Masszázs eszközök

Nyelvkaparó

Nyelvkaparó

A modern szájápolás kialakulását megelőzően, a keleti emberek év­századokig a szájtisztítás és a lehelet kellemessé tételének termé­szetes módját, a nyelvtisztítást alkalmazták. Önök is használhatnak nyelvkaparót a nyelven képződő, rossz szájszagot eredményező lepe­dék lekaparásához. A nyelvkaparó azt tartja tisztán, amit a fogkefe nem tud megtisztítani! A fogkefét nem a nyelvre tervezték. A nyelv tisztítá­sára nyelvkaparót használjanak, fogmosás után. A fogkefe és a nyelv­kaparó tökéletes párost alkotnak, mely a legmagasabb szintű és teljes szájhigiénét biztosítja.

Mielőtt a nyelvkaparót használni kezdik, a legjobb, ha sterilizálják, azaz öt percre forrásban lévő vízbe teszik, vagy mosogatógépben el­mossák.

A nyelvkaparó mindkét végét kezükben tartva, úgy, hogy annak középső, görbe része a száj belseje felé mutasson, nyújtsák ki nyelvü­ket, és lassan, finoman kaparják le a nyelv felszínét, belülről kifelé irányuló mozdulattal. A nyelvkaparót tartsuk folyóvíz alá, így tisztítsuk meg a lerakódásoktól. Ekkor láthatják iga­zán, milyen tisztátalan volt a nyelvük. Addig ismételjük meg ezt a mozdulatot, ameddig úgy látjuk, még szükséges, általában négy-öt al­kalommal. Mikor már megszoktuk a nyelvkaparó használatát, a nyo­más mértékét könnyen igényeinkhez tudjuk igazítani.

Bizonyos időközönként nem árt újból sterilizálni a nyelvkaparót. Semmiképpen ne használja két vagy több ember ugyanazt a nyelvka­parót.

Ha életükben először használnak nyelvkaparót, lehet, hogy egy hé­tig érzékenynek találják majd nyelvüket. Ne ijedjenek meg, semmi baj nincs. Gyerekek is használhatják, de nem árt, ha felnőtt is van a közelben.