Masszázs és belső egészség

Szenvedélybetegséget kezelése gyógyszerre? Ismerje, meg hogyan!

A szenvedélybetegek számára új lehetőséget kínál a masszázs

A masszázs új lehetőséget kínál az olyan szenvedélybetegségek ke­zelésére, mint például az alkoholizmus, a dohányzás, a szerencsejá­ték, a túlzott szexualitás, kábítószer-fogyasztás és még sorolhatnánk tovább, melyek különféle egészségügyi problémákhoz vezethetnek az idő folyamán. A masszázs segít feloldani belső feszültségeinket, s cserébe a mély nyugalom kellemes érzetét biztosítja szervezetünk­nek. A test ellazulásával a masszázs felerősíti a bennünk zajló gyó­gyító folyamatokat. Ha ismernek olyan személyt környezetükben, aki szenvedélybetegségben szenved, akkor könnyedén segíthetnek rajta a rendszeres reflexmasszázs alkalmazásával.

Az alkoholizmus kezelése

Az orvosok megfigyelték, hogy az alkoholizmus valójában a külön­böző mirigyek helytelen működésének következménye, hasonlóan a cukorbetegséghez. A cukorbetegek esetében a szervezet nem termel elég inzulint, aminek következtében növekszik a vér cukortartalma. Az alkoholisták esetében ennek az ellenkezője igaz, tehát a szerveze­tük túl sok inzulint termel, ami csökkenti a vér cukortartalmát. A két legfőbb mirigy, mely ezeket a folyamatokat szabályozza, a mellékve­se, és annak szabályozója az agyalapi mirigy.

Első lépésben az agyalapi mirigy reflexpontjára kell összpontosíta­nunk, mivel ez szabályozza az összes többi mirigy működését. Az agy­alapi mirigy reflexpontjait a nagylábujj- és a hüvelykujjpárnák közép­pontján találhatjuk.

Ezek után rátérünk a kéz és láb azon reflexterületeire, melyek a mellékvese és a hasnyálmirigy működésére fejtenek ki hatást. Hü­velykujjunkat helyezzük a vese masszázsterületére, majd mozdítsuk el egy kicsit a többi ujj (vagy lábujj) irányába, és máris a mellékvese pontjá­nál vagyunk. A területet a nyomás és görgetés technikával masszíroz­zuk meg.

Ezután a kiegészítő ábrák segítségével keressük meg ismét a has­nyálmirigy pontját. Ez a terület nagyon közel található a vese és a gyomor masszázspontjaihoz. Azt is mondhatjuk, hogy nyugodtan foly­tathatjuk a keresztirányú masszázst kezünkön és lábunkon egyaránt, és eközben minden területet érinteni fogunk. A máj masszázspontjának megmasszírozása rendkívül fontos, és mivel ez a terület nagyon érzé­keny, ezért csak rövid ideig tartsuk rajta ujjunkat, majd egy kicsit ké­sőbb újra térjünk vissza rá. Az itt megemlített pontok mellett, a nyi­rokrendszer területeit is érintse kezelésünk, mely segít a káros vegyi anyagok, illetve a salakanyagok eltávolításában.

A kezelésen keresztül gyógyító energiát vezetünk be ezekbe a fon­tos szervekbe és mirigyekbe, így szervezetünk nagyon gyorsan vissza tud térni majd természetes működéséhez.

A fül reflexpontjainak masszírozása segít megszabadulni az elvonási tünetektől

A szenvedélybetegségben szenvedők könnyen segíthetnek problémá­juk enyhítésében, ha naponta rendszeresen jól megmasszírozzák a fül masszázszónáit. Ez különösen a leszokási tünetek kezelésénél bizonyul majd igen hatásos eljárásnak.. Az ábrán látható te­rületeket dörzsölgessük egy-két percig, majd haladjunk lefelé. A fül középpontját elérve álljunk meg egy kicsit, hisz itt található a máj és a lép masszázspontja. Ezeket a területeket úgy két percig masszírozzuk fo­lyamatosan, majd menjünk tovább a fülcimpára. Az itt található pon­tokat a csípés és nyomás módszerrel ingereljük, a külső és belső olda­lon egyaránt. A két fülön egyenként öt-tíz percet időzzünk. Amilyen gyakran csak szükséges, ismételjük meg az eljárást, egészen addig, míg a beteg teljesen fel nem épül.

A fülre mért nyomás fokozására használhatunk egy csipeszt is, hiszen az ujjaink hamar kifáradhatnak a folyama­tos nyomás miatt. Nagyon sok pácienstől hallottam, hogy ez a kis trükk nagy segítségükre volt káros szenvedélyük csillapításában. Ezek a technikák, illetve azok, melyekkel már korábban megismerkedtünk, segítenek a fejfájás, a másnaposság, valamint az elvonási tünetekkel járó frusztráció, feszültség vagy fájdalom enyhítésében is. Ilyen eset­ben megmarkolhatjuk hajunkat, és jól meghúzhatjuk. Tartsuk így 15 másodpercig, majd engedjük el, és egy másik helyen húzzuk meg jó erősen. Ennek a gyakorlatnak a folyamatos ismételgetésével egész szervezetünket felélénkíthetjük, beleértve a gyomrot és más belső szerveket.

Másnaposság esetén használjunk drót hajkefét fejbőrünk vérkerin­gésének fokozása érdekében.

A masszázs és a kábítószer

A legtöbb kábítószert, mely szervezetünkbe kerül, a máj dolgozza fel, majd a vesékben történik a kiválasztásuk. Ebből kifolyólag ezeknek a szerveknek, illetve a külső elválasztású mirigyek reflexpontjai kitün­tetett figyelmet érdemelnek szervezetünk egyensúlyának helyreállítá­sa, valamint a hatékony májműködés megőrzése miatt.

A máj és a vese masszázsterületei az ilyen embereknél különösen ér­zékenyek lesznek, mivel a többi szervből kiváló méreganyagok fo­kozott munkára kényszeríti azokat. A masszázs, illetve a rendsze­res méregtelenítés és testmozgás elősegíti a szervezet gyógyulási folyamatait, határozottságot, valamint magabiztosságot ad elménknek, útmutatást lelkünknek. Szokásos napi rutinunk összeállítása nagyon fontos a boldog és fájdalommentes élet létrehozásában. Itt ismét fel kell hívnom figyelmüket arra a tényre, hogy mennyire fontos szer­vezetünk egészséges működéséhez a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és az oxigénben gazdag levegő. A megfelelő mennyiségű víz- és oxigénfelvétel különösen nagy jelentőséget kap olyan esetek­ben, amikor a szervezet a droghasználat okozta elváltozásokat pró­bálja helyreállítani. A méreganyagok eltávolítását tovább fokozhatjuk a rendszeres C-vitamin és kálium fogyasztásával.

A dohányzók légszomjának megelőzése

Az erős dohányosok állandó oxigénhiányban szenvednek, ezért a hi­ány pótlása miatt szívük gyorsabban ver. A szervezet tartós oxigénhiá­nya károsíthatja agyunkat. Ennek elkerülése érdekében lélegezzünk jó mélyeket egészen a tüdő aljáig. Ezt a korábban már bemutatott mélylégzési technikával könnyedén megtehetjük.

A tüdőnk egészségi állapotának ellenőrzése

Vegyünk kezünkbe egy szál gyufát, és gyújtsuk meg, majd kartávol­ságnyira tartsuk magunk elé, és próbáljuk meg elfújni. Ha könnye­dén ment, az azt jelenti, hogy tüdőnk nagy valószínűséggel jól műkö­dik. Ha viszont nem sikerült elfújnunk a lángot, akkor kezelésbe kell vennünk a szív és keringési rendszer, valamint a tüdő masszázsterületeit illetve végezzük rendszeresen a mélylé­legzés-gyakorlatot. Pár nap múlva ismételjük meg a tesztet: most már sikeresen el kell tudniuk fújni a gyufa lángját.

A masszázs segíti az erős dohányosokat, és azokat, akik már leszoktak

A dohányzás megváltoztatja a vér kémiai összetételét, amely a kéz és a láb ujjainak véredényeiben elzáródásokat okozva gyengíti azok vér­ellátását. A masszázs segít az egész szervezetben helyreállítani az akadálytalan vérellátást. Ismerek egy erős dohányost, aki mindig láb­ujjgörcsökre és arra panaszkodik, hogy állandóan hideg a lába. Két masszázskezelést kapott, melynek hatására lábát kellemes melegség ön­tötte el, illetve görcsös fájdalmai is megszűntek.

A masszázskezelés azoknak is fontos, akik már sikeresen leszoktak a dohányzásról, hisz ilyen esetben a rendszeres masszázs segít eltávolí­tani a szervezetből a rákkeltő karcinogén anyagokat. Ha ezt teszik, nem kell aggódniuk afelől, hogy régi káros szenvedélyük valamilyen betegséget idézzen elő szervezetükben, most, amikor már végleg le­szoktak. A reflexpontok rendszeres ingerlésével új életerővel tölthe­tik fel minden szervüket és mirigyüket, létrehozva így egy egészséges testet, valamint egy vidám lelket.

A masszázs segíti a szipózókat

A legtöbb szipózósnak gondjai vannak az éjszakai alvással, rendkívül feszültek, vérszegénységben szenvedhetnek, illetve rendszeres vese­gyulladásuk, valamint májproblémáik lehetnek. A panaszok összetett­sége miatt, ebben az esetben a teljes körű reflexmasszázst kell alkalmazni. Kezeléskor figyelmünk a főbb szervekre, mint például a tüdő, a máj, a külső elválasztású mirigyek, az agy és a gerinc, kell összpon­tosítanunk. A ragasztóval, a gázzal vagy a drogokkal történő szipózás egyre jobban elterjedt az egész világon. A statisztikák szerint tíz fia­talból legalább egy már kipróbálta valamelyiket. Sok olyan tanárral találkoztam, akiknek sikerült a masszázs alkalmazásával lecsende­síteni igen vad helyzeteket, általános iskolákban és sérült gyerekek között is. Szülők és alkalmi reflexológusok siettek ezeknek a gyere­keknek a megsegítésére, akik általában az önbecsülés hiányában és a környezetükből rájuk nehezedő túlzott nyomástól szenvedtek. Ezek az önkéntes emberek meghallgatták a gyerekek panaszait, majd meg­tanították őket, hogyan tudják megnyugtatni magukat a masszázs és a mélylégzés-technika együttes alkalmazásával. A próbálkozás cso­dás eredményeket szült.

Ön is segíthet azokon az embereken, akikről tudja, hogy ilyen dro­gokat használnak, ha megtanítja őket a masszázs használatára, va­lamint felhívja figyelmüket a sok folyadék fogyasztására, mely segít a szervezetükben lerakódott méreganyagok eltávolításában. Ja, és ne felejtsék el megtanítani az előbb már említett mélylégzés-technikát sem, melynek részletes leírását a Tizenkettedik fejezetben olvashat­ják el újra.

Masszázs és a veszélyes vegyi anyagok alkalmazása

A veszélyes vegyi anyagokat, drogokat használó fiatalok mellett meg kell említenünk azokat az embereket is, akik hasonló vagy még ve­szélyesebb vegyi anyagokkal dolgoznak védtelenül. Azok az emberek, akik olyan vegyi üzemekben dolgoznak, ahol nem megfelelő a leve­gőcserélő rendszer, hasonló problémákkal szembesülhetnek, mint az előbb tárgyalt szipósok.

A szenvedélybetegségek megszüntetése a fül masszázskezelésével

A szenvedélybetegségek egyik igen hatékony és bárki által könnyedén használható módja a fül reflexpontjaink rendszeres kezelése. A fül pontjainak ingerlése nagyon sok szenvedélybeteg­séggel járó probléma tünetét enyhítheti. Különösen akkor, amikor le akarunk szokni káros szenvedélyünkről, és megjelennek az ezzel járó elvonási tünetek.

A hüvelyk- és mutatóujjunkat használva kezdjük el a masszázst bal fülünk tetején, ahol keresztirányban a nyomás és görgetés technika alkalmazásával jól masszírozzunk meg minden pontot, úgy kétperces időtartamban..

Most haladjunk lefelé, és álljunk meg a fül középpontjában, mivel itt található a máj és a lép reflexterülete. A mutatóujjunkkal nyom­juk meg a területet, és egy percig lassú körkörös mozgásokat végezve dörzsöljük. A területet valószínű nagyon érzékenynek fogják majd találni. Ezután lassan haladjunk lefelé, érintve a többi reflexpontot, ahol lassan, hétig elszámolva időzzünk el egy kicsit. Majd a fülcimpá­hoz elérve jól masszírozzuk meg annak mindkét oldalát. Az egész gyakorlatot ismételjük meg a jobb fülön is.

Úgy öt-tíz percet töltsünk el egy-egy fülünkön, olyankor, amikor az adott szenvedélyünk hiányát érezzük. Ezt a módszert olyan gyak­ran használhatjuk, ahányszor csak akarjuk, egészen addig, míg végleg megszabadulunk káros szenvedélyünktől. Mivel a fülre kifejtett folya­matos nyomás könnyen kifáraszthatja ujjainkat, ezért a nyomás foko­zása érdekében használhatunk egy csipeszt is (lásd a 19. fényképen).

A fül masszázskezelése által létrehozott gyógyító energiát nagyon so­kan hasznosnak találták a különféle szenvedélyek utáni vágy meg­szüntetésében. Sok olyan emberrel találkoztam, akik a rendszeres masszázskezeléseknek köszönhetően teljesen visszanyerték egészségüket, és végleg leszoktak káros szenvedélyükről. Egy mondatban kifejezve, a masszázs egy természetes módszer a feszültségek és az ezzel járó káros szenvedélyek megszüntetésére.