Fogyás masszázzsal

Fiatalodás masszázzsal

Fiatalodás a masszázs alkalmazásával

A tökéletes egészség és fiatalosság megőrzésének egyik legjobb mód­ja a rendszeres reflexmasszázs. Minden egyes alkalommal alaposan masszírozzuk meg az összes mirigy és szerv reflexterületét. A legtöbb figyelmet mindig azok a pontok kapják, melyeknek érintése érzékeny és kellemetlen. Eközben sohase felejtsük el a külső elválasztású miri­gyek fontosságát. Az ide tartozó mirigyek tökéletes működése nagyon fontos a jó fizikai közérzet és az elme éberségének megőrzéséhez.

Ahogy azt már a korábbi fejezetekből tudjuk, a külső elválasztású mirigyek felelősek energiaszintünkért és a cselekvésre ösztönző hajtó­erő fenntartásáért. Csecsemőmirigyünknek tökéletesen kell működ­nie, különben fáradtnak, letörtnek fogjuk magunkat érezni. Tartsuk távol magunktól a fáradtságot, és tegyünk meg mindent annak érde­kében, hogy a különböző hormonokat kibocsátó szerveink jól működ­jenek, melyek segítenek fiatalosságunk megőrzésében, és így aktív, életerővel teli életet élhetünk.

Hozzunk létre egészséges, új sejteket

Az öregedést könnyedén elkerülhetjük, ha a természet kínálta ter­mészetes sejtregenerálási lehetőségeket kihasználjuk. Testünk több trillió kicsiny élő sejtből épül fel, és öregedésünk mértéke ezeknek a sejteknek a regenerálódási mértékétől függ. A szövetekben felhalmozódó méreg- és salakanyagok megakadályozzák sejtjeink növeke­dését, és azok természetes kicserélődését. A méreganyagok jelenlé­tében nem lehetséges azok megfelelő táplálék- és oxigénellátása sem. Az ilyen sejtek gyorsítják az öregedést, valamint betegségek forrásává válhatnak.

Ezt úgy kerülhetjük el, ha a masszázs alkalmazásával fokozzuk a kiválasztásért felelős szervek, mint például a tüdő, a máj, a vese és a bőr működését. Nézzük meg újra a zónaterápiát bemutató 16. ábrát, keressük meg ezeknek a szerveknek a pontjait, és alaposan masszírozzuk meg azokat. A területre gyakorolt nyomással felgyorsíthat­juk a megfelelő szervben felhalmozódott méreganyagok távozását. Az anyagcsere helyreállításával sejtjeink ismét kellő mennyiségű táp­anyaghoz és oxigénhez fognak jutni, melynek eredményeképp az el­használt sejteket újak válthatják fel. Ezek az új sejtek új szöveteket hoznak létre, ami hosszú távon egy egészségesebb és fiatalabb test ki­alakulását fogja eredményezni.

Erősítsük az emésztést

A gyenge anyagcsere, illetve az ezzel járó székrekedés dugulást és mé­reganyag-felhalmozódást eredményez szöveteinkben, ami hosszú tá­von különféle betegségek kialakulásához, valamint rossz közérzethez vezethet. Ennek elkerülése érdekében a görgetéses masszázs mód­szerével rendszeresen masszírozzuk meg a belek, a vastagbél és a ve­se reflexpontjait, helyreállítva így az őket tápláló vérkeringést.

Különféle gyakorlatok léteznek, melyekkel az emésztőrendszert ingerelhetjük. Az egyik ilyen gyakorlatnál a varázs-reflexmasszírozót bal tenyerünkbe helyezzük, jobb kezünket pedig az eszközre téve, amilyen erősen csak tudjuk, egymáshoz dörzsöljük mindkét kezün­ket. Érzik a mellkas megfeszülését? Figyelmünket irányítsuk most a hasizom megfeszülésére, és tudatosan is növeljük annak feszességét. Így felerősíthetjük gyenge emésztőrendszerünket, illetve gyomrunkat. Ezt a gyakorlatot állva lehet a leghatékonyabban végrehajtani.

Maradjunk örökké fiatalok

Most szeretném önöknek megmutatni, hogyan lehetséges megújítani testünket, és ezen keresztül egész életünket. Ezek után nem kell küszködniük a fáradtsággal, mely mindig visszatartotta önöket olyan dolgok elvégzésétől, amelyeket egyébként szerettek volna megtenni.

A talpon elvégzett rendszeres teljes körű reflexmasszázs képes tel­jesen felfrissíteni és energiával feltölteni szervezetünket. Ez a gyakorlat, illetve az, amelyet most fogok megtaníta­ni, képes összes sejtünket új energiával feltölteni.

Miután megfelelően átmasszíroztuk lábunkat, tartsuk kezünkbe bal lábunkat, és egyik kezünket helyezzük a sarok alá, miközben a másikkal ütögessük meg alul, felül, illetve oldalt. Hüvelyk- és muta­tóujjunkkal, mint valamiféle csipesszel fogjuk meg egyenként lábujja­inkat, és mindkét irányban csavarjuk meg, majd mindegyiknek masszírozzuk meg a hegyét is. Lábujjainkat előre-, illetve hátramozgatva, majd lábfejünkkel mindkét oldalra körözve, mozgassuk meg kissé a boka körül, írjunk le jó nagy köröket, ezzel is fokozva a mozgás mér­tékét. A gyakorlat befejezésekor sarkunkat ütögessük a padlóhoz, ezzel fokozhatjuk egész testünk keringését . A keringés felerősödésének köszönhetően egy enyhe bizsergő érzést tapasztalhatnak, mely egyben az új sejtek képződését is jelzi számunk­ra. Hamarosan érezni és tapasztalni fogják a fiatalosságot, nem csak kívül, de belül is.

A csodatévő szárított lucernalevelek

Ha a legjobb körülményekkel számolunk, akkor mindannyiunknak legalább 120 évig kellene élnie. Tibetben például néhányan elérik a 125. életévet is. Ezek az emberek azt állítják, hogy a hosszú életet a jó vérkeringésüknek és a gyógynövények rendszeres fogyasztásának köszönhetik. A tibetiek egyik kedvenc gyógynövénye a lucerna. Ez az egyetlen olyan növény, amely az ember növekedése és egészségének megőrzése szempontjából szükséges összes tápanyagot tartalmazza. A lucerna segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek, hisz olyan anyagokat tartalmaz, melyek puhítják az erek falát. Vasban is nagyon gazdag, ezért segít megelőzni a vérszegénységet. Emellett sok káliu­mot rejt magában, ami kiváló a bőr és a szövetek számára, valamint kalciumot is tartalmaz, mely erősíti csontjainkat és fogainkat.

A lucerna csodákat tehet a májjal és a belekkel, fokozva így a szer­vezet méregtelenítését. Különösen nagy segítségére lehet azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek, valamint fokozza az agyalapi és más hormontermelő mirigyek működését. Felgyorsítja a szervezet alkalizálását, és hatásosan kezelhetjük vele a megfázás tüneteit, illet­ve a vese- és a húgyhólyagproblémákat is. A lucerna az összes vita­mint magában hordozza, beleértve az átlagember által kevésbé ismert K-, B8– és az U-vitaminokat, melyek közül az utolsó a gyomorfekély megelőzésére ugyancsak kiválóan alkalmas. Mindezek mellett a lucerna tartalmaz még foszfort, mely a kutatások szerint fokozza az agy működését. Ezenkívül ellátja a vért azokkal a szükséges vegyületek­kel, melyek a hajban található keratin előállításához nélkülözhetetle­nek. Dél-Afrikában megfigyelték, hogy azok a struccok, melyeket lu­cernával etettek, sokkal egészségesebb utódokat hoztak a világra, és tollazatuk erősebb, illetve színesebb lett, mint társaiké.

Láthatjuk, milyen sok tápanyagot hordoz magában ez az egyszerű kis növény. Ezt annak a ténynek köszönheti, hogy gyökereit nagyon mélyen és szétterülve növeszti a földben. A lucerna tabletta formá­jában is megvásárolható. (Terhes vagy szoptatós anyák kérjék ki ke­zelőorvosuk véleményét, mielőtt szedni kezdenék ezt a tablettát.) A lucerna és a masszázs együttes alkalmazása növelheti testünk élettartamát, valamint hatékonyabbá teheti elménk működését. Ez az érdekes kombináció hozzásegíthet bennünket a kitűnő egészséghez, életerőhöz, illetve a fiatalosságunk visszanyeréséhez.

Az itt elmondottak nem a korábban már bemutatott lucernacsírá­ra vonatkoztak, hanem a kifejlett növényre. Mindemellett véssük jól emlékezetünkbe, hogy a „fiatalosság” megőrzéséhez nagyon fontos a C- és az E-vitamin rendszeres fogyasztása.

Ön is elélhet akár száz évig, vagy még tovább is, s mindehhez csu­pán arra van szükség, hogy tápanyagban gazdagon étkezzen, illetve, hogy a keringési rendszerének egészségét megőrizze a rendszeresen végzett testmozgással. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a mindennapos reflexkezelésekről sem, melyek segítenek a helytele­nül működő mirigyek, szervek és izmok helyes működésének gyors helyreállításában.

A rendszeres masszázs segít az elme és a test felfrissítésében

Ha mentálisan már fáradtnak érezzük magunkat, akkor rendelkezé­sünkre áll egy pont, melynek megnyomásával könnyedén orvosolhat­juk ezt a problémát. Ez a pont közvetlenül az orr és a felső ajak kö­zött található

Ennek a reflex­pontnak a megnyomásával ingerelni tudjuk az agyban elhelyezkedő toboz- és agyalapi mirigyet, valamint a lépet és a hasnyálmirigyet, melyek fokozzák a vérellátást és növelik az inzulin szintjét a vérben. A dörzsölésnél a görgetés masszázstechnikát alkalmazzuk, mintha a bőr alatti csontot akarnánk megmasszírozni. (A nyomáshoz használ­hatjuk a kéz valamelyik bütykét is.) A nyomás és dörzsölés közben számoljunk el hétig, majd hét másodpercre lazítsuk el a területet. Mentális frissességünk visszanyerése érdekében ismételjük meg több­ször egymás után a gyakorlatot.

Mindezzel egy időben vegyünk néhány mély lélegzetet. Erre azért van szükség, hogy a felélénkülő mirigyeink és szerveink friss oxigén­hez jussanak. Ezzel a mentális éberség gyorsabban visszanyerhető. Éberségünk fokozódása növeli majd magabiztosságunkat, aminek kö­vetkeztében fiatalosabbnak fogjuk érezni magunkat. Ne feledjük, csak a mentális és fizikai egészség megőrzésével érhetjük el az általunk olyannyira áhított és valójában megérdemelt életet.

Éberségünk helyreállításának másik egyszerű módja, ha háton le­fekszünk az ágyra, és fejünket az ágy peremén lelógatjuk, miközben néhány mély lélegzetet veszünk. Ennek a módszernek köszönhetően az oxigénben gazdag vér azonnal agyunkba jut. A túl sok szellemi munkát végzők négyszer-ötször is megismételhetik a gyakorlatot a nap folyamán.

Lélegezzünk a fiatalság megőrzéséért

A jó egészség és a fiatalosság megőrzésének csodálatos módja a masszázs és a mélylégzés technikájának kombinálása. Alkal­mazásával fokozhatjuk az immunrendszer működését, valamint ki­egyensúlyozhatjuk vérnyomásunkat, és karbantarthatjuk keringési és légzőrendszerünket.

A megfelelő mennyiségű oxigén hiányában sejtjeink és szerveink élettelenek, fáradtak, kimerültek lesznek, aminek köszönhetően el­vesztjük vitalitásunkat és fiatalosságunkat. Ennek elkerülése érdeké­ben naponta legalább 70 mély lélegzetet kell vennünk, de legalábbis meg kell közelítenünk ezt a mennyiséget. Megéri ez a kis időráfordí­tás, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni az életünk hátra­lévő részében.

Szeretnék megtanítani önökkel egy nagyon hatékony légzéstechni­kát, melynek alkalmazásával elkerülhetjük a fáradtságot. Egy kicsit más lesz, mint az eddig megismertek, de nagyon gyorsan képes fel­frissíteni egész szervezetünket és elménket. En is gyakran alkalma­zom, amikor szellemi képességeimet fokozni szeretném.

Vegyünk egy mély lélegzetet orrunkon keresztül, majd ajkainkat szorítsuk rá fogainkra úgy, hogy csak egy nagyon kicsi hézag marad­jon a két ajak között. Most néhány erőteljesebb fújással ezen a kis nyíláson keresztül engedjük ki a beszívott levegőt. Az összes levegőt engedjük ki! (A nyíláson távozó erőteljes fújások hangját is hallanunk kell.) Ezután lazítsunk, és harminc másodpercig lélegezzünk termé­szetesen, majd ismételjük mag a gyakorlatot. Az első alkalmakkor ne vigyük túlzásba az ismétlést, és ha bármikor megszédülnénk, azonnal üljünk le és hagyjuk abba a gyakorlatot, térjünk vissza természetes mély légzésünkhöz.

A reflexmasszázs és a mélylégzés kombinációját nagyon nyugta­tónak, kellemesnek és élvezetesnek fogják találni. Utána mindig pi­hentnek érzik majd magukat, és sohasem lesznek tőle feszültek vagy nyugtalanok. Fordítsanak figyelmet egészségükre, legyenek büszkék saját magukra és szervezetükre, és a megismert módszerek segíteni fogják önöket abban, hogy lelassítsák az öregedés folyamatát.

Igyunk vizet, hogy fiatalok és egészségesek maradjunk

Tudták, hogy egy pohár tiszta víz elfogyasztásával felfrissíthetik szer­vezetüket? A víz természetes módon segít fiatalságunk megőrzésében és az öregedés lelassításában. Szervezetünk tökéletes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása. Fo­kozza emésztésünket, segíti a vesét a méreganyagok eltávolításában, segítségével megakadályozhatjuk a székrekedést, illetve immunrend­szerünket is erősíthetjük. A megfelelő mennyiségben elfogyasztott fo­lyadék hidratálja bőrünket és hajunkat, s így segít fiatalos kinézetünk fenntartásában. Naponta igyunk meg legalább másfél-két liter vizet, túlsúlyosság esetén pedig ezt a mennyiséget növeljük. Ne feledjük, frissességünk és fiatalosságunk megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy szervezetünk mindennap hozzájusson a megfele­lő mennyiségű folyadékhoz.

A masszázs segíti a jobb sportteljesítményt

A masszázs és a kitartó testfejlesztő gyakorlatok együttes alkalma­zása javíthatja szívünk, tüdőnk és az erek működését és egészségi ál­lapotát. Nagyon fontos, hogy az ereket elzáró lerakódásokat mihama­rabb eltávolítsuk a rendszeres masszázs segítségével, hiszen így az oxigénben gazdag vér eljuthat minden sejtünkhöz, és ennek eredmé­nyeképp egész szervezetünk feltöltődhet energiával, életerővel.

Rendszeresen masszírozzuk meg a tüdő és a keringési rendszer ref­lexpontjait, hogy képesek legyenek maximális hatásfokkal működni. A napi rendszeres reflexkezelés mellett ne feledkezzünk meg az ízü­letek rugalmasságának megőrzéséről sem, melyet nyújtózással, haj­longásokkal, sétával érhetünk el. A mindennapos masszázs külö­nösen fontos az atléták, táncosok és mindazok számára, akik erősebb fizikai munkát, mozgást végeznek.

Hogyan segített a masszázs a testépítőknekés a futóknak?

Kedves Masszázs.eu!

Nagyon élvezem az ülőidegek masszírozását. Régebben, ami­kor lábamat testépítés közben túlerőltettem, másnap mindig nagyon fájt. Amióta rendszeresen megmasszírozom lábamat, bokámat és sarkamat, ez a problémám teljesen megszűnt. Még a térdhajlításoknál rendszeresen jelentkező fájdalmak is teljesen elmúltak. Úgy érzem, egy könyv sem lenne ele­gendő, hogy a masszázzsal szerzett tapasztalataimat mind leírhassam önnek. Azt hiszem, mindenki nevében megkö­szönhetem önnek ezeket a csodálatos könyveket.

T. C.

A gyors segítségnyújtás érdekében nagyon sok masszőr dol­gozik maratoni futóversenyeknél, illetve más sportágaknál. Az egyik maratoni futóverseny alkalmával az egyik versenyzőnek, aki egyéb­ként sohasem hallott korábban a masszázsról, elkezdett fájni a háta. Ahogy később nekem elmesélte, ekkor „valaki” megkérdezte,nem segíthetne-e neki. Elfogadta az ajánlatot, mit sem tudva arról, hogy valójában egy masszázskezelésnek néz elébe. Elmondása szerint a masszőr kézfejét masszírozta meg a mutatóujjtól kiindulva egé­szen a csuklóig, majd megmutatta neki, hogyan tudja ugyanezt saját magán ő is végrehajtani, ha a verseny során még szüksége lenne rá. Ezután hátfájásától teljes mértékben megszabadulva folytatta a fu­tást.

— Sohasem fogom elfelejteni, amit az önkéntes masszőr értem tett azon a napon! — mondta később nekem.

Válasszuk a fiatalságot és az egészséget

Az immunrendszer tökéletes működéséhez fontos a nyirokmirigyek és a lép pontjainak rendszeres masszírozása. Minél erősebb az immunrendszerünk, annál kisebb a szer­vezetünkbe bekerült kórokozók esélye a túlélésre. Szervezetünkben ugyanazok a sejtek védenek a behatoló baktériumokkal szemben, mint amelyek az öregedés folyamatát is képesek megállítani. Ezért testünknek minél nagyobb számban van szüksége az aktív nyiroksej­tek jelenlétére, hogy fiatalosságát és teljességét megőrizhesse.

Az egészség fenntartása és a fájdalmak kiküszöbölése érdekében használjuk a varázsmasszírozót kisujjunkon. Ezzel képesek vagyunk kezünk különböző reflexterületeinek állandó ingerlésére, s rajtuk ke­resztül minden mirigyünket és szervünket aktivizálhatjuk. Ezt az egy­szerű kis eszközt bárhova magunkkal vihetjük. Tartsunk egyet ma­gunknál a munkahelyen, egy másikat pedig tegyünk be a zsebünkbe, arra az esetre, amikor vásárolunk, vagy valahol sokáig kell várakoz­nunk. Odahaza miközben ülünk, betehetjük a lábunk alá, és könnye­dén elvégezhetjük a masszázst. Hamarosan üdének és frissnek fogjuk érezni magunkat.

Hogyan őrzi meg fiatalságunkat a nevetés és a mosolygás?

Szervezetünk energiával való feltöltésének másik módja a nevetés. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy nevetés közben felgyorsul a szívverésünk, és szaporábban lélegzünk. Egy jó nevetés adrenalint szabadít fel szervezetünkben, ami révén gyorsan felfrissülhetünk, va­lamint megszüntethetjük lehangoltságunkat. Emellett még friss leve­gővel is feltölti tüdőnket, s így még hatékonyabbá teszi egész szerve­zetünk működését, hiszen ahogyan azt már korábban is láttuk, az oxigénben dús vér megújítja a sejteket, és életerővel telíti szerveinket.

Arcunkon rengeteg olyan izom található, melyekkel érzelmeinket fejezzük ki. Amikor boldogok vagyunk és nevetünk, akkor arcunk, il­letve nyakunk izmai felhúzódnak. Ha nagyon erősen nevetünk, még érezhetjük is ezeknek az izmoknak az összehúzódását és elernyedé­sét. Próbáljuk ki magunk is. Egy pillanatra mosolyodjanak el; érzik, ahogy a koponya izmai felhúzzák a homlok izmait? Az áll izmai fel­tolják és széthúzzák az ajkakat, illetve a mellkashoz tapadó izmok nyakunkat merevítik ki. Erősebb nevetésnél az állkapocs izmait moz­gatjuk meg a száj folyamatos kinyitásával és becsukásával, valamint érezhetjük, ahogy felső ajkunk elmozdul felfelé. Ilyenkor még a sze­met körülvevő izmokat is megmozgatjuk.

Tartsuk emlékezetünkben, hogy a szomorú arckifejezés lefelé húz­za az izmokat, melyek idővel ilyen irányú ráncokat vésnek arcunkra. A kor előrehaladásával megszokott érzelmeink vonalai láthatókká válnak arcunkon, feltárva így, hogy mely izmokat használtuk a legtöb­bet életünk során. Ezért inkább válasszuk a mosoly és a nevetés vo­nalait. Akárcsak a masszázs, a felfrissülésnek ez a formája is alkal­mazható bárhol és bármikor, és nem kerül semmibe. További információ az arcmasszázs részben.