Fogyás masszázzsal

Sportolóknak is kell a testmasszázs? Igen, kell.

Hogyan segítheti a masszázs az atlétát?

A masszázs a természet titkos „kapcsolótáblájához” nyújt tudást, mely lehetővé teszi a fizikai energiától duzzadó aktív élet megélését, tökéletes egészséget és fiatalosságot hoz létre szervezetünkben, azaz képes talpra állítani a legyengült atlétákat, sportolókat. Igen… a tal­pon alkalmazott rendszeres reflexmasszázzsal jó kondiban tarthatjuk magunkat, s mindezt teljesen természetesen vihetjük végbe. Minden atléta és sportoló a csúcsformát szeretné elérni, és azt, ameddig csak lehet, szeretné fenn is tartani. Ennek eléréséhez viszont arra van szükség, hogy szellemileg, testileg és érzelmileg is tökéletesen egész­séges legyen az illető.

A masszázs mirigyekre és szervekre kifejtett közvetlen hatását tudományosan is igazolták. Életerőt juttat el az egész szervezetbe, az úgynevezett „energiacsatornákon” keresztül.

Amit minden atlétának tudnia kell

A sport minden megszállottja, legyenek azok egyszerű hétvégi koco­gók, vagy a világ legjobbjai… mindannyiuknak szükséges a jó fizikai kondíció és az elme tökéletes, tiszta működése ahhoz, hogy jól sze­repelhessenek és nyerjenek. Mindegy, hogy éppen egy porhóval bo­rított lejtőn csúszunk lefelé… a labdát akarjuk elrúgni… vagy a golf­labdát próbáljuk beütni a lyukba, minden egyes mozdulatnál csúcsformában kell lennünk. A masszázs minden sportolónak hasznára válik, s előnye, hogy minden korosztály alkalmazhatja. A teljes körű masszázs felkészíti testünket, és ellát bennünket azzal a pluszenergiá­val, mely szükséges a biztos nyeréshez. Ezenfelül kitisztítja elmén­ket, ami segít, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket, illetve növeli magabiztosságunkat.

Iktassuk be a rendszeres masszázskezeléseket a heti edzéstervünkbe.

Akár baseballozunk, küzdősportokat, ütős sportokat, labdajátéko­kat játszunk vagy síelünk, illetve úszunk, szükséges, hogy látásunk és hallásunk jobb legyen, mint ellenfelünké. Ezt a szem és fül masszázs­pontjainak rendszeres masszírozásával biztosíthatjuk.

Tizenöt előny, amit a masszázs az atlétáknak nyújthat:

 1. Segíti megőrizni a jó vérkeringést.
 2. Növeli az ellenálló képességet.
 3. Kiegyensúlyozza az életenergiát.
 4. Növeli a kitartást.
 5. Felfrissíti a koncentrálási képességet.
 6. Fokozza a szervezet méregtelenítését.
 7. Elősegíti a gyorsabb gyógyulást.
 8. Kinyitja és megtisztítja az idegpályákat.
 9. Megújítja a testi egészséget.
 10. Visszaállítja a szervezet fiatalos életerejét.
 11. Fokozza a központi idegrendszer működését.
 12. Csökkenti a feszültséget és a stresszt.
 13. Fejleszti gondolati energiánkat.
 14. Mély és nyugodt pihenést biztosít.
 15. A masszázs alkalmazása csodás élményt nyújt, s mindezt telje­sen ingyen!

A test és az egymással szoros kapcsolatban álló szervek „csapata”

Most is, mint mindig, figyelmünket elsőként helyezzük a nagyon fon­tos szerepet betöltő külső elválasztású mirigyekre. Ezek a mirigyek működésük szemszögéből összekapcsolódnak, egymást támogatják, s függenek egymástól. Tökéletes működésük és fejlettségük nagyon fontos szerepet töltenek be minden sportkedvelő ember egészségé­ben. Ezért ezeket a mirigyeket minden atlétának jó karban kell tarta­nia, hisz hatásuk nemcsak egészségünkre terjed ki, de befolyásolják a test növekedését, az izmok, illetve idegek működését, a szívritmust, ellenőrzik a vércukorszintet, érzelmi megalapozottságot hoznak létre, és megtermelik a többletenergiához, valamint hajtóerőhöz szükséges adrenalint. Az itt felsorolt tények csak néhány indokot vonultattak fel a sok közül, melyek bemutatják, miért fontos ezeket a mirigyeket és azok működését jó karban tartanunk.

Igazság szerint testünk minden szerve kapcsolatban áll a másikkal. Magára hagyva egyetlenegy sejt vagy szerv sem működik szerveze­tünkben. A masszázson keresztül feléleszthetjük a test minden terü­letében a gyógyító energiákat, és ezáltal kiegyensúlyozhatjuk az egész szervezet összetett működését. Habár testünkben ezer különféle rész és szerv van, melyek önálló feladatokat látnak el, de együttes műkö­désük hozza létre, illetve építi fel testünket (Micsoda csapatmunka!) Ezért hangsúlyozzuk ki mindig az egész testre kiterjedő reflexmasszázs fontosságát. Tartsuk testünket egészségesen, hogy meg tudjon felelni a legkomolyabb kihívásoknak is.

Növelje energiáját, hogy jobban teljesíthessen!

Az egyik legfontosabb dolog egy jó atléta életében az állóképesség és a kitartás. Képesnek kell lenni felvenni a mások által diktált tempót, ez az egyik legfontosabb dolog egy sportoló számára. A masszázzsal feléleszthetjük a bennünk szunnyadó életerőt, hogy szervezetünket megújult energiával láthassuk el. Testünket úgy alkották meg, hogy képes legyen felépíteni, és folyamatosan megújítani önmagát. Ennek következtében állandó változásban van, melynek fenntartásában fon­tos szerepet töltünk be.

A csontok és izmok egészségének megőrzése szempontjából na­gyon fontos a tápanyagban gazdag táplálkozás és a rendszeres test­mozgás. A rendszeres reflexmasszázs biztosítja a tökéletes vérkerin­gést, hogy a fontos ásványi anyagok, valamint az életet adó oxigén el­juthassanak a csont és az izom sejtjeihez. Az éltető ásványi anyagok nélkül sem az izmunk, sem a csontok nem lesznek elég erősek a meg­terhelő aktivitás végrehajtásához.

Amikor többletenergiára van szükségünk

Az egész testre kiterjedő masszázs által nagyon könnyedén és egy­szerűen juthatunk többletenergiához, amit szaknyelven második lö­késnek vagy hullámnak is szoktak nevezni. Amikor az elraktározott életerőt és lendületet felszabadítjuk szervezetünkben, szinte azonnal feltöltve érezzük majd magunkat. Az egyik masszázspont, amit ilyenkor masszíroznunk kell, az agyalapi mirigy területe. Ezt a pontot a hü­velykujjunkon találhatjuk. Ezután jól dörzsöljük meg kisujjunkat is, majd kívül-belül az egész kézfejet, megmozgatva így a szervezet bel­ső energiáit. Csapjuk össze néhányszor tenyerünket ezzel is fokozva az előbb elindított hatást. Ha kedvelik a mezítlábas sportokat, mint például a tengerparti futást, úszást vagy szörfözést, akkor néhányszor álljanak le egy kicsit sportolás közben, és jól masszírozzák meg láb­fejüket, talpukat. Ilyenkor ismét fordítsunk különös figyelmet a nagy­lábujjakon található agyalapi mirigy masszázspontjainak.

Az energiával való gyors feltöltődés másik módja, ha hüvelykuj­junkkal, vagy a kéz egyik bütykével megnyomjuk a másik kéz tenye­rének középpontját. Ezen a módon energiát küldhetünk a mellékve­sének, ami ezáltal többlet adrenalin termelésébe kezd. A varázsmasszírozó tökéletesen alkalmas ezeknek a területeknek a kezelésére, ha éppen kéznél van egy. Igyekezzünk, nehogy túlingereljük ezeket a területeket az első kezelések alkalmával, hisz ezek a pontok más, nagyon érzékeny szerveknek is küldenek impulzusokat, ami viszont problémákat okozhat; ezt mindig tartsuk emlékezetünkben.

Lélegezzünk színeket, hogy több energiát nyerjünk

Ha azt szeretnék, hogy kicsattanásig megteljenek többletenergiával, akkor ajánlom figyelmükbe a következő gyakorlatot. Ezt a módszert Evelyn Monahan fejlesztette ki, s ebben a gyakorlatban a színek se­gítségével szabadítjuk fel belső energiánkat.

Először is üljünk le kényelmesen egy egyenes és merev háttámlájú székre, vagy feküdjünk le a földre, és lazuljunk el teljesen. Most kép­zelőerőnket felhasználva vizualizáljunk lelki szemünk előtt egy cso­dálatosan világos vörös színt. Szemünket csukva tartva képzeljük el, ahogy ez a szín teljesen körülvesz bennünket. Amikor ez sikerült, ak­kor a korábban már megismert jógalégzés alkalmazásával lélegezzük be tüdőnkbe a körülöttünk lebegő elképzelt vörös színt. Miután tü­dőnk megtelt, lazítsuk el hasizmunkat, miközben tartsuk vissza tü­dőnkben a vörös színt. Most képzeljük el, ahogy a vörös szín végigáramlik egész testünkön, le a talpunkig, majd vissza, miközben min­den egyes szervünket érinti.

Mire ez megtörtént, már egész testünket kitöltötte a szín. Ezután lélegezzünk ki úgy, hogy a vörös színt egyszerre testünk minden ré­szén engedjük ki. Az egész gyakorlatot ismételjük meg háromszor egymás után. Ha ezzel kész vagyunk, maradjunk nyugodtan néhány másodpercig, és gondolatban ismételjük el a következő szöveget: „El­mém segítségével képes vagyok felhasználni azt a határtalan energi­át, melyet annak egyetemes vörös színe tett láthatóvá előttem. El­mémet és testemet megtöltötte ez a mindenütt jelen lévő energia, s fáradtságomat a kimeríthetetlen tiszta energia jelenléte váltotta fel. Igazi önvalóm állandó kapcsolatot biztosít számomra ezzel a határta­lan energiamezővel.”

Most ismét végezzük el a sort háromszor egymás után.

Amikor a vörös szín áramlik testünkbe, képzeljük el és próbáljuk meg érezni az általa hordozott energiát. A rendszeres gyakorlással egyre hozzáértőbben tudjuk majd ezt a módszert használni, mely min­den pillanatban feltölthet bennünket energiával, s ennek köszönhető­en örökre búcsút inthetünk a fáradtságnak. Meglátják, működni fog! Én magam is rendszeresen használom ezt a technikát, hogy maximá­lisan eleget tudjak tenni kemény napi rutinomnak.

A masszázshoz hasonlóan ez az eljárás is bárhol és bármikor használható, és ez önnek az időn kívül semmibe sem fog kerülni.

Zúzódások és sérülések kezelése

A masszázs használatakor pici elektromos impulzusokat indítunk el a területnek megfelelő szervekhez, s ezzel lehetőséget adunk a ter­mészetnek, hogy mind mentálisan, mind fizikailag felfrissítse és meg­újítsa egész szervezetünket.

Sohase használjunk reflexnyomást nyílt sebeken, hólyagokon, hor­zsolásokon vagy törött csontokon! Ilyen sérüléseknél azonnal fordul­junk orvoshoz. Ha több napra ágyban kell maradnunk, mint mindig, most is hasznos a külső elválasztású mirigyek ingerlése, melyek erő­sítik immunrendszerünket, és meggátolják a fertőzés kialakulásának lehetőségét. Ez a kis eljárás aktivizálja a májat, a lépet és a nyirok­rendszert, melyek együttes erővel fogják kiszűrni a már szervezetünk­be került kórokozókat.

Az előbb elmondottaknak a legkönnyebben úgy tehetünk eleget, ha felemeljük lábunkat, és „megnyomjuk a nyirokrendszer reflexpontjait”… azaz lábfejünket előre, hátra és oldal irányban megmozgatjuk, valamint bokakörzéseket végzünk. Ugyanezt kezünkkel is végezzük el, s így segítünk a természetnek, hogy eltávolítsa szervezetünkből a felesleges betolakodókat, valamint az esetleges sérülésből származó véraláfutást.

A rándulás, húzódás és íngyulladás kezelése

A sportoláskor elszenvedett rándulás és húzódás kezelésének van egy igen közismert módja. Az első lépés a sérült terület pihentetése, la­zítása. Ezt követi a 10-20 percig tartó jegelés, amit a sérülést követő két napban, kétóránként helyezzünk rá a területre. A teljes felépülé­sig rendszeresen fáslizzuk az adott sérült testrészt, s ügyeljünk, hogy a kötés ne legyen túl szoros, hisz ez akadályozni fogja a szabad vér­áramlást. Az utolsó pont pedig a testrész szívnél magasabbra való fel­emelése a véráramlás fokozása érdekében.

A lábszárgörcs azonnali megszüntetésének technikája

Sportolás közben nagyon sokszor kaphatunk lábszárgörcsöt, melyet a lábfej „pipálásával” gyorsan megszüntethetünk. Ez a módszer akkor is alkalmazható, ha ülőidegzsábánk van. A gyors mozdulat ellazítja az idegeket és a lábat.

Az ilyenfajta lábizom görcsöket öt másodperc alatt meg lehet szün­tetni, de azonnal cselekednünk kell. Már az első lábszárizom összehúzódásnál rögtön egyenesítsük ki lábunkat, és ezzel egy időben lábfejünket feszítsük hátra, sarkunkat pedig amennyire csak tudjuk, nyomjuk előre (ez a mozdulat megnyújtja a lábszárizmokat). Tartsuk így lábunkat, amíg a görcsös fájdalom teljesen meg nem szűnik. Ilyen­kor jót tesz egy gyenge és könnyed lábszármasszázs is.

Ismét talpon a tollaslabdabajnok

Kedves Masszázs.Eu!

Már nagyon sokszor alkalmaztam a masszázs módszereit sikeresen mind magamon, mind másokon. Találkoztam na­gyon sok olyan esettel is, ahol a hagyományos orvoslás már csődöt mondott. Az ilyen eseteknél győződtem meg arról, hogy amit a masszázs tesz, az egyszerűen csodálatos, hisz lehetővé teszi a lehetetlent. Vegyük például a tollaslabda­bajnok esetét. P. S. úr hat évig kényszerült ágyban feküdni, hisz fél oldala vállától a lábujjáig lebénult. A masszázs alkalmazásával próbált javítani helyzetén, aminek eredmé­nyeképpen bénult oldalának állapota nagyon szépen javulni kezdett úgy négy hónap elteltével. Mivel E S. úr mindig a tö­kéletességre törekedett, ezért most sem érte be ennyivel, s a rendszeres kezelésekkel most újra képes bot nélkül járni.

A sportolóknak mindig egészségesnek kell lenniük, de ez csak úgy lehetséges, ha testük tökéletesen működik. Ezt pe­dig könnyedén elérhetjük a rendszeres masszázs segítsé­gével, mely testünket olajozott „gépezetté” varázsolja.

Bán Rita

Edzők is használják a masszázst:

Kedves Masszázs.Eu!

Már harmincegy éve dolgozom mint testnevelő és edző, s ez­alatt az idő alatt mindig pozitívan tekintettem az életre, il­letve önmagamra. Ugyanígy viszonyultam minden dologhoz, melyet az élet utamba sodort. Hiszek egy nálam nagyobb hatalom létezésében, és ennek tudatában adom át mások­nak azt a tapasztalatomat, hogy bármi is történjen velünk, annak oka van, s próbáljunk meg ezeken felemelkedni, hisz minden így szerzett tapasztalatfejlődésünket, növekedésün­ket szolgálja. Sokszor folyamodtam a masszázs használa­tához, hogy segítsek másokon, és megszüntessem fájdalmai­kat, ami a legtöbb esetben sikerült is.

Török Imre