyadékok lecsapolásában, s nagymértékben javítják a vérkeringést.

A páciens feküdjön hasra a masszázsasztalon, s derekának magasságában helyezzük két kezünket egymás fölé. Húzzuk végig kezünket a hátának teljes hosszában és szélességében, körkörös mozdulatokkal.

Dörzsölés

A dörzsölés elsődleges célja a kezelendő felület felmelegítése, de emellett hatékonyan lazítja az izmokat, s a lehető legfogékonyabbá teszi őket bármilyen típusú kezelésre. A dörzsölést leginkább a kéz élével, az úgynevezett gereblyézést pedig ujjbeggyel végezzük: kezünket az izomhoz szorítjuk, és „söprögető” mozdulatokat végzünk. Ez a masszázs nagyon hatékony összehúzódott, feszült izmok kezelésére.

A páciens hanyatt fekszik, s karját kinyújtja teste mellett, mi pedig a masszázsasztal egyik oldalán állunk. Tegyük kezünket a hasra, ujjainkat legyezőszerűen nyissuk szét, s forgassuk csuklónkat. Csúsztassuk kezünket az egyik oldalról a másikra, s fejtsünk ki enyhe nyomást.

A páciens feküdjön hasra, mi pedig álljuk meg mellette, s fogjuk bőrét mindkét kezünk hüvelykés többi ujja közé. Tartsuk így néhány másodpercig, majd engedjük el. Többször ismételjük a

Helyezzük a két kéz élét a megdolgozandó izomra, s végezzünk kalapácsütésekhez hasonló, gyors mozdulatokat. Néhány másodpercig hagyjuk pihenni az izmot, majd kezdjük elölről. Ismételjük addig, amíg az izom el nem lazul, és fel nem készül bármilyen egyéb művelet befogadására,

Ütögetés és nyújtás

Az ütögetés az izmok öklözése, ami jótékonyan hat a vérkeringésre.

A nyújtás olyan típusú masszázs, amelynek során az izmokat minden lehetséges irányba csúsztatjuk. Nyugtató hatású, s a test belső szerveire hat.

Álljunk meg a hason fekvő páciens mellett. Ujjaink hegyét helyezzük a hátára úgy, hogy tenyerünk felfelé nézzen. Nyissuk szét, majd zárjuk össze ujjainkat, s közben végezzünk körkörös mozdulatokat a hát egész felületén fentről lefelé és balról jobbra. Ez a technika a hosszú izmok esetén válik be.

A kéz

A páciens keze nagyon fontos masszőr számára, mert ennek alapján következtethet a többi testrész állapotára is. Ha a kéz merev, akkor valószínűleg az egész test is feszült, míg ha laza, akkor feltehetőleg a test többi része is el van lazulva. A kéz masszírozása a páciens és a masszőr közötti bizalom kialakítását is szolgálhatja, ugyanis e művelet során szükségszerűen egymással szemben helyezkednek el,s ez megkönnyíti a párbeszédet. További információ a kézmasszázs oldalon.

A comb masszírozásához a páciens feküdjön hanyatt a masszázsasztalon, s térde alá helyezzünk összehajtott törülközőt. Kezdjük öklözni a combizmot a teljes felültén, elöl és hátul. Ismételjük a műveletet addig, amíg a páciens nem jelzi, hogy könnyebbnek érzi ezt a testrészét. További információ a talpmasszázs oldalon.

Helyezzük két kezünket a páciens egyik oldalára, s húzzuk az egyiket felfelé, a másikat pedig lefelé, enyhe nyomással. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalon is. Ez az erősítő hatású masszázs azoknak javasolható, akik fáradékonyak.

A kéz masszírozásakor fogjuk meg a páciens kezét, s masszírozzuk fel és le, amíg fel nem melegszik. Ezután vegyük sorra az ujjakat, s masszírozzuk át őket a tövüktől a végükig, majd visszafelé. Végezetül fogjuk meg a páciens tenyerét, hüvelykujjunkat tegyük bele, a többi ujjat pedig illesszük a kézfejre. Nyomkodjuk meg néhányszor a kezet.

Ebben a részben olyan gyakorlatokat és masszázstípusokat említettünk, amelyek nehezen sorolhatók be egyik vagy másik kategóriába, ugyanakkor igen jótékony hatásúak. E röviden bemutatott technikák sakkal összetettebbek, mint leírásuk bál kitetszik. A kereskedelemben számos olyan jó kézikönyv kapható, amely részletezi e technikákat. A rendkívül nyugtató hatású gyengéd simogatás elsősorban az arcon alkalmazható, míg a gyúrást nagy izomtömeggel borított testrészek kezelésére javasoljuk, mint amilyen a comb, a hát vagy a has, A dagasztást az ízületek  a könyök és a térd  kezelésére ajánljuk, míg a körkörös mozdulatok a hátra és a lábszárakra vannak jótékony hatással, mert igen gyorsan megszüntetik a fáradtságérzetet. A legyezőtechnikát elsősorban a hasfalon érdemes alkalmazni.