Masszázs olajok és krémek

Masszázs olajok

A masszőrök gyakran használnak olaját vagy más olyan ter­méket, amely síkossá teszi a bőrt, így megkönnyíti a kéz moz­gását, s ez által elkerülhetők a kellemetlen súrlódások. Ugyanakkor vannak, aki ellenzik az efféle termékek használatát. Ők a puszta kezet részesítik előnyben, mert azt mondják, jobb, ha semmi sem zavarja a masszőr és a befogadó közötti energiaáramlást.  Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, de javaslom hogy próbálják ki ezeket a készítményeket, legfőképp a természetes alapanyagúakat.

A gyógymasszázs és a síkosítók

Gyógymasszázs esetén síkosítók használata nem ajánlott, mert nem teszik lehetővé a mélyreható mozdulatokat, például a gyúrást és a nyomást. Ugyanakkor bizonyos esetekben jól jöhetnek olyan kenő­csök, krémek vagy olajok, amelyek gyógyító összetevőket tartalmaz­nak. Másfajta masszázs esetén ne használjuk e gyógyhatású készítmé­nyeket!

A választék

A masszőr számos lehetőség közül választhat: használhat könnyű olajat, masszázs krémek, kenőcsöt, hintőport vagy tusfürdőt.

Olajok

Ezek a masszázshoz leggyakrabban használt síkosítók. Léteznek külön e célra forgalmazott olajok, de mi magunk is elkészíthetjük őket ízlésünknek megfelelően; különösen, ha önmagunkat vagy partnerün­ket masszírozzuk. Utasítások egész sora igazít el bennünket az olajok ki­keverését illetően. Inkább természetes, folyékony állagú növényi ola­jokat alkalmazzunk, mint szintetikusokat vagy állati eredetűeket.

Krémek

Masszázs krémek
Masszázs krémek

Masszázsolaj helyett használhatunk zsírtartalmú krémeket vagy vazelint is. Esztétikai masszázshoz sokféle készítmény közül választha­tunk a kívánt hatásnak, a bőr típusának és más szempontoknak meg­felelően. Például száraz bőrre valódi gyümölcszseléből készült termé­kek használata javasolt, fáradt szövetek élénkítésére pedig F-vitamint tartalmazó készítményeké. Masszázs krémek oldalunkon tájékozódhat a további választékról, lehetőségekről. rengeteg  bioboltban, vagy akár drogériákban megtalálhatóak az efféle kiegészítő eszközök, amelyek megfelelőek a masszázshoz. Viszont fordítson kellő figyelmet a termékek összetételére, hogy az a lehető legtermészetesebb alapanyagokból készüljön.

Hintőpor

Elősegíti a kéz siklósát a bőrön, de a kezelés során többször is szórni kell belőle, különösen akkor, ha szőrzettel borított felületet masszírozunk.

Tusfürdő

Alkalmazása különösen akkor előnyös, ha önmagunkat masszí­rozzuk. Hátránya, hogy a habosítás érdekében sokszor meg kell ned­vesíteni, ellenkező esetben rögtön megszárad a bőr felületén.

Aromaterápia

Az aromaterápia a növényi olajkivonatok használatával foglalkozik. A kifejezés a módszer kidolgozójától, a francia René-Maurice Gattefosse-tól származik. A terápia az illatosított növényi alapanya­gok gyógyító erején alapul, amelyeket lepárlással és más eljárásokkal átalakítanak növényi eszenciákká vagy olajkivonatokká, s ezeknek a használatát javasolják a masszírozáshoz.

Minden olajkivonatnak megvan a maga jellegzetes aromája és gyógyhatása. Bizonyos illatok használójuk mentális állapotára vannak hatással, a jázminolaj és a narancsvirág-kivonat a depresszión segít­het, a majoránna az ijedtséget csillapítja, a menta pedig a koncent­rálóképességet növeli. Emellett még jó néhány olajkivonatnak van gyógyító, antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása. Ha gondosan válogatjuk az alapanyagokat, amelyekből az eszenci­át kapjuk, akkor számos panasz (ízületi gyulladás, reuma, bőrbetegsé­gek, havi vérzési fájdalmak, magas vérnyomás, rossz vérkeringés, tüdővértolulás, idegi problémák stb.) esetén javulást érhetünk el. Az aro­materápia számtalan lehetőséget nyújt, így az egyetlen nehézség a választás.

A kereskedelemben rendkívül sokféle olajkivonat kapható. Csak ki kell választanunk az igényeinknek legmegfelelőbbet, vagy el kell készítenünk otthon. Az olajkivonatok természetesen nagyon tömé­nyek, hígítás nélkül izgathatják a bőrt, ezért mindig valamilyen olajos oldószerrel kell összekeverni őket. Általában növényi olajat, például mandula-, szója-, szőlő-, avokádó- vagy búzacsíra-olajat szokás hasz­nálni. Ha mi magunk akarjuk elkészíteni masszázsolajunkat a jótékony hatású növényi olaj-kivonatokból, akkor a kivonat 2 százalékát kell hozzákeverni az olajos alaphoz. Néhány testi panasz nagyobb koncentrációjú készítményt kíván, míg az érzelmi problémák kisebb töménységgel kezelhetők eredményesebben. A nagyobb mennyi­ségű fel nem használt olajat színes üvegedényben, hűvös helyen tá­rolhatjuk. Vigyük fel a keveréket közvetlenül a bőrre, s finoman dör­zsöljük be!

Mielőtt először használnánk olajkivonatot – különösen, ha előző­leg allergiás reakcióink voltak -, bőrpróbát kell végeznünk.

Természetes készítményeket árusító üzletekben különböző tájé­koztatókat és könyveket találhatunk a masszázsolajok jellemzőiről és használatáról. Figyelembe véve, hogy nagy mennyiségű nyers­anyagra van szükség kevés olajkivonat előállításához, s a begyűjtés és a hosszas feldolgozás is költséges, ne lepődjünk meg a készítmé­nyek árán.

Az olajkivonatos masszázs nagyon elterjedt terápiává vált. Jobb hatásfokkal dolgozhatunk, ha olajkivonatot keverünk a masszázsolaj­ba, s ha illatosítjuk a masszázs helyszínét,

Ellenjavallatok

Kerüljük az olajkivonatokat a masszázs során, ha a terhesség alatt komplikációk lépnek fel. A terhesség első harmadában egyébként se alkalmazzuk őket, s később is csak aromaterápiás szakember felügye­lete mellett. A levendula, a gólyaorr, a kamilla, a rózsa és az ilang-ilang kivonata biztonságos a terhesség alatt, természetesen megfele­lő mennyiségben.

A tíz leghasznosabb növényiolaj-kivonat (hatása és alkalmazása)

KAMILLA

Nyugtató, mérsékelten antiallergén.     Havivérzést megelőző feszült idegállapot, emésztési problémák, veseelégtelenség, szénanátha, akne, ekcéma és más bőrelváltozások esetén.

EUKALIPTUSZ

Fertőtlenítő, élénkítő.  Megfázás, tüsszögés, hörghurut, vírusos fertőzések, izomfájdalmak, reumás panaszok esetén.

GÓLYAORR

Mérsékelten összehúzó, : bőrnyugtató, mérsékelten vizelethajtó, nyugtató.   Vágásos sérülések, gombás fertőzések, rovarcsípések, ekcéma, zúzódások, vízvisszatartás, gyengeség esetén.

LEVENDULA

Mérsékelten fájdalom-csillapító, fertőtlenítő, altató.    Fejfájás, egyéb fájdalmak, sebek, zúzódások, rovarcsípések, zsíros bőr, akne, vizenyő, enyhe depresszió esetén.

RÓZSA

Fertőtlenítő, mérsékelten nyugtató, altató, antidepresszáns. Arcüreggyulladás, gégebántalmak, vértolulás,

vizenyő, arcduzzanat, keringési problémák (hajszálér-törékenység), a havivérzést megelőző fájdalmak és feszült idegállapot, a klimax tünetei, libidócsökkenés, anorexia esetén.

ROZMARING

Mérsékelten élénkítő, összehúzó. Fizikai és idegkimerültség, memóriazavarok, légzési problémák, reumás fájdalmak, nagy testi igénybevétel okozta fájdalom, zsíros haj esetén.

SZANTÁLFA

Fertőtlenítő, afrodiziákum, segíti az ellazulást a masszázs során.   Száraz, repedezett bőr, akne esetén.

MAJORÁNNA

Mérsékelten fájdalom-csillapító, mérsékelten nyugtató, altató, keringésjavító. Havivérzés fájdalmak, fejfájás, garatbántalmak, gombás fertőzések, akne esetén.

JÁZMIN

Antidepresszáns. afrodiziákum, segíti az izom-összehúzódást a szülés során.   Depresszió esetén, különösen szülés után.

NARANCSVIRÁG

Mérsékelten nyugtató, keringésjavító mérsékelten fájdalomcsillapító. Álmatlanság, kimerültség, depresszió, akne, havi vérzés előtti fájdalmak és feszült idegállapot, hátfájás esetén.

Amennyiben vissza szeretne térni  Masszázs főoldalunkra, kérjük kattintson a masszázs szóra.