Masszázs fajták

Érzéki masszázstechnikák összefoglalója

Az érzéki masszázs a hatvanas években Kaliforniából indult útjára. Kedvelt volt a korszak kulturális áramlatai, különösen a hippi mozgalom részvevőinek körében. A módszert Molly Day és Bernard Gunther vezette be az Esalen Intézetben. Eleinte szűk körben gyakorolták, majd szép lassan az egész világon elterjedt. Nem összekeverendő az erotikus masszázzsal.

Az érzéki masszázs eredete

Az érzéki masszázs Kaliforniából származik, ahol a hatvanas években, a korszak kulturális áramlatai, elsősorban a hippi mozgalom hatására alakult ki. A módszert Molly Day és Bernard Gunther vezette be az Esalen Intézetben, s eleinte szűk körben gyakorolták, majd szép lassan az egész világon elterjedt.

Tegyük össze két kezünket, mintha imádkoznánk, s helyezzük őket a páciens mellkasára a szegycsont magasságában. Csúsztassuk kezünket a mellkason függőleges irányban, de továbbra is szorítsuk a páciens testéhez. A gyakorlat során egyre nagyobb területet vonjunk bele a masszírozásba. Ha a páciens nő, akkor csak enyhe nyomást alkalmazzunk, mert ez a terület a női test egyik legsérülékenyebb része.

Mellmagasságban, a mellkas felső részén szembefordítjuk egymással az ujjakat, s a két kéz V alakot formáz. A masszírozás a páciens légzésének ütemét követi: csak kilégzéskor fejtünk ki nyomást, belégzéskor nem.

Az érzéki masszázs alaptechnikái

Ez a fajta masszázs lényegében nyugati technikákon alapul: az izmokat és a keringési rendszert „dolgozza meg”. Ugyanakkor néhány keleti módszert is magában foglal, legfőképp olyanokat, amelyek az idegvégződésekre hatnak. Nemcsak gyógyításra használják, hanem azért is, hogy a páciens ellazuljon, s jól érezze magát a bőrében.

A masszőr

Nagyon fontos, hogy a masszőr arra összpontosítson, amit tesz, s teljes összhangban legyen a befogadóval. így pozitív energiát tud sugározni, mert ez elengedhetetlen az ilyen típusú kezelések során.

Két nyitott tenyerünket helyezzük V alakban a páciens mellkasa fölé, hüvelykés mutatóujjunkkal érintsük meg testét. Enyhe nyomást kifejtve a mellkas mind nagyobb felületét masszírozzuk egészen addig, amíg el nem érjük a kulcscsontot. Ezután térjünk vissza a kiindulópontra. E gyakorlat nyomán csökken a vállak fájdalma, s kitágul a mellkas.

Ragadjuk meg erősen a lapockát, s forgassuk csuklónkat úgy, mintha narancsot facsarnánk. A műveletet annyiszor ismételjük, ahányszor csak szükség van rá ahhoz, hogy a páciens teljesen ellazuljon. Teremtsük meg a megfelelő környezetet, a kellemes hangulatot, a nyugodt békés légkört páciensünk részére.

A nyomás mértéke

A masszírozás során különböző erősségű nyomást kell kifejteni, s ez óhatatlanul a pácienst a masszőrhöz fűző viszonytól függően is alakul. A masszőrnek széles körű ismeretei kell legyenek az emberi anatómiáról, s testi és lelki egységként kell tekintenie a befogadóra.

A légzés

Figyeljünk a páciens légzésére is, amely a kezelés előre haladtával egyre lassúbb lesz. Miközben két tenyerünk a páciens vállán nyugszik, fentről lefelé tartó mozdulatot végzünk egészen az alkarig. Amikor a kétfejű karizomhoz érünk, erős nyomást fejtünk ki, hiszen ez az a testrész, amelyet tulajdonképpen masszírozunk.

A befogadó

Ezek a masszázstípusok bármilyen páciensen végezhetők, mert azok számára sem veszélyesek, akik valamilyen bántalomban szenvednek feltéve, hogy kellően finom mozdulatokkal masszírozunk.

A csontok

A csontoknak mindig csak a környékét masszírozzuk, sohase fejtsünk ki nyomást rajtuk, ellenkező esetben csak fokozzuk a fájdalmat. Tudnunk kell, hogy amit a köznyelv csontfájásnak nevez, az tulajdonképpen az izomzat fájdalma, a csontok ugyanis nem fájnak.

Mindkét hüvelykujjunkat a kulcscsont felső részére helyezzük. A masszázs során körbe kell járni a kulcscsontot, de nem szabad összeszorítani. Nagyon hatékony váll és nyakfájás kezelésére.

A követők

A hatvanas évek kulturális mozgalmaiban részt vevők körében rendkívül népszerűvé vált ez a fajta masszázs. Kezdetben sokan gondolták úgy, hogy nincs semmi hasznuk e praktikáknak, pusztán divatból gyakorolják őket, idővel azonban, a közvélemény is megváltozott.

E masszázs helyes alkalmazásához két mozdulatot kell végeznünk. Először a hüvelykujj kivételével az összes ujjunkat a nyak tövére helyezzük, s közben erős nyomást fejtünk ki, de úgy, hogy ne okozzunk fájdalmat. Ezután az ujjbegyeket végighúzzuk a nyakon, egészen a fülcimpáig. A mozdulat mindig lentről fel felé halad. Ez a masszázs kimondottan alkalmas fájdalomcsillapításra, többek között a fejfájás csökkentésére is.

A bőr

A bőr az a szervünk, amely elsőként érzékeli a masszázs hatását. Testünk természetes külső rétegének van jó néhány Olyan tulajdonsága, amely lehetővé teszi O felszívást, a kiválasztást és a kommunikációt (az utóbbit az idegvégződések révén). Amellett, hogy maga a masszázs is jótékony hatású, érdemes valamilyen krémet vagy lemosót használnunk, amely hidratálja a bőrt, és segít megőrizni rugalmasságát, csillogását, egészséges küllemét.

A bőr vízhatlansága

Jóllehet a bőr viszonylag vízhatlan szerv, képes a masszázs során használt bizonyos anyagok, például olajok és krémek felszívására, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Sappey

Sappey szerint, aki az emberi bőr jellegzetességeit mélyrehatóan tanulmányozta, egy körülbelül 165 centiméter magas embernek mintegy tizenötezer négyzetcentiméternyi bőrfelszíne van. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szervezet a bőrön keresztül is lélegzik, ezért mindig ajánlatos megóvni a tisztaságát.

Ez a masszázs segít enyhíteni a nyak fájdalmát, amelyet a nyakcsigolyák nem megfelelő helyzete okoz. A páciens hanyatt fekszik, feje túlér a masszázsasztalon, s a masszőr erősen megtartja a nyakat, ujjaival a tarkót támasztva. Mindkét hüvelykujjunkat az ábrán látható módon a nyak tövének elülső részére helyezzük. Ezután eltávolítjuk őket egymástól, amíg a váll közepére nem érnek. ismételjük annyiszor, ahányszor csak kell.

A bőr tömege számos tanulmány igazolta, hogy egy hetven kilogrammos halott ember bőre körülbelül három kilogrammot nyom. Becslések szerint élő ember esetében figyelembe véve a folyadéktartalmát is a bőr tömege kétszer akkora, bár egyénenként nagy különbségek tapasztalhatók.

A bőr vastagsága

A test különböző területein eltérő a bőr vastagsága. Azokon a részeken, amelyek nagyobb igénybe vételnek vagy dörzsölésnek vannak kitéve (ilyen a kéz vagy a könyök), akár két milliméteres is lehet, s a talpon és a nyaki részen a legvastagabb, A legvékonyabb viszont a hajlatokban, például a könyökhajlatban vagy az ágyékon. E masszázs megfelelő alkalmazásához mindkét tenyerünket homorítva a páciens mellkasának két oldalára helyezzük, hogy vákuumhatást érjünk el, és szorító lazító mozdulatokat végzünk. Két tenyerünket a mellkasra helyezzük, közvetlenül a mell alá. A mozdulatot középről kifelé végezzük, majd visszafelé. Csak enyhe nyomást fejtünk ki.

Az idegvégződések

A bőrben található idegvégződések nem egyformán oszlanak el a test felületén, ezért bizonyos testrészeink (például a tenyér) nagyon érzékenyek, mások (például a könyök vagy a sarok) viszont kevésbé. Ugyanez a helyzet a meleg és a hideg érzékelésével az érzékenyebb területek hamarabb észlelik ezeket a hatásokat.

Az arcbőr

Fontos tudnunk, hogy az arcbőr különbözik a test többi részét borító bőrfelülettől. Sokkal rugalmasabbnak kell lennie ez elengedhetetlen az arcjátékhoz (mimikához). Könyvünkben ezért egy teljes fejezetet szentelünk az arcmasszázsnak. Bőrünk nem egyformán vastag életünk során. Felnőttkorban a legvastagabb, míg az idősek és a gyermekek bőre vékonyabb, ezért sérülékenyebb is. A bőr fő tulajdonsága a tapadás: vannak olyan területek, ahol jobban tapad az alatta levő rétegekhez, míg máshol belecsíphetünk, s könnyen elválaszthatjuk az izmoktól.

A masszázst a mellkas alsó vonala mentén végezzük, s a kezdeti helyzetbe, és középről oldalirányba haladjunk. Ezután térjünk vissza, ismételjük meg a mozdulatot.Helyezzük hüvelykujjunkat a mellkas közepére, s enyhe nyomással lassan mozgassuk körbe a középső részen, amint az ábra mutatja. Fontos, hogy a páciens teljesen ellazuljon, különben a masszázs nem éri el a kellő hatást.

Még egyszer a bőr vastagságáról

Érdekes módon a férfiak bőre vastagabb, mint a nőké, Ez az oka annak, hogy a nők bőre könnyebben felszívja a masszázs során síkosítóként használt termékeket. Ez nem azt jelenti, hogy férfiak esetében több krémre vagy olajra volna szükség, csak éppen bőrük hosszabb idő alatt szívja fel ugyanazt a mennyiséget.

A vérkeringés és a bár

Azokon a területeken, ahol a bőr nem teljesen „tapad” az alatta levő rétegekhez, érdemes olyan gyakorlatokat végezni, amelyeknek során finoman felemeljük a bőrt, ezzel ugyanis nagymértékben javítjuk a kezelt terület vérellátását. De vigyázat: sohase nyújtsuk meg hirtelen az összefogott bőrt!

A bőr színe

A bőr színe testrészenként változó. Sötétebb azokon a területeken, amelyek jobban ki vannak téve a külvilág hatásainak, s világosabb a többnyire ruhával fedett részeken és a hajlatokban. Általában a nők bőre világosabb a férfiakénál, illetve a gyermekeké a felnőttekénél,

Tenyerünket támasszuk a páciens nyakának oldalsó részére, majd gyűrűs és középső ujjunkat helyezzük a nyakszirtjére. A hatékony masszázs érdekében körkörös mozdulatokkal fejtsünk ki nyomást.A befogadó oldalra fordítja a fejét, s mi tenyerünkkel felfele masszírozzuk a nyak teljes hosszát.A köröm és a haj A köröm az ujjakat védi, akárcsak a bizonyos testrészeket borító szőrzet (például a szempilla és a szemöldök a szem megfelelő védelmét, szolgálja).

A bőr ibolyakék árnyalata

Bizonyos esetekben a bőr ibolyakék árnyalatú lehet, ezt a végtagok nem megfelelő vérkeringése okozza, Azokat, akiknek ilyen problémájuk van, csak finom mozdulatokkal szabad masszírozni. Tenyerünkkel az egész testet átdörzsöljük: az alsó végtagoktól kiindulva haladunk egészen a fejtetőig.Helyezzük mindkét tenyerünk alsó részét a halántékra, majd csúsztassuk a homlok közepe felé, fejtsünk ki nyomást, végül térjünk vissza a kiindulópontra. Ez a masszázs segít enyhíteni a fejfájást, s csökkenti a felgyülemlett feszültséget.

A bőr rétegei

A bőr három fő rétegből áll, amelyeken belül további rétegeket különíthetünk el. A legfelső a felhám, a középső az irha, a legalsó, amely a legvastagabb, a bőr alatti kötőszövet. A bőr egyénenként kissé eltérő felépítésű érzéki masszázs. Felhám, irha, bőr alatti kötőszövet. A felhám felső rétege folyamatosan megújul, vagyis lehámlik, s a helyére új sejtek kerülnek. A bőrben idegvégződések találhatók,amelyek lehetővé teszik például a fájdalom, a meleg vagy a hideg érzékelését. Az irhát kötőszövet alkotja, a bőr alatti kötőszövet pedig az alatta levő szervekhez tapad. Helyezzük tenyerünket a járomcsont alá, az őrlőfogak magasságában, s végezzünk körkörös mozdulatot a halánték felé. Hogy a masszázs hatékony legyen, s a szájüreg ne sérüljön meg, a páciens próbálja összezárni fogsorát. A hüvelykujj kivételével helyezzük ujjainkat a nyakszirtre, a hüvelyujj begyével pedig fejtsünk ki nyomást a halántékra. Haladjunk egészen a hajas fejbőrig. Fogjuk mutató- és hüvelyk-ujjunk közé a páciens állát, s finoman csipkedjük. Ez a masszázs kimondottan alkalmas az alsó állkapocs ellazítására, amely stressz esetén sokszor összehúzódik,

A fájdalom és reflexei

A gyomorfekélyt rendszerint deréktáji fájdalom kíséri, míg a máj elváltozásait a lapocka fájdalma jelzi. A mellhártya gyulladás a jobb kar fájdalmával jár együtt, a bal karfájdalma pedig általában szívinfarktust jelez, Természetesen ilyen esetekben az egyszerű izomfájdalom lehetőségét sem szabad elvetni.Mutató- és hüvelykujjunkkal ragadjuk meg a fülkagylót, s teljes erőből szorítsuk a fülcimpa felső részét.

A fájdalomérzet

A mellkasi és a hasfali fájdalmak sokszor a mélyen fekvő szervek rendellenességét jelzik. Ha ilyen jellegű elváltozásról van szó, a fájdalom gyakran a végtagokra is kiterjed, néha azonban csak a bőrön jelenik meg ez a tünet. A masszázs jó hatású az ilyen fájdalmak elen, s ha magát a betegséget nem gyógyítja is, segíti a szervezet erőit érzéki ‘masszázs

A fájdalom kezelése

James Ross és James Head hosszas kutatómunka nyomán arra a megállapításra jutott, hogy a testfelület minden része kapcsolatban áll valamelyik belső szervvel. Számos tanulmányból megtanulhatjuk, hogyan kezeljük a fájdalmat masszázzsal. Minden esetben érdemes azonban a témát alaposan ismerő szakemberhez fordulni; nem szabad elfelejtenünk, hogy a rosszul alkalmazott masszázs káros is lehet a szervezet számára.

A szemöldököt fogjuk finoman mutató- és hüvelykujjunk közé, s masszírozzuk. Ez a mozdulatsor elsősorban azoknak javasolt, akik hosszú időn át kénytelenek erőltetni szemüket. Ellazítja ugyanis a szemöldök környéki területet, s megelőzi a fejfájást.Helyezzük mindkét kezünket a páciens arcára, mintha szemét próbálnánk lezárni. Tenyerünk legyen enyhén homorított. Fejtsünk ki nyomást a szem környékére, majd hagyjunk fel vele. A bőr ingerlése A mikor a bőrt masszírozással, nyomással, csipkedéssel vagy csavarással ingereljük, r1felgyorsul a vérkeringése, így bizonyos anyagok, amelyek a bőrön át hatnak, a szervezet belsejében levő sejtekbe is eljuthatnak, s jótékony hatást fejtenek ki. (Ezzel a témával Th. Lewis és Walter Ruhmann foglalkozott.)

A felszíni masszázs

A bőr felszínének finom masszírozása feszessé teszi a bőrt, s összehúzza az ereket. Ezzel szemben az erőteljes mélymasszázs – a vérnyomás nagymértékű csökkentése révén – kifáraszt és elcsigáz. A masszázstípus megválasztása kor tehát rendkívül körültekintőnek kell lennünk, mert ha rosszul döntünk,

Az eredmény kedvezőtlen is lehet. A máj masszírozása például, ha túlzottan erőteljes, nemkívánatos sárgaságot vagy kimerültséget okozhat. E masszázs során óvatosan pofozgatjuk az egész arcot. A mozdulatsort az állnál kezdjük, s a homloknál fejezzük be.A masszázst a szemgödör felső részén, mutatóujjunkkal végezzük. Belülről kifelé haladunk, hiszen a cél a bőr feszesebbé tétele, ezenkívül a páciens számára is így kellemes.

Az izmok

Sok embernek nehezére esik a testmozgás, mert izmai lassan melegednek be, s ez kellemetlenségekkel, görcsökkel jár. Éppen ezért a masszírozás bármiféle sporttevékenység megkezdése előtt javasolt, különösen a test hosszú izmainak bemelegítésére. Igy elkerülhetők a későbbi kellemetlenségek,

A bőr jellemzői

A bőr biológiai jellemzői emberenként örökletesen eltérők, ezért számítanunk kell arra, hogy minden ember bőre máshogy reagál az ingerekre. A masszőrnek – akár szakember, akár nem – tisztában kell lennie páciense adottságaival (gyermek, felnőtt, idős, férfi, nő stb.), s a kezelendő területeket is ismernie kell. A masszírozás során tekintettel kell lennünk az említett jellemzőkre, s nem szabad meglepődnünk azon, hogy ugyanaz a kezelés eltérő hatást vált ki a különböző emberekből,

Helyezzük mindkét mutató- ujjunkat a páciens ajkának felső széle fölé, s forgassuk őket, mintha csavarhúzók lennének, fogjuk át teljes szélességben az alkart, s masszírozzuk végig a csuklótól a könyök alsó részéig, majd ellenkező. A páciens tenyere felfelé nézzen. Két tenyerünkkel irányban is dörzsölő mozdulattal. Fogjuk a páciens tenyerét két kezünk közé, s erős nyomással forgassuk jobbról balra, majd balról jobbra. Ha idős embert masszírozunk, a masszázst finomabb mozdulatokkal végezzük. A páciens vállán mindkét kezünkkel lényegében gyúrást végzünk, mintha kenyeret dagasztanánk. A masszázs erősségét a páciens panaszaitól függően kell megválasztani. Gyakran masszíroznak így sportolókat, mert ez a testtájuk sokszor megsérül.

A masszázs körülményei

A masszőrnek jó erőben kell lennie, különben nem tudja kellő erővel alkalmazni a különböző technikákat. Ezen-kívül az ápoltság elengedhetetlen a páciens és a masszőr esetében egyaránt. A befogadó helyezkedjen el a masszázsasztalon, lehetőleg minél kényelmesebben, hogy könnyen el tudjon lazulni. Ne viseljen szoros ruhát, sőt, az az ideális, ha a masszázs során teljesen meztelen. Fontos, hogy a masszázsasztalt mindkét oldalról könnyen meg lehessen közelíteni. A kezeléstől függően szükség lehet egy párnára is, amelyet a fej vagy a térd alá tehetünk.

A masszírozó- helyiség

Annak a helyiségnek, ahol masszírozunk, eleget kell tennie bizonyos feltételeknek, hogy a masszázs mind a befogadó, mind a masszőr számára kellemes legyen. A legmegfelelőbb a húsz és huszonöt Celsius-fok közötti hőmérséklet. A helyiség megfelelő szellőzésű és dohány- füstmentes legyen. A fény ne világítson közvetlenül sem a páciens, sem a masszőr szemébe. A legjobb a félárnyék, feltéve, hogy nem akadályozza a masszőrt a meg felelő munkavégzésben. A masszázsasztalt mindig tiszta lepedővel vagy finom vászonnal takarjuk le. Ez a masszázs nagyon alkalmas arra, hogy helyreállítsa a karok vérkeringését. Bal kézzel fogjuk át a páciens csuklóját, jobba’ pedig az alkarját, Masszírozzuk végig a kart egészen a kétfejű karizomig, majd visszafelé, Nagyon finoman végezzük a műveletet, különösen szívbeteg emberek esetében. A páciens helyezze alkarját és kezét stabil felületre, tenyérrel felfelé. Középső ujjunkkal fejtsünk ki nyomást a páciens alkarjának közepétől lefelé.

A kezelés időtartama

Nehéz megmondani, hogy ideális esetben meddig tart egy kezelés, hiszen az időtartam sok mindentől függ. Többek között a kezelendő testtájtól, a páciens érzékenységétől, korától, nemétől és egészségi állapotától, a kezelés céljától és mindenekelőtt a kórtörténettől, amelyet mindig szem előtt kell tartanunk. A páciens karja legyen kinyújtva, tenyere felfelé nézzen. Mindkét kezünkkel fogjuk meg a kezét, s hüvelyk-ujjunkat helyezzük a csukló középső részére. Masszírozzuk a csuklót a hüvelykujj begyével belülről kifelé érzéki masszázs. Az orvos befolyása és tanácsai. Ha a páciens orvosi javaslatra veti alá magát a masszázsnak, akkor a masszőrnek be kell számolnia a kezelésekről, hogy az orvos a beteg szükségleteihez igazíthassa a terápiát. Ha több mint húsz alkalmat javasol, akkor a kezelés felénél érdemes tíz-tizenkét nap szünetet tartani, hogy a beteg állapotváltozása jobban nyomon követhető legyen.

A páciens feküdjön hanyatt, kezét tartsa a feje fölé. Tegyük kezünket a hónaljára, és mozdulatainkkal legfeljebb öt centiméteres területen haladjunk oda- vissza.

Emeljük függőleges helyzetbe a páciens karját. Az egyik kezünkkel fogjuk meg csuklóját, a másikkal ragadjuk meg alkarját, s fejtsünk ki nyomást a csuklótól a könyök felé.

A masszírozás erőssége és a véraláfutás

A kezelés végére sohasem szabad véraláfutások megjelenniük a páciens testén. Ha mégis ezt történik, akkor rosszul alkalmaztuk az adott technikát. Nem igaz, hogy ha erősen végezzük, akkor a masszázs hatékonyabb, sőt, épp ellenkezőleg: kárt okozhatunk vele. Akár felületi, akár mélymasszázsról van szó, mindig nagy odafigyeléssel masszírozzunk.

E masszázs során a hüvelykujj kivételével az összes ujjunkat helyezzük a has felső részére. Körkörös mozdulatokkal húzzuk felfelé a bőrt, amíg a szegycsontig nem érünk le. A mozdulat nagyon egyszerű: amikor az egyik kéz előremozdul, a másik hátrafelé, s fordítva, az inga mozgását utánozva.

Felületi masszázs

A felületi masszázs az izmok finom dörzsöléséből áll. Tenyerünkkel vagy a hüvelykujj párnájával végezzük, mintha simogatnánk valakit. Mindig csak az izomrostok mentén szabad alkalmazni. Kezünket emeljük fel a páciens testéről, amikor a testtáj széléhez érünk, majd a mozdulatot a kiindulóponttól kezdjük újra, Ezzel a technikával felkészítjük a szervezetet az erőteljesebb kezelések befogadására, amelyek fájdalmasak lennének e masszázs nélkül. Kimondottan hatásos módszer a kar és a láb vérkeringésének javítására is.

A dörzsölés

Maurice Bolgey doktor szavait idézve: „A dörzsölés abban különbözik a felületi masszázstól, hogy míg az utóbbi esetében a kéz mozog a bőr felületén, addig dörzsöléskor hozzátapad, s csak annyira mozdul el, amennyire a bőralja ernyedtsége lehetővé teszi. Nem a masszőr keze dörzsöl tehát, hanem a páciens bőrének felsőbb rétege’ dörzsölik az alattuk levőket.

Helyezzük tenyerünket a hasra, s húzzuk felfelé a bőrt. A mozdulatot gyors ütemben végezzük, hogy a vér összegyűljön a kezelt területen,

Tegyük jobb kezünket a páciens hasára, A masszázs megfelelő végrehajtásához bal kezünket a jobbra kell helyeznünk, hogy a bőrt felfelé tudjuk húzni. A lehető legnagyobb nyomást fejtsük ki, amelyet a páciens még fájdalomérzet nélkül elvisel.

A dörzsölés technikája

A dörzsölés némi erő-kifejtést kíván a masszőrtől, Sem kisgyermekeken, sem időseken nem szabad végezni. Különösen az utóbbiakon nem, mert az ő esetükben – az erek sérülékenysége miatt – fennáll az érszakadás és a véraláfutás veszélye.

Ez a masszázs kimondottan azok számára javasolt, akik idült bélproblémákkal küszködnek, Helyezkedjünk el a masszázsasztal egyik oldalán, Kinyújtott kezünket óvatosan tegyük a páciens gyomra fölé, fejtsünk ki enyhe nyomást, s két kezünket csúsztassuk egymással ellentétes irányban a mellkasig, illetve a szeméremcsontig, Nagyon óvatosan végezzük a gyakorlatot,

Az erőteljes masszírozás

Az ilyen típusú masszázs technikák során a masszőr keze másmás alakot vesz fel attól függően, hogy a megdolgozandó terület mennyire sima. Ha hajlatokban gazdag, a nyomást az ujjpárnákkal fejtjük ki, ha viszont sima, akkor az egész kézfejjel. Kerek felületeken, amilyen a váll vagy a térd, a kéztővel masszírozhatunk leghatékonyabban.

Masszírozzuk körkörösen a comb belső oldalát, de ne fejtsünk ki túl nagy nyomást. A mozdulat sokkal kényelmesebb, ha olajat használunk, Ez a masszázs nagyon hasznos e testrész fájdalmainak enyhítésére, ezért sportorvosok is gyakran alkalmazzák.

A mélymasszázs

E masszázst csak olyan testtájakon használjuk, amelyeket jókora izomtömeg borít (ilyen a comb, a fenék, a hasfal, a hát stb.). Ez a masszázs hat a mélyen fekvő szervekre, ezért alkalmazása különleges pontosságot kíván, Ha nem járunk el nagyon körültekintően, visszafordíthatatlan károsodást okozhatunk.

Ez a technika elsősorban a csípőtáji fájdalmak enyhítésére javasolt. Nyitott tenyérrel masszírozzuk végig a csípő teljes hosszát felülről lefelé és balról jobbra. Ezután ismételjük meg ugyanezt fordítva. Mielőtt hozzákezdenénk, be kell melegítenünk ezt a testrészt, hogy ne okozzunk fájdalmat. Speciális készítmények alkalmazásával ez a masszázs a lerakódott zsír eltávolításában is segíthet, különösen nők esetében, akiknek a szöveteiben könnyebben felhalmozódik a zsír.

A kéz használata

Mélymasszázs közben a két kezet egyszerre használjuk: az egyiket a másikkal szembehelyezve. Hüvelyk- és a többi ujjunk közé fogjuk a lágy részeket, s felemeljük az izmokat. A két kéz általában ellentétes irányban mozog, mert ez segíti a vizenyők és a beszűrődések megszűnését. Finoman végezve nagyon hatékony.

A vérnyomás és a mélymasszázs

A mélymasszázs során a vérnyomás nagymértékben csökken, ezért e módszer különösen javasolt magas vérnyomásban szenvedőknek. Ugyanakkor azt is figyelembe kelt venni, hogy álmatlanságot okozhat, egészen addig, amíg a máj ki nem vonja a szervezetből a masszázs során keletkezett felesleges hisztamint. Emiatt körültekintően végezzük azoknak az esetében, akiknek májproblémájuk van.

Mélymasszázs ujjakkal

Azt a mélymasszázst, amelyet hüvelyk

és mutatóujjunk begyével végzünk, nem pedig az egész kézfelülettel, csipkedésnek nevezzük. Különösen kis felületek esetén javasolt, ugyanakkor jó néhány szakember a hason is végzi, s kimutatták jótékony hatását a lerakódott zsír eltávolításában. Megfelelő alkalmazásakor a páciens nem érezhet fájdalmat, ha azonban mégis panaszkodik, azonnal abba kell hagyni a kezelést.

Masszírozzunk a sípcsont mindkét oldalán. Nyitott tenyerünket helyezzük e területre. A mozdulat fentről lefelé haladjon, a térd alsó felétől a boka felső részéig, majd visszafelé.

Homorított tenyerünket illesszük a páciens térde köré, s gyorsan húzzuk végig az egész területen. A masszázs megkezdése előtt a húzódás elkerülése érdekében ajánlatos bemelegíteni a szóban forgó területet.

Rezegtetés

E masszázs közben ne szakítsuk meg a páciens testével a kapcsolatot, amelyet vagy a teljes kézfelülettel, vagy az ujjbegyekkel hozunk létre. Tulajdonképpen a bőrszövetet rázzuk, váltogatva a nyomást és az elernyedést. _E masszázs nyugtató hatású.

Jobb kezünkkel fogjuk meg a páciens bokáját, a ballal pedig a lábikrát gyúrjuk, miközben nyomást fejtünk ki. Ezzel a mozdulattal az izmot kívánjuk nyújtani, ezért e masszázs különösen azoknak javasolt, akiknek testében ez a terület gyakran görcsbe rándul.

A rezegtetés nyugtató hatása

E masszázs kiválóan alkalmas mind a mozgató-, mind az érzőidegek túlingereltségének csillapítására. Ha megfelelően végzik, remekül csillapítja a gyomorfekély okozta fájdalmakat és a gyomorsavtúltengést. Bár haszna lehet a szívritmus helyreállításában is, szívbeteg emberek masszírozásakor legyünk nagyon óvatosak. A masszőrnek jól be kell osztania az energiáját, mert a kezelés keménnyé és feszültté teheti izmait. Ujjainkat helyezzük a lábujjak elé, a lábfej mélyedései közé, s masszírozzunk a boka felé, majd térjünk vissza a kiindulópontra.

Masszírozó- gépek

A kereskedelemben számos, rezegtetésre használatos berendezés kapható. Figyelembe kell vennünk, hogy bár nem érhető el velük ugyanaz a hatás, mint a kézi masszázzsal, manapság már nagyon fejlettek, s helyettesíthetik a masszőrt, Használatuk helyi kezelés esetén javasolt, s nagyon praktikusak a hason vagy a fenéken lerakódott zsírréteg eltávolítására. A géppel masszírozott felületet érdemes olajjal vagy krémmel bekenni, A lehető legjobban húzzuk szét a lábujjakat, s forgassuk őket balról jobbra. Ez a gyakorlat gyorsan helyreállítja vérkeringésüket. E masszázst a talpon végezzük, a saroktól a lábujjaktól végig. A hüvelykujj kivételével, valamennyi ujjunkkal fejtsünk ki nyomást a talpra, mintha meg akarnánk karmolni

Ütögetés

Az ütögetés során a szöveteket kalapáljuk, miközben kezünk különböző formákat ölthet.

A tenyerünkkel

Vagy a kéz élével is ütögethetünk olyan mozdulatokkal, mintha baltát használnánk. A két kéz felváltva dolgozik. Vannak olyan szakemberek, akik ujjbeggyel végzik e műveletet, de ez nem túl gyakori, mert a masszőr számára fájdalmas is lehet. Tartsuk úgy a páciens lábát, mintha kezünket üdvözlésre nyújtanánk. Nyomást kifejtve masszírozzuk a lábat a bokától a lábujjakig. Amikor a talpat masszírozzuk, a páciensnek hason kell feküdnie. Bal kézzel tartsuk meg a lábhátat, a jobb kéz ujjaival pedig finoman masszírozzuk a talpat. A páciensnek teljesen el kell lazulnia, máskülönben a masszázs kellemetlen lehet,

Ütögetés ököllel

Ököllel is végezhetjük ezt a masszázst, de ne felejtsük el, hogy csak lazán szabad összezárnunk a kezünket, különben megsérthetjük a páciens izomzatát, s felesleges fájdalmat okozhatunk neki. E módszer leginkább a nagy izomtömeggel borított testrészek masszírozására alkalmas, amilyen a comb vagy a fenék.

A különböző technikák kombinációja

Annak érdekében, hogy a masszázs igazán hatékony legyen, nem árt több technikát ötvöznünk. Szem előtt kell azonban tartanunk, hogy mindig finom mozdulatokkal kezdjük és fejezzük be a masszírozást. A kezelés így éri el a legnagyobb hatásfokot, Ez a masszázs nagymértékben javítja a láb vérkeringését. A bal kézzel a lábhátat fogjuk, a jobbat pedig az egész sarkat. Először erőteljes nyomást fejtünk ki (amekkorát csak el tud viselni a páciens), majd lazítunk a mozdulaton. A két kéz felcserélésével megismételjük a műveletet. Ahhoz, hogy a masszázs teljesen hatékony legyen, a lábfejet kellőképpen be kell melegíteni.

A helyes mozgatás

Amikor azért masszírozunk egy testrészt, hogy előkészítsük valamilyen erőteljesebb gyakorlatra, a kezelés végén a befogadót enyhe passzív mozgatásnak kell kitenni, hogy lássuk, teste készen áll-e már a masszázsra. E mozdulatokat nagyon óvatosan végezzük, nehogy a páciens megerőltesse magát. Miután ily módon kellőképp bemelegítjük a szóban forgó testrészt, elvégezhetjük az aktív mozgatási gyakorlatokat is.

A passzív mozgatás

Ahhoz, hogy a passzív mozgatás teljes mértékben hatékony legyen, rendkívül fontos, hogy a páciens engedje át magát a masszőr mozdulatainak, s ne fejtsen ki semmilyen ellenállást. Csak a kezelt testrész természetes mozdulataira szorítkozzunk, erőltetés nélkül. Nagyon lassan kezdjük a masszázst, s óvatosan fokozzuk a sebességet. Nem szabad elfelejteni, hogy a végtagok mozgatása kihat a többi testrészre is, ezért e mozdulatokat mindig nagyon óvatosan szabad csak végezni. A páciens feküdjön hasra, s hajlítsa be a térdét. A masszőrnek annyi a dolga, hogy öt centiméterrel a boka felett erősen megragadja és lefelé nyomja a lábat, amíg újra ki nem egyenesíti.

Az aktív és a passzív mozgatás

A passzív mozgatás csupán az első lépés a gyógyulás felé, s . igazából nem érne semmit, ha nem követnék aktív gyakorlatok. Az utóbbiak egymagukban is elegendők ahhoz, hogy visszaadják az izmok rugalmasságát és feszességét (tónusát). Ez persze nem azt jelenti, hogy ne végezzünk mindenféle más gyakorlatot is az izmok megerősítésére. A következőképp dolgozzunk: először végezzünk passzív mozgatást, majd a páciens a segítségünk nélkül ismételje meg a gyakorlatokat az utóbbi az aktív mozgatás. Fogjuk meg mindkét kézzel a páciens lábát, és szabadon maradó hüvelykujjunkkal masszírozzuk a talpat. Húzzuk a bőrt a talp közepétől a sarok felé, A páciens feküdjön hasra, s hajlítsa be a térdét. Hogy a masszázs tökéletes legyen, a térdet fogjuk a saját térdünk közé, s a páciens támassza lábát mellkasunknak. Gyorsan, váltott kézzel húzzuk a bőrt a térdhajlat felől a boka felett mintegy öt centiméterre található pontig.

Az aktív mozgatás

Hogy az aktív mozgatás hatékony legyen, először az együttműködő, azután pedig az ellentétesen működő (antagonista) izmokat kell megmozgatni. A páciens először fekvő, azután ülő, végül álló helyzetben legyen. Ha a mozdulatok mindhárom helyzetben tökéletesek, elértük célunkat.

Ellensúlyos mozgatás

Amikor az aktív mozgatással már elértünk bizonyos eredményeket, súlyzókat, botokat és más eszközöket is igénybe kell vennünk annak érdekében, hogy a páciens erőt fejtsen ki izmaival, s amennyire lehet, megmozgassa őket. Az ellensúly eleinte kicsi legyen, csak később fokozzuk a terhelést annyira, amennyit az egészséges izomnak el kell bírnia.

Fogjuk meg a sípcsontot és a lábikrát mindkét kézzel pontosan a boka fölött. Folyamatosan szorítva lassan haladjunk a térd felé. A mozdulatsor serkenti a terület vérkeringését, olyannyira, hogy a vér felhalmozódásától a páciens nehéznek érezheti a lábát, sőt, fájlalhatja is. Ismételjük meg a másik lábon.

Jobb kezünkkel fogjuk meg a lábszár hátsó részét pontosan a térd alatt, bal kezünket pedig helyezzük öt centiméterrel lejjebbre. Fejtsünk ki enyhe nyomást mindkét kezünkkel, s forgassuk őket ellenkező irányba.

A mozgatásos kezelés

a sok alkalomból áll a kezelés, tizenöt napos szakaszokra kell bontani, s egyhetes pihenőket kell közbeiktatni. Ha azonban csak kevés alkalommal van rá szükség, egyhuzamban is végezhető. Az erre fordított idő ne legyen több alkalmanként fél áránál, míg ha sokszor van rá szükség, akkor tizenöt perces szakaszokban végezzük.

Nyitott kezünket a hanyatt

A zsírlerakódás

Azokon a területeken, ahol zsír rakódott le, nyomáson alapuló masszázst kell végeznünk. Eleinte a nyomás legyen enyhe, s az intenzitást folyamatosan fokozzuk. Váltogassuk kiterjedt mélymasszázzsal. Először a nyomásos gyakorlatokat végezzük, majd váltsunk át mélymasszázsra, végül ismét nyomás következzen. Ezek a gyakorlatok kiválóan alkalmasak arra, hogy eltávolítsák a szövetekben felhalmozódott zsírt, amelyet a nyirokrendszer azután elszállít. Bár erőteljesen kell masszírozni, véraláfutásnak nem szabad megjelennie. Tenyerünket a farizom alsó részére helyezzük, s felfelé toljuk az izomtömeget annyi erőt kifejtve, amennyire ahhoz van szükség, hogy az izom megemelkedjen. Többször ismételjük.

Fogjuk meg két kézzel a páciens farizmát, s váltakozva szorítsuk meg, majd lazítsuk el. Igy csillapíthatjuk azt a fájdalmat, amely elsősorban az egész nap ülőmunkát végző emberekben alakul ki ezen a testtájon. izom középső részén, mintha citromot facsarnánk. Ismételjük a műveletet annyiszor, ahányszor csak szükség van rá a testtájék ellazításához.

A felszínhez közeli erek

Bármilyen típusú masszázst végzünk is, különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a testfelszínhez közeli erekre, s ügyelnünk kell arra, hogy ne érje őket nagy nyomás, A mélyen futó erek nem okoznak különösebb problémát, sőt, a masszázs elősegíti a kezelt testtájék vérellátását. Ha azonban idős embereket masszírozunk, legyünk nagyon körültekintők, mivel az ő esetükben az érfal könnyen megsérülhet A nagy vérerek és az idegek A mikor a nagy vérerek környékét kezeljük, a masszázs egyszersmind az idegekre Is r1hat, amelyek általában az előbbiek mentén haladnak, néhány különleges esetet kivéve. Az effajta masszázzsal nagyon hatékonyan enyhíthető az idegzsába, idegfájdalom (neuralgia), s átmeneti bénultság esetén is hatékonyan alkalmazható e módszer.

Ízületi fájdalmak

A masszírozás során a felszíni kézmozdulatoknak köszönhetően enyhül vagy megszűnik az ízületi fájdalom, hiszen a finom nyomás elősegíti a többletfolyadék felszívódósát, Különösen körültekintőnek kell lennünk ama páciensek esetében, akik valamilyen csontdeformáló betegségben szenvednek, amilyen az ízületi gyulladás. Helyezzük kezünket a páciens farizma alá, s nagyon finoman csipkedjük a comb hátsó részét. Váltogassuk két kezünket, hogy a mozdulat gyorsabb és intenzívebb legyen. Tegyük mindkét kezünket a láb hátsó részére a térd magasságában, majd az egyiket a combon, a másikat a lábszáron végighúzva fejtsünk ki akkora nyomást, amekkorát a páciens fájdalomérzet nélkül elvisel. Ez a masszázs igen alkalmas bemelegítés sporttevékenységre készülők számára.

A sportmasszázs

A masszázsnak fontos szerepe van a sportolók életében: sportolás előtt az izmok bemelegítésére használják, utána pedig ellazításukra. Bizonyos sérülések kezelésére is gyakran folyamodnak sportmasszázshoz, ez a sport orvosok egyik hatékony eszköze. Ehhez a masszázshoz a páciens feküdjön hasra a masszázsasztalon. Helyezzük két kezünket a lapockájára, s egészen a vállakig húzzuk a bőrt, majd ellenkező irányban is végezzük el a mozdulatot. Addig ismételjük, amíg a páciens el nem lazul. Az előkészítő sportmasszázs

Az előkészítő sportmasszázs elengedhetetlen ahhoz, hogy a sportoló megfelelő ál- állapotban legyen a testi igénybevétel során, Lényegében az egész test általános bemelegítéséről van szó: végigdörzsöljük, tetőtől talpig megnyomkodjuk és alaposan megdolgozzuk az olyan nagy izomtömegeket, amilyenek a combon vagy a háton vannak. Mindez vérbőséget idéz elő, így csökkenti a sérülés kockázatát.

Mindkét kezünket tegyük közvetlenül a lapocka alá, s tenyerünkkel végezzünk olyan mozdulatot, mintha facsarni akarnánk a masszírozott területet.

Kezünket függőlegesen helyezzük a hát közepére, majd erős nyomással haladjunk felfelé egészen a vállövig.

Bemelegítés Miután a sportoló alávetette magát az előkészítő masszázsnak, jól fel kell öltöznie, s csak közvetlenül a sportolás megkezdése előtt szabad ismét levet-kőznie. Na ugyanis izmai lehűlnek, megsérülhet vagy izomgörcse támad-hat, így nem lesz képes megfelelő teljesítményre.

A fáradtságérzet megszüntetése

Sportolás után az egész testre hatással van az ideg-, a keringési és a nyirokrendszer ..)túlzott mértékű működése, s minden izomnak intenzív az anyagcseréje. Ilyenkor lazító masszázst kell végezni, amely megszünteti az izmok fáradtságát, s az idegrendszerre is jótékonyan hat.

Sérülések

Teljes körű orvosi diagnózis híján nem szabad sportmasszázst alkalmazni sérülések kezelésére. A masszőrnek minden esetben szóról szóra be kell tartania az orvos utasításait. A kezelést a sérülés súlyosságához mérten kell alkalmazni, s nem szabad elfelejteni, hogy ami az egyik embernek jó, az a másiknak káros lehet, azaz minden esetre oda kell figyelni.

Kezünket helyezzük a vese fölé, s tíz másodpercen át fejtsünk ki erős nyomást. Várjunk öt másodpercet, s ismételjük meg a mozdulatot. Minthogy erőteljes nyomásról van szó, vigyázzunk, hogy ne okozzunk fájdalmat.

Kezünket helyezzük öt centiméterrel a hát közepe alá, s végezzünk erőteljes nyomást. Az ujjbegyeket csúsztassuk a hát közepéig (vagy öt centiméterrel feljebb), majd térjünk vissza a kiindulási ponthoz.

A sérülések diagnózisa

Nagyon veszélyes lehet, ha közvetlenül a sérülés bekövetkezte után pontos kórisme nélkül masszírozunk (ahogy az a sport bizonyos területein szokás), ezáltal ugyanis visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatunk. Különösen nagy felelőtlenség ez abban az esetben, ha a sérülés töréssel párosul. Fontos tehát ismerni a diagnózist ahhoz, hogy a legmegfelelőbb kezelést alkalmazhassuk.

A sportmasszázs befejezése

A műveletet az ujjbegyekkel kezdjük, majd a tenyérrel folytatjuk. Ha az izom már bemelegedett, és sérülést kezelünk, áttérhetünk a mélymasszázsra, amely javítja a vérkeringést. Kezdetben a kezelés sohase haladja meg a tíz percet, később azonban, a kúra előrehaladtával az időtartam fél órára növelhető (ennél hosszabb ne legyen). Ha a páciens fájdalomra panaszkodik, vissza kell térni az ujjbegyes masszírozásra, amíg a fájdalom teljesen meg nem szűnik. Helyezzük mindkét hüvelykujjunkat a páciens hátának a közepére, s rajzoljunk egy nagy V betűt egészen a válláig. A két ujjat a gerinc Helyezzük mindkét tenyerünket a gerincoszlop két oldalára a hát közepén, s kövessük a gerincet egészen a nyakig. Nem kell erős nyomás ahhoz, hogy a gyakorlat hatásos legyen, elég finoman masszírozni. két oldalához helyezzük, ne magára a gerincoszlopra. Enyhe nyomással ismételjük a gyakorlatot.

Helyezzük mindkét kezünket a farizom közepére. A művelet legyen olyan, mint amikor körkörös mozdulatokat végzünk ablaktisztításkor. Fejtsünk ki erőteljes nyomást legalább harminc másodpercen át. Ha a páciens ezután sem érzi ellazultnak a testtájat, a gyakorlat megismételhető.

Ennek a masszázsnak a célja a hát erősítése. Kezünkkel – nagy erőkifejtés nélkül – köröket rajzolunk a hátra. A mozdulat csillapítja a fájdalmat és néhány egyéb panaszt, s nagyon ajánlott azoknak, akik gerincbántalmakkal küszködnek.

Arcmasszázs

Manapság már rendkívül fontos az arcmasszázs, bár az általa elért eredményeket inkább esztétikai, mint gyógyászati szempontból szokás megítélni. Az arcbőr sok idegvégződést tartalmaz, ezért nagyon fogékony a masszázsra, s az eredmény már néhány alkalom után észlelhető. Mivel olyan testtájról van szó, ahol a bőr nagyon érzékeny, a műveleteket csak finom mozdulatokkal szabad végezni,

Ezzel a masszázzsal a tarkót lazítjuk el. Jobb kezünkkel úgy nyújtjuk a nyakat, mintha el akarnánk választani a fejet a testtől. Finoman végezzük a mozdulatot, mert a terület nagyon érzékeny. Bal kézzel csipkedjük végig az egész részt. Jobb kezünket helyezzük a páciens nyakára, a balt pedig öt centiméterrel lejjebb. Formáljunk csipeszt oly módon, hogy középső és mutatóujjunkat az egyik, hüvelykujjunkat pedig a másik oldalra helyezzük. A masszázs szorításból és lazításból álljon.

A homlok bőre

A homlok bőre eléggé áttetsző, az erek is átlátszanak rajta. Az arcszín éppen azért változó, mert e területet sűrűn behálózzák az erek, és sok mirigy is tartozik hozzájuk, például faggyúmirigyek a homlokon vagy verejtékmirigyek az arc többi részén. A száj- és orrnyílás, amelyeknél nyálkahártya kezdődik, különösen érzékenyek. Helyezzük kezünket a páciens veséje fölé, s húzzuk a bőrt egészen a vállövig. A masszázs sikeréhez a befogadónak teljesen el kell lazulnia, s nem szabad semmiféle ellenállást tanúsítania.

Az arcizmok

Az arcizmok azért nagyon fontosak, mert mozgásuk révén alakul ki az arckifejezés, amelyet az agyból jövő idegingerek idéznek elő. Ezek az izmok teszik lehetővé az érzelmek (boldogság, fájdalom stb.) kifejezését. Az arcizmok egyénenként eltérően fejlődnek, ez a magyarázata annak, hogy az emberek arca különböző,

Mindkét kezünket tegyük függőlegesen a háton a vese tájékára, s haladjunk felfelé, mintha hüvelykujjunkkal fel akarnánk hasítani valamit. Ez a masszázs a többnyire ülés közben felvett rossz testhelyzet okozta fájdalmakat segít csillapítani. Ismételjük annyiszor, ahányszor csak szükség van rá, amíg a páciens teljesen ellazultnak nem érzi ezt a részt.