Masszázs olajok és krémek

Masszázs krémek

Olajok, krémek és kölnik

A legtöbb masszázsfajtához kenőanyagra van szükségünk, hogy simán, egyenletesen mozgathassuk kezünket partnerünk bőrén, Legtöbbször olajat használunk, bár a különböző szeszek, krémek és hintőporok is megfejelnek, ha jobban kedveljük őket, A test alapos végigmasszírozásához körülbelül ötven milliliter masszázsolajra van szükség. Beletelhet néhány alkalomba, amíg megszokjuk a megfelelő mennyiséget. Eleinte sokan hajlamosak túl sok olajat használni, ám ezáltal nem tudnak megfelelő kapcsolatot teremteni a befogadóval. Csupán vékony rétegre van szükség: annyira, amennyit a kezelés után maradéktalanul felszív a bőr,

Háztartási olajok

Masszázs olajok
Masszázs olajok

Használhatjuk azokat az olajokat is, amelyek konyhaszekrényünkben találhatók – a napraforgó-, szőlőmag- és zöldségolajok kitűnő hordozó- vagy bázisolajok, ahogy szakszóval nevezzük őket. Ha kényeztetni szeretnénk partnerünket, használjunk mandulaolajat. Egy kicsit drágább ugyan, viszont csodálatos, különösen ha arcon alkalmazzuk. Az allergiásoknak sem kell félniük, mivel csak külsőleg használjuk az olajat. Ugyanakkor bizonyos lanolin¬tartalmú babaolajok irritálhatják a bőrt, és nehezebben szívódnak fel.

Illóolajok

Masszázs olajokEzek az olajok rendkívül koncentráltak és erősek. Sokuknak a használata ellenjavallt. Aki nem képzett aromaterapeuta, az maradjon a „biztonságos” olajok, például a levendula- és a kamillaolaj alkalmazásánál, különösen terhes nők esetében.

Sose használjunk illóolajokat közvetlenül a bőrön, mindig keverjük őket valamilyen hordozó¬olajjal. Egy csepp illóolajat adjunk két milliliter (alig fél teáskanál) hordozóolajhoz. Például tíz milliliter (két teáskanál) napraforgóolajhoz legfeljebb öt csepp illóolajat vegyítsünk. Mindig csak annyit ke¬verjünk össze, amennyi a kezeléshez kell, mert a levegővel érintkező olaj hamar megavasodik.

Az aromaterápiás olajokat sötét üvegekben tartsuk, hogy ne veszítsék el tulajdonságaikat. Mindig olvassuk el figyelmesen a mellékeit tájékoztatót, és ha kétségeink támadnak, kérjük ki képzett aromaterapeuta tanácsát, vagy használjunk hétköznapi olajokat.

Manapság már számtalan előre kikevert masszázsolaj kapható, így talán az a legbiztonságosabb és leggazdaságosabb megoldás, ha ezek közül próbáljuk megtalálni a nekünk megfelelő illat-összeállítást.

Kölnik, krémek és hintőporok

Masszírozó kölnik szintén kaphatók, és alkalmazásuk nagyon kellemes a lábfejhez hasonló, száraz bőrfelületeken. Lehet, hogy már tartunk otthon megfelelő puhító szert, de kerüljük a kozmetikai célokra készült kölnivizet és tonikokat, mivel túl illatosak e célra. A hivatásos masszőrök időnként hintőport is alkalmaznak – különösen a reflexológiában. Kitűnően megfelelnek olyankor, amikor nincs szükség túl síkos bőrre.

Előkészületek

Az olajokat úgy készítsük elő, hogy ne romboljuk le vele a masszázs légkörét. A legkönnyebb és tisztább módszer az, ha kis műanyag üvegcsében tartjuk őket, ez csökkenti a kiborulás veszélyét. Vagy önthetünk némi olajat egy tálba, amelybe könnyedén belemárthatjuk ujjainkat. A legtöbb kölnit, krémet és hintőport megfelelő tégelyben vagy üvegben árulják.

Mindig melegítsük meg az olajat és a kezünket, mielőtt hozzáérünk valakihez. Ha megoldható, néhány percre helyezzük az olajosflakont vagy tégelyt meleg vízbe vagy hőforrás közelébe, mielőtt hozzálátunk a masszírozáshoz.

Alkalmazás és kontaktus

Nagyon fontos, hogy kellő határozottsággal teremtsünk kapcsolatot a partner bőrével, s vigyük fel testére az olajat. Az első érintésnek az a célja, hogy a befogadó ellazuljon ás megnyugodjon, hogy jelezzük neki a kezelés kezdetét, s hogy hozzászoktassuk őt érintésünkhöz. Sok tanfolyamon tanítják, hogy masszázs közben nem szabad megszakítanunk a kapcsolatot a partnerrel, így az egyik kezünket mindvégig testén kell tartanunk. Otthoni körülmények közepette ez először nehéznek bizonyulhat, főleg, ha a padlón masszírozunk. Mindenesetre ha meg kell szakítanunk, majd újra ki kell alakítanunk a kapcsolatot, azt zavartalanul és gyengéden tegyük, fenntartva a masszázs folyamatosságát. Ne hagyjuk, hogy partnerünk azt higgye, a kezelés befejeződött, A jó masszázsnak egyértelmű kezdete és vége is van, s a teljes¬ség érzetét kelti – nem szabad, hogy hiányérzet maradjon a befogadóban.

Az olaj használata

Az olajokat különbözőképpen használhatjuk. A legkézenfekvőbb az, hogy öntsünk két és fél milliliter (fél teáskanál) olajat az egyik tenyerünkbe, majd dörzsöljük össze kezünket, hogy egyenletesen eloszlassuk. Ne dörzsöljük át az egész kézfejünket, mint kézmosáskor vagy kézkrém használatakor, mivel csak a tenyerünknek kell olajosnak lennie. A partnertől távolabb végezzük el ezt a műveletet, utána pedig gyengéden közeledjünk testéhez, s finom, hosszú simogatással kezdjük a masszázst.

A leggördülékenyebb módszer egy újabb adag olaj elérésére az, ha az egyik kezünket a partner testén hagyjuk, a tetejére öntünk egy kis olajat, és a másik tenyerünkkel óvatosan átvisszük a folyadékot a bőrre. Hasonló eljárás, ha a partner testén tartott kezünket felfelé fordítjuk, csészét formázunk vele, és a tenyerünkbe öntjük az olajat. Ennek az előnye is megvan, hogy így mindkét tenyerünket újra tudjuk olajozni, amikor összedörzsöljük őket.