Fájdalomcsillapítás masszázzsal

Asztma gyógyítása testmasszírozással

Az asztma gyógyítása

Az asztma igen kellemetlen betegség, ami néha félelmetes tapaszta­latokat okozhat a benne szenvedőnek. A hirtelen lélegzetvesztés nagy megterhelést ró szervezetünkre. Mivel az életerő lélegzetünkben ölt testet, ezért nagyon sok asztmás beteg a rohamszerűen rájuk törő lég­szomjban, vagy az ennek elkerülésére szedett gyógyszer mellékhatá­sának következtében hal meg.

Egy asztmás beteg gyógyulásának története

Dolgozott nálam egy lány, aki asztmás rohamoktól szenve­dett, és az évek előrehaladtával állapota egyre csak romlott. Ehhez társult azután az orvosok által előírt gyógyszerek mel­lékhatása, melyek komolyan fenyegették testi egészségét. Egyik orvosa, dr. J. felvilágosította, hogy ezek a gyógyszerek akár meg is ölhetik.

Miután már eltöltött néhány költséges napot a kórház­ban, úgy döntött, kipróbálja a masszázst. Elküldtem egyik volt diákomhoz, aki mint masszőr igen nagy tekintélyt szerzett magának. Néhány kezelés után már láthatóak vol­tak a javulás jelei, és most, amikor ezt a levelet írom önnek, a lány betegségének tünetei teljesen eltűntek. Barátom a ke­zelések mellett előírta számára a vitaminok rendszeres fogyasztását is, amire azért volt szükség, hogy szervezetét visszahozza abból a leromlott állapotból, melyet a gyógyszeres kezelések, valamint a rendszeres asztmás rohamok okoztak.

A test masszázspontjainak ingerlése az asztma kezelése érdekében

Asztma

Ebben a részben megismertetem önökkel a test azon reflexpontja­it, melyek segítségükre lehetnek, ha egy asztmás roham tör önökre. Különös hangsúlyt kap majd az a négy pont, melyek a problémás he­lyeken felébreszthetik szervezetükben a gyógyulás energiáit.

A nyak alsó ré­szén elhelyezkedő reflexpont ingerlését végezzük, meg is kereshetjük ezt a pontot a kulcs­csontok „V” alakú találkozásánál. Mutató- vagy középső ujjunkat he­lyezzük be ebbe a „V” alakba, majd ujjunkat befelé nyomva húzzuk lefelé. Tartsuk meg a nyomást néhány másodpercig, majd lefelé irá­nyuló mozdulatokkal masszírozzuk meg a masszázspontot. A nyomás olyan erős legyen, hogy még kényelmesen tudjunk lélegezni. Ezt a módszert a hirtelen rohamok lenyugtatására érdemes használni.

A következő pontokat a gerincen találhatjuk, melyek nagyon gyor­san képesek megszüntetni rohamunkat, viszont masszírozásukhoz külső segítségre lehet szükségünk.

Ha egyedül lennénk, akkor hátunkat támasszuk neki az ajtófélfa szélének, és gerincünket nyom­juk hozzá, amilyen erősen csak tudjuk. A pontok igen érzékenyek lesznek majd, de a hirtelen rájuk mért nyomásnak köszönhetően ro­hamunkat szinte varázsütésre megszüntethetjük.

Ha valaki tud segíteni, akkor feküdjünk hasra egy ágyon, vagy a földön, illetve le is ülhetünk, és kérjük meg az illetőt, hogy hüvelykuj­jával jó erősen nyomkodja meg az imént bemutatott reflexpontokat. A nyomás fokozása érdekében egyszerre több ujjunkat is használhat­juk, illetve fontos, hogy az illető a szimmetrikusan elhelyezkedő pon­tokat egyszerre ingerelje.

Az érzékeny pontok megtalálásakor nyomásunk legyen határozott, illetve számoljunk el hétig, és csak utána térjünk át egy másikra. En­nek a módszernek az alkalmazásával nekem is sikerült egyik pácien­sem rohamát azonnal megszüntetnem.

Amikor készen vagyunk, kezünkkel a gerincoszlop felé haladva keményen masszírozzuk meg hátunkat. Legyen mindig az emlékeze­tünkben, hogy ezek a pontok nem pontosan a gerincen találhatók, hanem mellette helyezkednek el.

Egy asztmás roham megszüntetésének esete:

Kedves WeblapszerkesztőHosszú éveken keresztül szenvedtem asztmában. Az orvo­sok allergiateszteket végeztek el rajtam, de semmit sem ta­láltak, kivéve a dohányfüstöt, melyet kiiktattam életemből, viszont állapotom ennek ellenére sem javult. Férjem szeret­te volna, ha elmegyek egy masszőrhöz, amit a több hó­napos kórházi kezelések és az oxigénmaszk használatának sikertelensége után meg is tettem. Felkerestem tehát egyik tanítványunkat, aki eredeti szakmáját tekintve masszőr.

A hölgy talált néhány pontot testemen, melyeket meg­nyomva köhögésem és zihálásom szinte azonnal megszűnt. Egyszerre érintett meg néhány pontot közvetlenül a vállam alatt és a nyak alsó részén, és ennek hatására rohamom tel­jesen lecsendesedett.

Rohamaim valódi okát a mellékvesék helytelen működé­sére vezette vissza, melyek reflexpontjait azonnal megmasszírozta, s ennek hatására közérzetem tovább javult.

A kezeléseknek köszönhetően rohamaim gyakorisága csökkent, illetve amikor érzem, hogy éppen közeleg egy, ak­kor azonnal felkeresem a hölgyet, aki rögtön képes meg­szüntetni azt.

A mellékvese reflexpontjai

Az asztma kialakulásáért a mellékvese helytelen működése a felelős, ezért különös figyelmet érdemel kezelése.

A mellékvese reflexpont­jai a tenyér és a talp középpontjában találhatók. Masszírozzuk ezt a területet néhány másodpercig, majd ezután térjünk át a láb és a kéz ujjaira, ahol a kis lábujj és a kisujj alatt keressük meg az érzékeny pon­tokat.

Ezután hüvelyk- és mutatóujjunkkal fogjuk meg nagylábujjunkat, és jó erősen nyomkodjuk meg. Keressünk fájó pontokat, és a kezelés alatt ezekre szánjuk a több időt. Ugyanezt hüvelykujjunkkal is megte­hetjük.

Gyerekkori asztma

Praxisom kezdetén egy kora ifjúsága óta asztmában szenvedő gyerek keresett fel. Mindent megpróbált már, de még senki sem tudott rajta segíteni.

A lábával kezdtem, amelyen az összes, asztmával kapcsolatos masszázspontot átmasszíroztam. Jól megdörzsöltem a külső elválasztású mirigyek reflexterületeit is, hisz ezt minden betegségnél meg kell ten­ni, bármi legyen is az.

Ha a külső elválasztású mirigyek közül csak egy is helytelenül mű­ködik, akkor a többi mirigy működése szintén kibillen egyensúlyából, ami egész szervezetünk működését megváltoztatja.

Ezek után átmasszíroztam az asztmához kapcsolódó összes többi reflexpontot, melyeket már önök is megismertek az imént, hisz ez segít megelőzni a további rohamok kialakulását. Megtanítottam, ho­gyan masszírozza odahaza ezeket a pontokat, ha úgy érzi, hogy roha­ma lenne, illetve azt tanácsoltam, egyen sok mézet, valamint lépes mézet. Rövid időn belül megszabadult asztmájától, és ma már mint felnőtt, egészséges asszony neveli gyerekeit. Természetesen a tanulta­kat, illetve a masszázs más eljárásait saját gyerekein is alkalmazza, ha szükséges.

Az asztmások segítése más módszerekkel

Az olyan embereknél, akik asztmában szenvednek, a tüdő felső része vérhiányban szenved. Ilyenkor a beteg fejjel lefelé fordítása fokozza a felső rész vérellátását, ami azonnali könnyebbséget okoz rohamok­nál. Ehhez hasonlóan van néhány olyan testhelyzet, melyek segíthet­nek az asztmás roham enyhítésében. Az egyik legfontosabb ilyen test­helyzet a jógából ismert fejenállás, amit viszont csak igen kevesen ké­pesek végrehajtani. Ma már viszont lehet olyan eszközöket kapni a piacon, amivel bárki kényelmesen végre tudja hajtani a fejenállást. Másik módja, amivel fokozhatjuk a tüdő felső részében a véráramlást, ha úgy fekszünk hasra egy ágy szélén, hogy fejünket összekulcsolt ke­zünkbe hajtva a földön pihentetjük.

Az emfizéma (tüdőtágulás) kezelése

A most megismert masszázspontok tüdőtágulás esetén is alkalmazhatók, valamint ennél a betegségnél is nagyon fontos a külső elválasztású mirigyek rendszeres kezelése.

Ismerek egy orvost, aki nagyon sok tüdőtágulásos betegén tudott segíteni, olyanokon is, aki már hetvenes éveik végén jártak és ágyhoz kötöttek voltak. Egyik módszere, amit alkalmazott, a kerékpározás. Az elején természetesen álló kerékpárokat használt, melyet betegei ágya mellé állított fel, és pácienseinek csak néhány hajtást kellett vé­gezniük a kezdeti időszakban. Ahogy erősödtek, emelte a hajtások számát, egészen addig, míg betegei már igazi kerékpárokon kerekez­tek a kórház kertjében. Néhány betegének sikerült annyira felépülni, hogy újra munkába állhatott. A biciklizéskor végzett mozgás megvál­toztatja a légzés módját, mely jó hatást fejt ki a tüdőben található tá­gulás helyére.

Ne felejtsük el a már korábban megismert minitrambulint, mely­nek használata ebben az esetben is segítségünkre lehet. Ez a kis esz­köz egyszerre három természeti erő, a gravitáció, az általa okozott gyorsulás és a trambulin kiváltotta lassulás felhasználását teszi lehe­tővé. Ezek az erők hozzásegítik testünket, hogy elkerülje az olyan betegségeket, mint például a tüdőtágulás. Sőt hozzásegítheti a dohá­nyost, hogy felhagyjon káros szenvedélyével.

A zene segíti a légzést

Szeretném egy kicsit felkelteni az érdeklődésüket a zene iránt. Most azt gondolhatják, mit keres ebben a könyvben a zene. A válaszom természetesen az, hogy nagyon sokat. Van egy nagyon kicsi hangszer, mely elfér a tenyerükben, és bárki képes rajta játszani. Rendszeres használata segít felerősíteni légzésünket, miközben boldogan fújhat­juk vele kedvenc nótánkat. Ne erőlködjenek, segíteni fogok, a hang­szer neve szájharmonika. Most meglepődtek, ugye? Csak próbáljanak meg egyet folyamatosan fújni néhány percig, máris tapasztalni fogják, milyen sok levegőt igényel. Ha naponta néhány percig játszunk rajta, fokozhatjuk tüdőnk erejét, és egyre hangosabban tudjuk majd meg­fújni kis hangszerünket. Először csak egy kicsi, egysorosat vegyünk, majd ha már tüdőnk megerősödött, vehetünk egy nagyobb kétsorosat, aminek megfújásához sokkal több levegőre lesz szükség. Nehogy va­lami olcsót vegyenek! Ezek a hangszerek egyébként se olyan drágák, szóval egyből megvehetjük a legjobbat. Az én kedvencem a „Marine Band” márkájú, melyet több hangmagasságban is gyártanak. Elsőnek kezdhetjük a C hangmagasságúval, ha jártasak vagyunk a zenében. A könyvesboltokban találnak majd olyan könyveket, melyek segítsé­gével könnyedén megtanulhatnak játszani ezen a roppant egyszerű hangszeren.

A masszázs, valamint a rendszeres szájharmonikázás együttes használata minden tüdőproblémával szenvedő embernek nagy segít­séget nyújthat.

Ha tényleg szeretné visszanyerni természetes légzési erejét, hogy újra képes legyen egy mély levegőt venni, amely friss és oxigénben gazdag vérrel látja el szervezetét, akkor kezdje el használni az oldalon leírt módszereket, és felejtse el, hogy valaha is beteg volt. Kezd­jen el egy új életet!

Egy lány, aki megmentette anyját egy asztmás rohamtól

Egyik barátnőm elmesélte, hogy amikor lányával repülőn utaztak, repülés közben asztmás roham tört rá, de az ilyen jellegű rohamot tüdőtágulás is okozhatja. Barátnőm, Gabi, levegőért kapkodva mellkasához kapott. Szája és torka telje­sen kiszáradt, úrrá lett rajta a pánik.

Ekkor lánya megragadta anyja kezét, és elkezdte hüvelykujjával masszírozni tenyerét, előbb az egyiket, majd a mási­kat, és így váltogatta háromszor egymás után. GABI légzése szinte azonnal visszatért normális ritmusába, és újra levegő­höz jutott. A masszázzsal átélt első élményére barátnőm így emlékezett vissza.

Nagyon megijedtem, amikor abban a nagy magasságban hirtelen képtelen voltam levegőt venni, és tudtam, még csak egy orvos sincs, aki segíteni tudna, de csodák csodájára, ek­kor lányom közbeavatkozott ismereteivel, amiről én magam sem tudtam. Örökre hálás vagyok neki, amiért a masszázs segítségével talán az életemet mentette meg abban a ször­nyű pillanatban.