Fejmasszázs fajták

Fogvédelem masszázzsal

Hogyan óvhatjuk meg fogainkat a masszázs segítségével?

Nancy George-nak volt egy érdekes története: „Nem ismerünk elviselhetetlenebb fájdalmat, mint a fogfájás. Szeren­csémre nekem csak nagyon kevés bajom volt a fogaimmal, s azt a né­hány gondot is a fogorvos maga okozta. Komoly hidegben voltam, amitől arcidegzsábát kaptam, és ez nagyon erős fájdalommal járt. Azt hittem, valamelyik fogam okozta a fájdalmat, s nemigen volt időm, hogy elmenjek a fogorvoshoz. Tudtam, hogy a reflexmasszázs is se­gíthet a fájdalom megszüntetésében, ezért a masszázscsipeszt kezdtem el használni az ujj aimon, amíg időt nem tudtam szakítani az orvosra. Ettől a kis kezeléstől el is múlt a fájdalom, s már nem is tudom, mi­ért mentem el mégis az orvoshoz. Beültem a székbe, a fogorvos sem­mit nem talált, azonban annyira aggódott a kényelemérzetem miatt, hogy úgy döntött, mégis kihúzza az egyik fogamat. Tette ezt annak el­lenére, hogy a röntgen kimutatta, egyáltalán nincs rossz fogam. Nem tudom, miért hagytam, de végül is kihúzta az egyik fogamat. Azt hi­szem, amikor egy fogorvossal vagy orvossal állunk szemben, valamifé­le módon hipnotizálva érezzük magunkat, és ez okozhatta, hogy éle­tem során ezt az egy fogamat elveszítettem.”

Egy hatékony fogkrém

Egy fogorvos, akit szájfertőzés miatt látogattam meg, megállapította, hogy fogaim és ínyeim tökéletesen egészségesek, s afelől érdeklődött,milyen fogkrémet használok, mire azt válaszoltam, hogy egész életemben sóval és szódával mostam fogat. Az orvos úgy vélte, ez lehet az oka annak, hogy olyan kemény és egészséges az ínyem és a fogam. A fogkrémekben használt glicerin ugyanis meglágyítja az ínyt, állította. Mikor ezt a párbeszédet más fogorvosoknak megemlítettem, kine­vettek, s azt mondták, ennek semmi köze nincs az ínyem keménysé­géhez és a fogaim épségéhez.

Az ínybetegségeket könnyen megelőzhetjük, ha sóval mosunk fogat. Ha valakinek magas a vérnyomása, s emiatt nem vehet magához asztali sót, akkor használhat magnézium-szulfátot is.

Hogyan készítettem el saját fogtisztító szeremet?

Egy nagyobb méretű lyukakkal rendelkező sószórót használok. Ebbe egyenlő mennyiségű sót és szódát teszek, illetve két-három babsze­met, nehogy az alkotóelemek összeragadjanak, és a sótartó eldugul­jon. A keverékből egy keveset a kezembe szórok, s nedves fogkefére téve a port, megmosom fogaimat. Soha nem lesz frissebb a szája és fehérebb a foga annál, mint amikor ezzel a szerrel mos fogat. A só tisztítja és megkeményíti az ínyt, míg a szóda károsodás nélkül tisz­títja a fogakat. Fogmosás után öblögessen hidrogén-peroxiddal, hogy fogai fehérek legyenek, és az ínyük is megtisztuljon. A peroxid meg­öli a baktériumokat, és ezzel segít egészségesen tartani a szájat. Gye­rekeimnek egészen addig tökéletes fogai voltak, míg el nem mentek otthonról, s át nem álltak a fogkrémek használatára, és a cukorkák, illetve szénsavas üdítőitalok fogyasztására. Talán, ha megmaradnak a sónál és a szódánál, kevesebb rosszat tettek volna fogaikkal.

Dr. Keyes kihangsúlyozza, hogy ezt a módszert nagy haszonnal alkalmazhatják a kezdődő fogsorvadásos betegek is. A lakosságnak kb. a 95%-a szenved valamiféle ínybetegségtől, az egyszerűbbtől a kellemetlenebbig.

Ha kevesebb fogbetegséggel szeretne szembenézni a jövőben, pró­bálja ki az itt leírt módszereket. Meglátja, csodát fognak művelni!

A fogfájás megszüntetése

Ha szeretnék megszüntetni a fogfájást, akkor az ujjvégekhez közel csíptessenek fel valamit. Nézzük meg a meridián vonalakat, s a fájósfognak megfelelő oldal megfelelő ujját nyomogassuk. Kövessük a vonalat, amely a fájó fogon halad keresztül, lefelé az ujjig, s nyomjuk meg azt az ujjat, amelyhez ez a vonal vezet. Ezzel érzésteleníthetjük az adott fog területét, s megszabadulunk egy időre a fájdalomtól. Ha nincsen csipeszünk vagy gumiszalagunk, akkor a fogunkkal harapjunk rá, s nyomjuk az ujj masszázspontját addig, míg a fájdalom meg nem szűnik. Előfordulhat, hogy minden tizenöt-húsz percben meg kell majd ismételnünk a gyakorlatot, de legalább addig, amíg a fogorvoshoz el nem jutunk, csillapíthatjuk a fájdalmat.

A fésűvel és ujjcsipesszel megszüntetett fogfájás

Egy vacsorával egybekötött táncmulatság alkalmával a háziasszony elviselhetetlen fogfájásról panaszkodott. Már kezeltem néhányszor, ezért remélte, most is tudok rajta segíteni. Kimentünk az öltözőbe, ahol egy fésűt kértem tőle. Mivel a fájó fog a bal oldalon helyezke­dett el, a bal kezének ujjait kezdtem el masszírozni. A hüvelyk- és a mutatóujj belsejénél néhány nagyon érzékeny pontot találtam. Eny­he nyomással kezdve, lépésről lépésre növeltem a fésűre gyakorolt nyomás erejét, mialatt a partiról beszélgettünk, úgy tíz percig. Ezután megkérdeztem, hogyan érzi most magát. Meglepetten közölte, hogy beszélgetésünk alatt fájdalma teljesen megszűnt. Az este további ré­szét már fájdalom nélkül élvezhette. Ajánlottam a hölgynek, hogy okosan tenné, ha csipeszeket és fésűt alkalmazna az ujjain, néha-né­ha, legalábbis addig, míg nem tud a fogorvoshoz elmenni. Megígérte, hogy mindig magánál fogja ezeket tartani.

Egy kellemetlen helyzet elkerülése

A férjem éppen ülésezett egyik este, mikor a mellette ülő férfi szörnyű fogfájásról panaszkodott neki. Az illető már arra az elhatározásra ju­tott, hogy haza kell mennie, mert annyira felerősödött a fájdalom. Na­gyon zavarban volt, hiszen ő lett volna az est egyik fontos felszólalója. A férjem azt tanácsolta, csavarja meg erősen középső ujjának ízülete­it, mivel a fájó fog éppen a test harmadik meridián vonalán helyezke­dett el. A férfi tudta, hogy férjem tájékozott a masszázs gyógyító- technikáiban, így aztán vita nélkül követte az utasítást. Nagyon elcso­dálkozott, s ugyanakkor rendkívül hálás volt, amiért a fogfájás elmúlt, legalább arra az időre, míg felszólalt. Később, amikor megköszönte férjemnek a segítséget, bevallotta, hogy majdnem elfelejtette a beszé­det, annyira meglepte a fogfájástól való hirtelen megszabadulása.

Az ínyek reflexmasszázsa

Most pedig végezzünk reflexmasszázst a fogak gyökereinél. Nyomjuk ujjainkat erősen a felső fogak gyökereihez. A fültől kiindulva, lassan mozgassuk az ujjainkat az arc közepe felé haladva, egészen addig, míg az orr alá nem érünk. Minden egyes ponton legalább három má­sodpercig tartsuk rajta az ujjakat. Előfordulhat, hogy néhány érzé­keny pontot is találnak útközben. Ha így lenne, akkor időzzenek el egy kicsit ezeken a pontokon, vagy pedig térjenek vissza később, s új­ból masszírozzák meg.

Térjünk most át az alsó fogsor gyökereire. Összes ujjunkat helyez­zük el sorban az állkapocs mentén, a fültől kiindulva. Ahogy nyo­mást gyakorlunk a pontokra, érezni fogjuk az alsó fogak gyökereit. Ujjainkkal, akárcsak az imént tettük, masszírozzuk át ezt a területet is, egészen addig, míg végül az első fogak gyökereihez, az állunkhoz érünk. Lásd a 25. fényképet. Ha ujjainkkal ezeken a területeken do­bolunk, ingereljük a vastag- és vékonybeleket, akárcsak a gyomor meridiánját. Mialatt ujjaink a foggyökereken nyugszanak, helyezzük hüvelykujjainkat az áll alá, és masszírozzuk meg ezt a területet, az áll irányában. Ezzel csökkenthetjük a toka méretét..

Masszázspróba

Egy napon egyik barátnőm, aki szörnyű fogfájástól szenvedett, meg­látogatott. Mivel a hegyekben voltunk, senki nem tudott rajtam kívül segíteni rajta. Könyörgött, hogy vigyem el fogorvoshoz, így aztán ott hagytam csapot-papot, s húsz mérföldet vezettem, mire egy kis vidé­ki városba jutottunk, ahol megtaláltuk a fogorvos bezárt rendelőjét. Megkerestük az orvost, s rábeszéltük, segítsen a barátnőmön, annak ellenére, hogy a hölgy terhes, és foga már fekélyes volt. Végezetül, a fájdalomcsillapítást követően, a fogorvos kihúzta a fájó fogat. Már félúton voltunk hazafelé, amikor barátnőm sírni, s újból panaszkodni kezdett, hogy még mindig fáj a foga. Visszavittem az orvoshoz, aki nem volt hajlandó semmit sem tenni a másik, ugyancsak keléses fog­gal. Úgy vélte, túlságosan veszélyes lenne ez most a hölgy jelenlegi helyzetében.

Hazafelé menet felajánlottam, hogy próbáljuk ki a masszázst. A barátnőm nem bánta, bármit kipróbált volna, csak jobban legyen. Amikor megérkeztünk, leültettem, s magam elé vettem lábait. Elkezdtem nyomkodni a nagylábujját, s annak legtetején egy nagyon fájó masszázspontot találtam. Rögtön a „nyomd meg és görgesd” módszert kezdtem alkalmazni, és egy másodperc múlva megszólalt, hogy már jobban érzi magát. Körülbelül fél óra alatt a fájdalom szinte teljesen megszűnt, s megígérte, ha a férje hazaér, megkéri, azonnal vigye el a fogorvoshoz. Nem sokkal ezután elköltöztünk, s éppen ezért jó né­hány hónapig nem láttam őt. Mikor később a foga felől érdeklődtem, azt mondta, végül is nem ment el a fogorvoshoz, mivel a fájdalom so­ha nem jelentkezett újra.

Ne felejtsenek el foguk táplálására sok-sok kalciumot tartalmazó ételt enni. Egy pácienseit kalciummal kezelő orvos sokféle fogbeteg­ségtől szabadította meg betegeit. A fogak valójában saját magukat gyógyították meg. Ha adott volt az alapanyag, akkor a természet el­végezte a munkáját.

Ha van némi ismeretünk a fogainkról, s arról, hogy mire van szük­ségük, valamint tudjuk, miként segíthetjük a természet gyógyító erejét, akkor képesek leszünk fogainkat egészségesen megőrizni életünk végéig.