Fejmasszázs fajták

Nyelvmasszázs

Hogyan kezeljük a nyelv reflexpontjait?

A test gyógyító erejéről szóló legtöbb munkában nem kap elég teret a száj és a nyelv, pedig minden étel, amit elfogyasztunk, s minden ital, melyet megiszunk, a nyelvet érintve, a szájon halad át. Nagyon sok bonyolult és érzékeny sejtet teszünk ki a különféle erőknek, amikor például hideg vagy meleg folyadékot iszunk. Az alkoholnak, a jó és rossz ételeknek egyaránt át kell haladniuk ezen a csatornán, mielőtt a test táplálékává válhatnának. Gondolkodjunk el ennek a szervnek a fontosságáról, miközben a nyelv és a száj masszázspontjait tanulmányoz­zuk.

A nyelven fellelhető reflexpontok fontossága

A legtöbb ember nincs is tisztában azzal, hogy a nyelven és a szájban néhány igen jelentős reflexpont helyezkedik el. A nyelv felületén tény­leg találhatóak olyan pontok, melyek a test szinte teljes területét le­fedik. Mindenkinek tartania kellene otthon egy nyelvmasszírozó pál­cikát, s naponta használni azt, hogy a legjobb egészségi állapotban tarthassa testét. Vegyünk elő egy ilyen pálcikát, vagy ha nincs otthon efféle eszközünk, akkor egy evőkanalat is alkalmazhatunk. A kanál nyelét nyomjuk a nyelvre.. Fordítsuk egyik ol­dalról a másikra, s nyomjuk le lehetőleg a nyelv minden részén. Ér­zik a nyelv különböző területein az érzékeny pontokat? A nyelv masszázspontjainak nyomásával nagyon sokféle fájdalomtól és betegségtől szabadulhatunk meg. A nyelven tíz zónát vagy övezetet különbözte­tünk meg. Ezek a test zónáinak mintázatát követik.

A nyelv közepén lévő masszázspontok a test közepén elhelyezkedő testrészeknek felelnek meg. Amikor tehát a nyelv középpontját in­gerlik a pálcikával, akkor éltető életerőhullámot küldenek mindazok­ba a mirigyekbe, szervekbe és sejtekbe, melyek a test középpontjában találhatóak. Mikor a nyelv jobb oldalán lévő pontokat kezeljük, akkor a testünk jobb oldalán elhelyezkedő mirigyeket és szerveket ingerel­jük. Természetesen ebből logikusan következik, hogy ha a nyelv bal oldalát masszírozzuk, akkor a test bal oldalán található mirigyeknek és szerveknek teszünk jót. Ha egy túlságosan érzékeny pontba talál­tunk a nyelv egy bizonyos területén, ellenőrizzük le a zónatérkép se­gítségével, hogy pontosan hol jelentkezett az alultápláltság. Eztán pe­dig nyomjuk meg, hétig elszámolva, az adott reflexpontot.

Most nézzük meg a térképet, és keressük meg a testnek az e vonal men­tén elhelyezkedő masszázspontjait. Amikor azokat a masszázs-pontokat nyomjuk meg, amelyek a nyelv egy bizonyos masszázspontjának feleltet­hetők meg, meglátjuk, hogy ezek is nagyon érzékenyek lesznek. Min­den érzékeny masszázspontot masszírozzunk meg! Soha ne feledjük el, hogy ha a test bármely területén érzékeny pontra lelünk, ez valami­féle üzenetet hordoz számunkra. A masszázsgörgő segítségével nagyon hatékonyan találhatunk rá az érzékeny pontokra. A reflexmasszírozó eszközökről szóló 36. fejezetben bővebben is bemutatjuk a masszázsgörgőt, a többi eszközzel együtt.

A nyelven lévő masszázspontokat a nők menstruációs fájdalmainak szinte azonnali megszüntetésére is használják. Ugyanakkor a terhes nőknek már nem ajánlatos ezeket a pontokat masszírozni, mivel a masszázs a reproduktív szervek ellazulásához vezet, ami vetélést okozhat. A nyelvmasszázs ellazítja a test különböző területeit, s meg­szünteti a fájdalmat, ezért a prosztatabántalmakkal küszködő férfiak számára is igen hasznos lehet ez a kezelés. Erre vonatkozóan nincse­nek adataim, de ne feledjük, bárhol üti is fel fejét a fájdalom, a masszázs csak segíthet, soha nem árthat.

A szájban más — a fájó testrészeket segítő — masszázspontok is vannak. A nyelv alatt és a szájpadláson fellelhető masszázspontok sok bajra jelenthetnek gyógyírt. A szájpadlás tiszta hüvelykujjal való megnyo­mása segíteni fogja önöket a köhögés megszüntetésében, amit más módszerrel nem tudtak leállítani.

Nagyon jó hatású, ha nyelvünket egy tiszta szövettel, ruhával megfogjuk, és a nyelvet kissé felfelé tartva, olyan messzire húzzuk ki, amilyen messzire csak tudjuk. Ezzel a rekedtséget és a csuklást is megszüntethetjük. Egyes életmentő klinikákon azt tanítják, hogy a nyelv kihúzása a fuldokló embert is megmentheti.

A nyelvek megtisztítása valóban nagyon fontos. Az ázsiai emberek évszázadok óta végzik ezt a tisztálkodási ceremóniát. Még az ókori rómaiak is ismerték, s a keleti népek számára ez a mai napig a lehelet frissítésének, a fogak megóvásának és a káros baktériumok elpusztításának természetes módja.

A nyelv felülete a baktériumok tenyészhelye. Ez a bacilusokkal telített nyelvtakaró a rossz lehelet elsődleges forrása. Az is bizonyítékot nyert, hogy amikor egy hétig szüneteltették a nyelvtisztítást, a lepedéket gyártó Streptococcusok száma növekedett a szájban.