Masszázs fajták

Hátmasszázs

A váll masszírozása során váltott kézzel szorítsuk össze és húzzuk egymás felé a vállakat. Gyúrjuk át a lapockát körülvevő egész területet, a bordák környékét, valamint magát a vállat is, követve az ívét.

Mélymasszázst is végezhetünk a hüvelykujjak körkörös mozdulataival a váll felső része és a nyakszirt által kijelölt háromszögön belül. A nyomás rövid ideig tartson, legyen erőteljes, s minden alkalommal hatoljon egyre mélyebbre. Ügyeljünk arra, hogy a nyomás ne legyen túl erős, s ne okozunk fájdalmat a páciensnek.

A helyes hátmasszázs

Ahhoz, hogy a hát számára kifejlesztett masszázs megfelelő legyen, sorrendben az alábbi műveleteket kell elvégezni. A váll gyúrása, a hüvelykujjak körzése a nyak tövén, hüvelyujjakkal való nyomás a gerincoszlop mellett, lapockák szegélye alatti masszázs nyomás a lapocka felszíne és tövise felett, a nyakizmok gyúrása, az ágyéki gerincszakasz és a keresztcsont masszírozása, a farizmok gyúrása, a fenék csipkedése és oldalirányú emelése, az ujjak csúsztatása a gerincoszlop felett, valamint a gerinc dörzsölése. Az első érintés meghatározó.

A kéz helyzete a masszázs kezdetekor

Kezünkkel óvatosan, de határozottan érintsük meg a pácienst. Az első kontaktus igen fontos a befogadó bizalmának elnyerése szempontjából, mert csak így vehetjük rá arra, hogy ténylegesen átadja magát a kezelésnek. Nem lehet hatékony a masszázs, ha a páciens nem készül fel rá eléggé. Hagynia kell, hogy a masszőr mélyebben megismerje őt, Az első kontaktus megteremtéséhez óvatosan helyezzük egyik kezünket a páciens keresztcsontjára, a másikat pedig a lapockára. A két kéz szorosan tapadjon a befogadó testére,

A gerincoszlop mellett hüvelyujjal végzett nyomást kezdjük a nyak tövétől, dolgozzunk váltott kézzel, a gerincoszlop formálta mélyedés mentén kifejtett nyomás legyen erőteljes, s rövid ideig tartson. Haladjunk lefelé, egészen a hát közepéig, azután csúsztassuk vissza kezünket a nyak tövéhez, majd kezdjük elölről az egészet.

A lapocka szegélye alatt helyezzük az egyik kezünket a váll alá, a másikkal pedig masszírozzuk a lapocka környékét. Kezdjük a váll felső részén, haladjunk lassan lefelé, megkerülve a lapockát, nyomást kifejtve a szegélye alatt. Többször ismételjük.

A lapocka felszínén kifejtett nyomáshoz mindkét kezünkön hajlítsuk be ujjainkat, s

írjunk le kis köröket az ujjízületek csúcsával. Többször ismételjük.

Az első érintés fontossága

Az az érzés, amelyet az első érintés és a megszakítása kelt, nagyon fontos a páciens számára. Miután egyenletesen eloszlattuk kezünkön az olajat, lassan közelítsük a testnek ahhoz a részéhez, amelyet masszírozni fogunk. Bizonyos iskolák azt javasolják, az egyik kezünket mindig tartsuk a páciens testén, hogy egy pillanatra se szakadjon meg a kapcsolat. Kezünk mindig legyen laza, s amikor újra be kell kennünk olajjal, illetve meg kell mozdulnunk, a kontaktus megszakítása lassú és gyengéd legyen.

Nyomás a lapocka tövise felett: keressük meg a lapocka tövisét, amely vízszintesen keresztezi a hát mindkét oldalának felső részét; ujjainkkal fejtsünk ki rá erőteljes nyomást, hüvelyujjunkat többször is végighúzva rajta a nyaktól kifelé.

A gerincoszlop jelentősége

A gerincoszlop állapota mind testi, mind érzelmi szempontból befolyásol bennünket. Idegpályái a test többi részével kötik össze az agyat. Minthogy a gerincoszlop közel van a hát felszínéhez, ezen a területen a masszázs rendkívül lazító hatású lehet. Általánosságban elmondható, hogy kerülni kell a csigolyák közvetlen nyomását, célszerűbb a gerincoszlop két oldalát megdolgozni.

A nyak tövénél fogjuk a nyakizmokat a hüvelykujj és    a többi ujj közé, s gyúrjuk át az egész területet.

A gerinc ágyéki szakaszát és a keresztcsontot váltott kézzel, körkörösen masszírozzuk, egyenletes gyúrással. A területet teljes szélességében meg kell dolgoznunk.

Nyaki fájdalmak

A nyaki fájdalmak kezelésének az a célja, hogy enyhítse a tüneteket, s javítsa a nyaki ízületek működését. Miután az előzetes orvosi diagnózis fényt derít a mechanikai okokra, valamint az általános gyulladási, fertőzési és szövetképződési folyamatokra, ebből kiindulva meg kell határozni a gyógyszeres kezelést, s rehabilitációval kell kiegészíteni.

Kezünket mélyítsük az egyik farizomba, amennyire csak lehetséges, s végezzünk mélymasszázst váltott kézzel, hol megragadva, hol elengedve az izomtömeget. Összeszorítva és átgyúrva dolgozzuk meg az egész részt.

A fenék csipkedéséhez váltott kézzel fogjuk a hüvelykujj és a többi ujj közé az izom kisebb darabját, majd engedjük el. Próbáljunk gyors és szabályos ritmust fenntartani. A gyakorlat végzése közben kezünk és csuklónk mindig legyen laza.

A rehabilitációt végző orvos

A rehabilitációban részt vevő orvosnak megfelelően ismernie kell a technikai eszközöket és alkalmazásukat, valamint a nyaki elváltozást, Minden esetet önállóan kell értékelni, mert pontos ismeretekre van szükség a fájdalom mértékéről, a nyak mozgathatóságáról, a panaszokkal járó izom-összehúzódásról és egyéb tünetekről vagy körülményekről. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű, otthon is végezhető masszázst.

Haladjunk oldalt felfelé. Kezdjük a farizmoknál, majd váltott kézzel folytassuk a test két ellentétes oldalán. Az egyik kezünk mindig érintkezzen a páciens testével.

Az ujjak csúsztatásához először tegyük az egyik kezünket a másikra, s csúsztassuk a gerincoszlop aljától a nyakig. Mutató- és középső ujjunkkal nyomjuk a gerincoszlop két oldalát, így – amíg a keresztcsonthoz érünk – hullámot keltünk a hát egész területén.

A gerincoszlop dörzsölése során apró, de mély köröket írunk le hüvelykujjunkkal, miközben felfelé haladunk a gerinc két oldalán. Ezután óvatosan induljunk visszafelé, s többször ismételjük meg a gyakorlatot.

A hát és ágyék területe

Ez a terület a törzs hátsó részén található, s magában foglalja a hátgerinc mögötti lágy részeket. A nyak aljánál kezdődik, s a keresztcsont környékéig tart. Látszólag domború ívet formál, amelyen jól kivehetők a csigolyák tövisnyúlványai, vékony testalkatú páciens esetében pedig a bordák is. Ez a terület különösen hajlamos az elhízásra, ezért masszírozásának esztétikai hatása is lehet.

Gerincoszlop

A gerincoszlopnak több görbülete van, vagyis nem tökéletesen egyenes. Az első görbület az előrehajló nyaki régió, a második a hátrafelé domborodó hat, a harmadik a szintén előrehajló ágyéki szakasz, míg a negyedik rész az ugyancsak hátrafelé domborodó keresztcsont, Ezek a görbületek egyénenként változók, s a páciens kora és neme is befolyásolja őket.

A hát deformálódott görbülete

Rendellenesség esetén a hát hajlatai torzulnak, s az elváltozást a típusától függően púposságnak, a gerinc előre-hajlásának és oldalirányú görbületének nevezzük. Ha a hát görbülete deformálódik, többi része is módosul, hogy ellensúlyozza a sérülés negatív hatását, s hogy megmaradjon az egyensúly. Számítások szerint világviszonylatban a nők 60 százaléka szenved efféle elváltozásokban, míg a férfiak esetében kisebb ez az arány. Ennek okát sokan azzal magyarázzák, hogy terhesség idején a gerincoszlop gyakran rossz irányban hajlik el.

A hosszú dörzsölés nagy területet érintő, folyamatos és finom mozdulat. Érintsük meg a pácienst, s lassan húzzuk végig kezünket az egész hátán, a test görbületét követve. Amikor lejjebb érünk, a két kéz elválik egymástól, s oldalt halad lefelé. Többször ismételjük a mozdulatsort az egész háton.

A hullámmozgás során váltott kézzel, ujjhegyünkkel simogassuk finoman a páciens bőrét. Kezünk legyen laza, mert így nagy területet járhat be anélkül, hogy testhelyzetünkön változtatnunk kellene.

A hát bőre

A hát bőre vastag, középen eléggé rögzült, míg kétoldalt mozgékony. A hát két oldala hajlamos a zsírfelhalmozásra, ugyanis jócskán tartalmaz zsírszövetet, míg a közepén ez gyakorlatilag lehetetlen.

Kezünkkel írjunk le nagyon széles, körkörös mozdulatokat, és spirálban haladjunk végig a hát teljes hosszában és szélességében, valamint a test oldalán.

A gyúrás során egész kezünkkel ragadjunk meg egy kis területet. Ezután engedjük el el ezt a részt, de közben a másikkal ragadjunk meg egy nagyobbat. Két kezünket ne távolítsuk el túlságosan a páciens testétől, s fokozatosan váltogassuk őket.

A zsír felhalmozódása a háton

A hát két oldalán lerakódó zsírréteg csökkentésére hagyományos masszázst alkalmazzunk. Kezdjük finoman, majd folytassuk egyre energikusabban, végül megint csak finoman fejezzük be. A masszírozandó oldallal ellentétes oldalon álljunk.

Mélymasszázs

E masszázs során az izomrostok mentén fejtünk ki nyomást. Az ujjbegyekkel finoman be kell hatolnunk az izommélyedések és a bordák közé, a test ívét követve. Az ágyéki rész nagy területein fontos izomtömegek találhatók, amelyeket óvatosan kell masszírozni. Ne feledjük, hogy itt van az ülőideg, amelyet semmiképpen se csípjünk össze. A legtöbb bántalom, amely ezen a területen ki szokott alakulni, lumbágó gyűjtőnéven ismeretes.

Nyújtáskor a páciens egyik karját helyezzük az oldala mellé úgy, hogy ujjhegyével az asztalt vagy a padlót érintse. A másik karját nyújtsuk ki vízszintesen. Ezután egyenletes ritmusban emeljük fel hol az egyik, hol a másik kart. A mozdulatsor kiválóan alkalmas a hát fájdalmának csökkentésére.

Lumbágó

A lumbágó reumatikus eredetű is lehet, de a legtöbb esetben sérüléssel van kapcsolatban. Néha gerincbántalom következménye. Ilyenkor a gerinc mentén az izmok védekezésképpen erősen összehúzódnak, így igyekeznek megóvni a szervezetet a fájdalomtól. Ekkor nagyon ajánlott a rezegtetés.

A csontgyógyászat és a kiropraktika

Amióta 1875-ben Hill bevezette azt a gyakorlatot, amelyet csontgyógyászatnak nevezünk, s amelyet később Palmer kiropraktikaként (kézzel való gyógyításként) definiált, sok hátsérülésre bizonyultak gyógymódnak ezek a technikák. Manapság sokan vetik alá magukat ilyen típusú masszázsnak, mert úgy gondolják, hogy ez a legmegfelelőbb a hát védelmére vagy gyógyítására.

Hátdiagnózis

Problémás hát kezelésekor ne feledjük, hogy nincs olyan elváltozás, amely a jól elkészített, éles röntgenfelvételen ne volna látható. Manapság már modernebb technikákat is alkalmaznak, amelyek szkennerrel vagy mágneses magrezonanciás berendezéssel teszik lehetővé a kórismézést. Ezek a módszerek sokkal megbízhatóbbak. Mielőtt elkezdenénk a masszázst, a traumatológusnak meg kell határoznia néhány olyan normát, amelyhez a masszőrnek tartania kell magát, s így a beteg gyorsan helyrejöhet,

Csavaráshoz helyezzük a bal kezet a páciens hozzánk közelebb levő oldalára, a jobbot pedig a másikra. Ezután a bal kézzel toljuk előre a testet, a jobbal pedig hátra. Megállás nélkül váltsunk irányt, s térjünk vissza az eredeti helyzetbe. A mozdulat lassú legyen, egy pillanatra se szakítsuk meg a folyamatosságát. Többször ismételjük.

Lentről felfelé haladva, a két kéztőt ütemesen váltogatva finom, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk a hát egész felületén.

Hüvelykujjunkat mélyesszük az izomkötegbe – a kezelés helyétől függően – rövid ideig tartó, mély nyomás közben, vagy kis köröket írjunk le vele. A két hüvelykujjal felváltva fokozzuk a nyomást, amíg be nem járjuk az egész területet.

Az ujjvégekkel rajzoljunk kis görbéket az ízületekre és környékükre. Ezeknek a mozdulatoknak némiképp mélyrehatóknak kell lenniük, nem elég a bőr felszínén hatniuk.

Váltakozva, meglehetősen gyorsan, de fino-man ütögessünk két kezünk élével, miközben ujjaink legyenek lazák.Hajlítsuk be ujjainkat, s ütögessünk finoman az ujjízületek csúcsával, váltott kézzel. E mozdulatoknak köszönhetően vérbőség alakul ki a hát területén. Lazán zárjuk ököl-be kezünket, s ütögessük a hát egész felületét a kéz legpuhább részével. Hogy az ütések erősek, ugyanakkor finomak is legyenek, kezünk lazuljon el. Csípjünk a háton akkora részeket a hüvelyujjunk és a többi ujjunk közé, amekkora még könnyen kicsúszik közülük.

Gyógymasszázs

A masszázs a testnek és a léleknek egyaránt javára van. Serkenti a vérkeringést, s hozzájárul ahhoz, hogy a nyirokrendszer ellássa tisztítási feladatát. Emellett megszabadít bennünket a felgyülemlett feszültségtől, hiszen megújult energiával más színben látjuk a dolgokat, s megnő az ön-becsülésünk is. A masszírozás közben kialakuló vérbőség tápanyagokkal segíti az izmok működését, enyhítve az izom fáradtságot.

A nyomás nagyon enyhe legyen, s közben váltogassuk a két kezünket.

Mindkét kezünket helyezzük a páciens hátára, az egyiket a gerinc jobb, a másikat a bal oldalára. Miközben nyitott tenyérrel dörzsölünk, a jobb kéz felfelé, a bal lefelé mozogjon. A nyomás nagyon enyhe legyen, s addig ismételjük, amíg a páciens el nem lazul.

A masszázs és a fájdalom

Az embereknek nagyon régóta megvan az a szokásuk, hogy kezüket arra a testrészükre helyezik, ahol fájdalmat éreznek (állatok esetében is megfigyelhető hasonló jelenség). A masszázstechnikák is ebből erednek. Azokat a technikákat nevezzük terápiás masszázsnak, amelyek tisztán gyógyító célt szolgálnak, s amelyeket rendszerint képzett szakember végez.

Ezt a masszázst a hát teljes hosszán kell végezni. Az ujjakat a nyak felső részétől a keresztcsontig csúsztatjuk.

A masszázs jótékony hatása a testre és a lélekre

A masszázs a testnek és a léleknek egyaránt javára van. Serkenti a vérkeringést, s hozzájárul ahhoz, hogy a nyirokrendszer ellássa tisztítási feladatát. Emellett megszabadít bennünket a felgyülemlett feszültségtől, hiszen megújult energiával más színben látjuk a dolgokat, s megnő az önbecsülésünk is. A masszírozás közben kialakuló vérbőség tápanyagokkal segíti az izmok működését, enyhítve az izomfáradtságot.

Helyezzük tenyerünket közvetlenül a páciens lapockája alá, s rajzoljunk kis íveket a lapockától a hát közepéig.

Ujjainkkal ragadjuk meg a lábikrát, szorítsuk össze, majd lazítsuk el. Masszírozzuk át az egészet. A nyomás öt másodpercig tartson, majd kis szünet után ismételjük meg.

A masszázs gyógyító hatása

A masszázs enyhíti az izomfáradtságot, megszünteti a derék, a nyak és a váll állandó feszültségét, csökkenti a fáradtságérzetet a lábszáron és a lábfejen, s jótékonyan járul hozzá olyan problémák kezeléséhez, mint az ízületi gyulladás, a nem gyulladásos ízületi betegség, az elégtelen vérkeringés vagy a rándulás. Elősegíti a törött csontok összeforradását, a vese és a máj méregtelenítését, s növeli a vörösvérsejtek számát.

Lumbágó és isiász

Lumbágó akkor alakul ki, amikor a porckorong túlerőltetés miatt félrecsúszik, ülőidegzsába (isiász) viszont akkor támad, amikor a porckorong betüremkedik a gerinccsatornába, s ingerli a közeli idegeket. Ezek az elváltozások rendkívül fájdalmasak, s a terület enyhe masszírozása rendkívül jótékony hatásúnak szokott bizonyulni.

Ez a masszázs a comb belsejére összpontosít. Csipkedve végezzük, s közben húzzuk a bőrt kifelé, Miután feszessé tettük az izmot, engedjük el, s végezzünk rezegtetést. Kiváló gyakorlat sportolás előkészítésére.

Hajlítsuk be ujjainkat, s a masszázst a lapocka és a gerincoszlop között végezzük az ízületek csúcsánál. Húzzuk a bőrt a gerincoszlop felől a váll felé enyhe nyomás közben. Amikor elérünk a vállig, kezünket elvesszük a páciens testéről, s újrakezdjük a gyakorlatot.

Porckorong

Jean Levernieux szerint a porckorong huszonöt éves kortól gyengül vagy károsodik, A központi részét alkotó zselészerű mag tart távolságot a csigolyák között, s egyszersmind párnaként is viselkedik, amely lehetővé teszi a hajlítást, a nyújtást és az oldalirányú mozgást,

Kiropraktika

A kézi technikák olyan reflexeket váltanak ki, amelyek jótékony hatással vannak a beteg szervezetre. Hogy többet tudjunk meg a gerinc problémáiról, érdemes elolvasni Albert Abrams könyvét, aki már 1902-ben fontos felfedezéseket tett a témával kapcsolatban, s eredményeit röntgenvizsgálatokra alapozta. A hátfájás kezelésének hatékony módja még az akupunktúra és a japán kuatsua is,

Ökölbe szorított kezünket helyezzük a gerincoszlop két oldalára, s végezzünk körkörös mozdulatot, miközben húzzuk a bőrt. A nyomás legyen intenzív, aminek hatására enyhülnek a páciens panaszai. Ez a masszázs azok számára kimondottan jó hatású, akiknek a sok üléstől fáj a hátuk.

Masszírozzuk a comb belső oldalát. Akkora részt fogjunk össze és csipkedjünk két kézzel, amekkorát csak tudunk.

A porckorong sérülései

A porckorong – általában az életkor előrehaladásával – veszít nedvességtartalmából, ezért egyre fájdalmasabbá válik a működése. Ha elmozdul, nagy fájdalmat okoz, különösen idős emberek esetében. Bár a sérvnek ez a típusa jó eredménnyel operálható, ne felejtsük el, hogy a masszázs mindig hasznos kiegészítője a műtétnek.

Toljuk előre e részt, majd engedjük el, s térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Hogy a masszázs hatásos legyen, ismételjük legalább tízszer.

Csipkedjük finoman a halánték környékét: nyújtsuk meg a bőrt, majd eresszük el. E masszázs nagyon jól ellazít, s enyhíti a fejfájást. Két percig ismételjük az arc mindkét oldalán”.

A has

A hasam található az emésztő-, kiválasztó és húgyivar rendszer szerveinek többsége. Ez a test tájék sok lehetőséget kínál masszőrnek, aki – ha jól dolgát a-jótékonyan befolyásolhatja 2, szervek működését. Ezen a részen esztétikai  masszázst is szoktak végezni, hiszen gyakran alakul ki itt zsírréteg. Az egészséges has nem lehet petyhüdt; keménynek és simának kell lennie.

Helyezzük kezünket a páciens egyik oldalára, közvetlenül a mellkas alá, s ragadjunk meg akkora területet, amekkorát csak tudunk.

Fejszére emlékeztető kezünkkel felváltva ütögessük a befogadó hátát. Középről induljunk, s terjesszük ki a mozdulatokat a gerincoszlop mentén a nyak és a farizmok közötti részre.

Kezünket zárjuk ökölbe a hüvelykujjat a többi ujj közé fogva, s kézfejünket hagyjuk lágyan a pácienshez közeledni. Amikor öklünk hozzáér testéhez, végezzünk körkörös mozdulatot a kezelt felületen. Nagyon óvatosan alkalmazzuk, különben apró sérüléseket okozhatunk.

Mindkét kezünk ujjait érintsük a páciens hátának felső részéhez, s haladjunk lefelé, S betűket rajzolva. Hogy a páciens teljesen ellazuljon, a gyakorlatot legalább tízszer el kell végezni.

Mélymasszázs a hason

A has területén végzett masszázs alapjában két létfontosságú idegi szerkezetet érint: ha a has felső kétharmadán alkalmazzuk, akkor a hasüregi idegdúcot ingereljük, míg ha az alsó egyharmadon végezzük, az alhasi idegfonatra hatunk vele. A masszőrnek mindezt észben kell tartania, amikor dolgozik, ugyanis tudnia kell, hogy a masszírozás milyen belső szerveket érint.

Ehhez a masszázshoz összezárt ujjakkal hajlítsuk be a kézfejet, Paskoljuk végig a páciens hátát úgy, hogy a hátához préseljük a tenyerünkbe zárt levegőt. A műveletet gyorsan kell végezni ahhoz, hogy hatékony legyen.

A hasüregi idegdúc

Ez a hasüreg felső részének hatalmas idegdúca, pontosabban idegdúcrendszere, amelynek dúcai idegágakkal kapcsolódnak egymáshoz. A gyomor közelében található, a test középvonalában, a hasi főverőér előterében.

A hasüregi idegdúc idegrostjai

Ezek az idegrostok azért létfontosságúak, mert a zsigerek működését szabályozzák értágító tevékenységük révén. A mélymasszázs ezen a területen a lépet megdolgozva segíti a vörösvérsejtek áramlását. Mindez nemcsak a lép anyagcseréjének, hanem az egész szervezetnek jót tesz. A masszázs során nagyon finom pumpáló mozdulatokat végezzünk.

Kezünket helyezzük a páciens hátára, s – anélkül, hogy felemelnénk – végezzünk rezegtetést olyan gyorsan, amennyire csak tudunk. Cikcakkban haladjunk jobbról balra, s a masszázs a lapocka alatti területtől a nyak tövéig terjedjen.

Ujjainkkal ragadjuk meg, majd engedjük el a gerincoszlop körüli részeket, mintha el akarnánk választani a bőrt a csonttól. A lehető legfinomabban végezzük a masszázst, máskülönben nagyon veszélyes lehet.