Masszázs fajták

Minden amit az ajurvédikus olajmasszázsról tudni kell!

A több ezer éves indiai egészségtanban, az ajurvédában, mely a „hosszú, egészséges élet tudásáról” szól, az úgynevezett szinkronmasszázsok a legfontosabb kezelések közé tartoznak egy átfogó kúraprogramon belül: a típusnak megfelelő olajokkal és finom simogató mozdulatokkal egyszerre két terapeuta gondoskodik arról, hogy a testet megszabadítsák minden feszültségtől.

ajuvedaA két testoldal egyidejű masszírozása ezenkívül mindkét agyféltekét stimulálja, ami megint csak egyensúlyba hozza a szervezetet. Az ajurvéda masszázs emellett élénkíti a nyirokáramlást, a szervek anyagcseréjét, valamint a bőr kiválasztó funkcióját. Az ajurvéda hagyományában gyökerezik a gyengéd babamasszázs is, melyet Frédérick Leboyer elevenített fel, és adott tovább Európában.

Biodinamikus masszázs Gerda Boyesen nyomán Gerda Boyesen az úgynevezett biodinamikus pszichológia megalapítója. „A lélek gyógyítása a testen keresztül” hangzik az általa kifejlesztett pszichoterápiában alkalmazott masszázs mottója. Abból indul ki, hogy a szervezet képes az érzéseket és a konfliktusokat izomfeszültséggel és a rekeszizom krónikus feszültségével elnyomni. Célzott légzéssel, különleges masszázstechnikákkal egybekötve dinamikus folyamat indul meg, mellyel a beteg hozzáfér a tudatalattijához.

Ajurvédikus olajmasszázs

A következő oldalakon leirt teljes test masszázs az indiai ajurvéda önkezelésének része Lazító hatású, és javítja a bőr méregtelenítő és kiválasztó funkcióját.

Érlelt szezámolaj

A szezámolaj az ajurvéda legfontosabb olajai közé tartozik. A következő módon előkezelve sokáig eláll az olaj, és értékes tápanyagai könnyen behatolnak a bőrbe: melegítsünk 100 ml szezám olajat egy lábasban, lassan, kb. 110 °C fokra. A hőmérséklet ellenőrzésére vagy használjunk teahőmérőt, vagy tegyünk egykét csepp vizet az olajba: amint elérte a szükséges hőmérsékletet, a cseppek hallható sistergéssel durrannak szét. Az olaj ekkor „meg van érlelve”, és kiválóan alkalmas a masszázsokhoz. Hűtsük ki az érlelt szezám olajat, és tároljuk sötét, jól zárható üvegben. Az így kezelt szezámolaj hat hónapig eláll.

Az értékes, hidegen préselt szezám olajat mint síkosító és bedörzsölő szert régóta használják az ajurvédikus masszázsban. A patikákban és a bio boltokban juthatunk hozzá.

ez egy különleges indiai masszázs fajta, lényege hogy egyensúlyba hozza a szervezetet, élénkíti az anyagcserét és a bőrnek is jót tesz. Alkalmazásánál ajánlott különféle masszázsolajok használata. Ugyanezt javasolnám az aromamasszázsnál is, az aromákról az illatok jutnak eszünkbe, kellemes lágy de ugyanakkor impulzív hatásokat keltő illatok. Az aroma masszázs kellemes nyugtató hatású a hangulat megteremtéséhez használjunk illatgyertyákat, esetleg füstölőket.