Fejmasszázs fajták

Fülmasszázs

A fül masszírozása

Ahogyan azt az ábrán is láthatják, a fülön rengeteg igen fontos masszázspont helyezkedik el. A fül masszírozásakor, húzogatásakor és nyomásakor megújult életerő áramlik a test minden egyes pontjába. A fülben, akárcsak a kézen és a lábon az egész testre vonatkozó masszázspontok találhatóak. A fülben lévő sok-sok masszázspontnak a test más területeivel való kapcsolata miatt a fülön végzett reflexmasszázs segíthet az alultáplált szervek egészségének helyreállításában.

A fül és annak akupunktúrás pontjai

A fül egy több száz akupunktúrás ponttal ellátott összetett szerv. Mivel könnyen elérhető, nagyon alkalmas az akupunktúrás kezelésekre, melyek során a kezelést végző személy tűk segítségével ingerli a pon­tokat, így az egész testet egyszerre kezelheti.

Mi most ezeknek az érzékeny pontoknak a kézzel való ingerlését tanuljuk meg. Az emberek teljesen spontán módon csavarni, húzgálni és csipkedni szokták a fülüket, különösen a fülcimpát, ha valami fej­törést okoz számukra. Így aztán az emberek ösztönösen újraélesztik ezt a csodálatos gyógyító módszert.

Mivel sok száz reflexpontot találhatunk a fülön, szinte lehetetlen hajszálpontosan mindet megtalálni, ezért most inkább végezzünk el néhány gyakorlatot, melyek segítségével a lehető legtöbb pontot fo­gunk megmasszírozni.

Most ujjainkból formázzunk csészét, és fedjük le a fület, míg a má­sik kéz egyik ujjával ütögessük meg a csészét, hogy kagylózúgásszerű hangot halljunk. Ez a gyakorlat a vesét és a háromszoros melegítő­szerveket ingerli.

Betegségek meghatározása a fül vizsgálatával

Az orvos kutatók úgy tartják, hogy a test bármely részének fájdalma vagy betegsége meghatározható a fülből, ha a megfigyeljük annak hőmérséklet-változását, és egy területének lágyságát. A füldiagnózis annyira pontos lehet, hogy egy tapasztalt diagnoszta mintegy 90%-os pontossággal képes a test egészségi állapotának meghatározására.

A test bizonyos területeinek ingerlésekor különféle változások tör­ténnek a fül megfelelő területein. A fül egy bizonyos területe, ha az egy beteg testrésznek a reflexpontja, igen érzékennyé válhat az érintésre. A fül egyes masszázspontjai nyomásának hatékonyságát már színpadon, közönség előtt is bemutatták, ahol az eredmény azonnali volt. A kezelt személyek szinte rögtön felgyógyultak legkülönfélébb betegségeikből.

A fül egyes masszázspontjainak a kezelésével talán önök is megsza­badulhatnak a testrészeik alultápláltságától. Mivel a fül olyan piciny területén annyira sok masszázspont található, kénytelenek lesznek a „nyomd meg és érezd” technikát alkalmazni. Körömmel is dolgozhatnak, illetve használhatnak masszázscsipeszt is.

Kövessék jelszavunkat, miszerint: „Ha fáj, masszírozd ki belőle a fájdalmat!”, még ha nem is tudjuk, hogy a testnek pontosan melyik része tartozik a fájó masszázsponthoz. Ha egy bizonyos pontot a fülön érzékenynek találunk, ez azt jelenti, hogy a test egy részén egészség­ügyi gondok alakultak ki, s ez a testrész segítségért kiált. Valahol egy testvezeték nem kap elegendő energiát. A fül érzékeny pontjának megnyomásával egy másik fő áramkörrel lépünk kapcsolatba, mely szabaddá teszi a testvezetéket, s az újra energiával töltődhet fel. Amikor valamiféle betegséget akarnak gyógyítani, ne felejtsék el a fül masszázspontjainak ellenőrzését, a többi masszázspont ellenőrzése mellett.

A fül masszázspontjainak elhelyezkedése kicsit emlékeztet az emberi magzat alakjára. A fülcimpa képviseli a fejet, s ahogy a fülön felfelé haladunk, a többi testrész pontjait fogjuk találni. A cimpa legtetején a láb masszázspontjai helyezkednek el.

A fül tetején kezdjük a masszírozást. Csípjük össze hüvelyk- és a mutatóujjunkkal. Mindkét fület egyszerre kezeljük. Vegyük az egész fület ujjaink közé, és a „csípd meg és görgesd” technikát alkalmazva dolgozzunk. Nézzük meg a 20. fényképet. Bizonyára rengeteg érzé­keny pontot találnak majd, ahogy haladnak. Rántsák meg a fület fel­felé úgy, hogy a fejhez közel maradjon. A fül véknyabb széle felé en­gedjük le az ujjakat, még mindig a „csípd meg és görgesd” technikát alkalmazva, majd húzzuk el a füleket a fejtől, amennyire lehet. Ismé­teljük meg ezt néhányszor. Figyeljük meg, hogyan cseng és ég a fü­lünk.

Haladjunk lefelé a fülcimpákon. A „csípd meg és görgesd” tech­nika alkalmazásával húzzuk meg, rántsuk és csípjük meg a fülcimpá­inkat néhány másodpercig.. Eztán az ujjainkkal a fül tetejénél kezdjünk el újból, csípjük és görgessük a cimpa külső pe­remét körbe-körbe. Most akasszuk be a kisujjakat a fül mélyedéseibe, s minden lehetséges irányban húzogassuk meg őket. A masszázst a kis lebeny (a fülbillentyű) — amely egyébként a hallójárat nyílása előtt található — csipkedésével és masszírozásával fejezzük be.

Most a fülcimpa mögött lévő reflexpontokat nyomkodjuk meg, elő­ször a csontos részeken, majd a mélyedésben. Ezek a varázspontok is megszabadíthatnak bennünket a feszültségtől, és az arcüreg-betegségeinket, illetve a fejfájásunkat is megszüntethetik.

Hogyan kezeljük a fülzúgást?

A fülzúgás egy nagyon idegesítő betegség, melyet a fülben vagy a fej­ben jelentkező zaj okoz. Bizonyos esetekről úgy gondolták, hogy ke­zelhetetlen. Mindenféle bajt meg lehet gyógyítani termé­szetes módszerekkel. Először is győződjünk meg arról, hogy nincs-e fülzsír felhalmozódva a fülben. Figyeljük meg a 15. ábrát, és kezdjük el az egész fület masszírozni, különös figyelmet szentelve a testmele­gítő masszázspontoknak, s a fülcimpa alatt elhelyezkedő többi pontok­nak. Egy fülre három testmelegítő masszázspont jut, a fülcimpa alatti mélyedésen lévő reflexpontokat nem számítva. Mindkét fület dolgoz­zuk át, csípjük, görgessük és csavarjuk meg mindegyik masszázspontot, lassan hétig számolva.

A fülcsengés megszüntetése

Sok ember szabadult már meg a fülcsengéstől, a fülhöz közeli masszázs­pontok masszírozásával. Először is tátsuk nagyra a szánkat, s mutató­ujjunkkal keressük meg a fül előtt formálódó horpadást. Itt egy test­melegítő masszázspont helyezkedik el. Most csukják be a szájukat, és fi­noman masszírozzák ezt a pontot körkörös mozdulatokkal, kb. egy percig. A másik reflexpontot a fül mögött, egy lágy, csipkézett pont­ban találhatjuk meg.

Amennyiben ezek a pontok túlérzékenyek, akkor inkább a kézen és lábon megtalálható fülreflexpontokat dolgozzuk át. A fül masszázste­rülete a gyűrűs- és a kisujj, illetve a két legszélső lábujj alatt található.

A hallást javító reflexpontok

Talán lehetetlennek tűnik, de néhány reflexpont megnyomásával olyan emberek, akik évekig nem hallottak, hirtelen visszanyerik hallásukat. A beteg embereknek ez tényleg csodának számít.

Azok az orvosok, akik ismerik a masszázs módszerét, évekig al­kalmazták a masszázst a süketek hallásának visszanyerése céljá­ból. A hátgerincmasszőrök és a természetgyógyászok, akik ezt a mód­szert alkalmazták, néhány igen meglepő eredményről számolnak be.

A süketség gyógyítása

Egyes emberek, még azok is, akik pedig évekig süketek voltak, visszanyerték a hallásukat. Önök is kipróbálhatják a masszázs és a fülmasszázs eme nagyon egyszerű módszerét a süketség gyógyítására.

A hallás helyreállításának egyik egyszerű módszere, ha a gyűrűsujj hegyén található reflexpontokat megmasszírozzuk, megnyomkodjuk, és jól átdolgozzuk. Nyomkodjuk meg körben az ujj hegyét, oldalát és az ujj tövét, ahol az a tenyérhez csatlakozik. A masszázs egy-egy alkalommal jó néhány percig tartson, és naponta többször is végezzük el, ha lehet. A fülfájdalmat is megszüntethetjük ezzel a módszerrel.

A kemény radír módszer

A kemény radír módszert is sikeresen alkalmazták ilyen esetekben. Ehhez a módszerhez bármiféle sterilnek mondható tárgyat használ­hatunk, például kemény radírgumit vagy bármilyen más eszközt, ami­ről úgy tartjuk, a legjobban megfelel a következőkben leírtakhoz. He­lyezzük a tárgyat az utolsó fog és az állkapocs közé, a bölcsességfog mögé. Egy olyan masszázspontot fogunk ezzel megnyomni, mely a fülhöz fut, s melyet a határozott nyomás ingerel. Harapjunk rá a tárgyra, kb. öt percig egy-egy alkalommal. Ezt a gyakorlatot naponta többször is ismételjük meg.

A fül ingerlésére a masszázsfésű is igen kitűnő. Nyomjuk a fésű fogait ujjaink hegyéhez, s ezt a nyomást körülbelül öt percig tartsuk meg.

Masszázzsal a jobb hallásért

A fülcsiga — ami egy csigaház alakú spirális járat a fülön belül — reflexpontjának  átdolgozásával töltsük fel fülünket energiával. Az ér­zékelő idegrostokat energiával kell feltöltenünk ahhoz, hogy képesek legyenek az agyba ingerületet juttatni. Ahogyan felélénkítik ezeket az érzékelő receptorsejteket, hallásuk sokkal élesebbé válik. A kezün­kön és a lábunkon lévő fülreflexpontokat is dolgozzuk át.

Óvjuk fülünket!

Sokkal egyszerűbb megelőzni a hallással kapcsolatos betegségeket, mint kezelni őket. A folyamatos erős zaj hatása idegsérülést okozhat a magas zajszintű munkát végző embereknél, ezért nekik ajánlatos füldugót használni. Győződjünk meg róla, hogy a fül reflexpontjainak masszírozása során a fül körüli területekhez hasonlóan a hallójárata­inkat is ingereljük.

A masszázs elősegíti a fül nyomáskülönbség okozta bedugulásának megszüntetését

Amikor bizonyos emberek kirándulásról tértek haza, ahol a szintkülönbség a tengerszinttől számított kb. kétezer méter volt, a fülükben keletkezett nyomás miatt panaszkodtak. Egyikük nem hallotta jól a rádiót, s megkérdezte a többieket, vajon ők ugyanezt tapasztalják-e? A gyerekek semmit nem éreztek, másvalakinek azonban ugyanúgy be volt dugulva a füle. Próbáltak ásítani és rágózni, hogy megszüntessék a dugulást, mint ahogy ezt régebben sikerrel alkalmazták.

Egyikük ösztönösen kezdte nyomogatni és átgyúrni gyűrűsujjának hegyét, megnyomkodta körben a tetejét, majd az oldalát, az ujj alatt, és a kisujjat is. Két percen belül füle kidugult, és a nyomás megszűnt. Javasolta másoknak is, próbálkozzon meg ezzel a módszerrel. Ő is megmasszírozta gyűrűsujjának végét, majd ásított egyet, amitől „pukkanást” hallott. Ekkor úgy érezte, füle kiszárad, és azonnal jobban lett. Elmondta, hogy mindig elcsodálkozik azon, milyen gyorsan hat a masszázs. A rádió zaját most már túl hangosnak ítélték, mert hallásuk normalizálódott. Szabadságuk hátralévő részét pedig prob­lémamentesen élvezhették tovább.