Masszázs alapfogalmak

Masszázs alapismeretei

Teremtsünk nyugalmat környezetünkben!

A későbbi fejezetekben látni fogják, hogy a masszázs számos heiyen végezhető, ruhában vagy a nélkül, padlón, széken vagy asztalon, Bármelyiket választjuk is, a környezet kialakítása fontos annak a kényelmes, békés légkörnek a megteremtésében, amely elengedhetetlen minden érintésen alapuló kezeléshez,

Melegség

A legfontosabb körülmény a hőmérséklet. A masszázs során csökken a test-hőmérséklet, az izmok viszont nem tudnak ellazulni hidegben, így a helyiségnek melegnek kell lennie a masszírozás kezdetekor. Némi friss levegő jóleshet, de kerülni kell a huzatot. Partnerünk értékelni fogja, ha mekeg törülközőket használunk – ráteríthetjük őket a fűtőtestre vagy az éjjeliszekrényre, hogy kéznél legyenek.

Béke és csend

A következő fontos szempont a csend. Képtelenség relaxálni, ha a háttérben szól a tévé vagy a rádió, vagy ha a család többi tagja ki-be mászkál a szobában. Olyan időpontot válasszunk, amikor a gyerekek elfoglaltak. Állítsuk be az üzenetrögzítőt, és kapcsoljuk ki a mobiltelefont: teljes egészében szenteljük ezt az időt önmagunk és partnerünk pihenésének, feltöltődésének.

Ha már itt tartunk, sok ember szeret masszázs közben zenét hallgatni -a masszírozónak ós a befogadónak egyaránt segít ellazulni, ráállni a masszázs ritmusára. Számtalan nagyszerű CD és kazetta létezik már kimondottan erre a célra. Az elképzelés nem új keletű: évszázadokkal ezelőtt Törökországban a masszázst gyakran csobogó víz közelében végezték, mert úgy vélték, a „természetes zenének” jótékony hatása van.

Világítás

Kerüljük a közvetlen világítást. Kellemetlen lehet a szemnek, amelyet ugyanúgy el kell lazítani, mint a test többi részét. Napszaktól függően a tompa fények az ideálisak, például az asztali lámpák. Nappal jó lehet a természetes világítás is, különösen reggel, este azonban gyertyákkal és olajmécse¬sekkel fokozhatjuk a különleges hatást.

Illatok

Aroma gyertyák
Aroma gyertyák

Gondoskodjunk arról, hogy a szobát kellemes aroma lengje be. Ezt virágokkal, illatos gyertyákkal és olajmécsesekkel egyaránt elérhetjük, de győződjünk meg arról, hogy a választott illat partnerünknek is megfelel. Egyszerű, tiszta, friss légkört teremthetünk akkor is, ha a kezelés előtt nem sokkal ki szellőztetünk. Némelyek kimondottan az orvosi rendelőre emlékeztető környezetet kedvelik. Az a lényeg, hogy olyan teret alakítsunk ki magunk körül, amelyben mindketten el tudunk lazulni. Ez lehet akár a szabadban is, de egy kellemes légkörű szobában ugyanolyan zavartalan és nyugodt lehet.

Eszközök

Mielőtt nekikezdenénk a masszázsnak, ellenőrizzük, hogy minden a kezünk ügyében van-e, nehogy félbe kelljen hagynunk a kezelést. Amire szükségünk lesz:

ivóvíz a masszázs utánra.
két nagy törülköző vagy lepedő;
takaró vagy köpeny, ha hűvös van;
egy kisebb kéztörlő; kispárnák;
egy doboz papír zsebkendő vagy törlőkendő;
a kiválasztott olaj;

Alátámasztás

Ha a padlón masszírozunk, az a legjobb, ha matracra fekszik az alany, de egy vastag paplan vagy néhány takaró is megfelel. Gondoskodjunk olyan széles alátétről, hogy a befogadó kényelmesen elférjen rajta, és nekünk se kelljen a padlón térdelnünk. Ne masszírozzunk ágyon, mivel nem nyújt meg¬felelő alátámasztást a befogadónak, és lehetetlenné teszi, hogy a masszírozó könnyen körbejárja a testet. Mielőtt a befogadó lefeküdne, terítsünk alá egy nagy törülközőt, majd egy másikat a testére. Csak azt a testrészt fedjük fel, amelyet éppen masszírozunk. Egy törülközővel letakarhatunk párnát, vagy összegöngyölve használhatjuk a térd vagy a boka alátámasztáséra. Az általános szabály az, hogy ha hasal a befogadó, a bokát kell alátámasztani, míg ha háton fekszik, akkor a térdhajlatot.

Ha van egy kellően erős asztalunk, amely megfelelően magas ós szó¬les, kipárnázhatjuk a tetejét, s használhatjuk masszírozó padnak. Magasságát a következőképpen állíthatjuk be. Álljunk kiegyenesedve az asztal mellé abban a lábbeliben, amelyet masszázs közben viselni szeretnénk. Engedjük le karunkat magunk mellett. Akkor jó, ha csuklónk súrolja az asztal tetejét. Az asztalnak hozzávetőlegesen 1,85 méter hosszúnak és hatvanöt centiméter szélesnek kell lennie. Rá fogunk jönni, hogy sokkal kényelmesebb asztalon dolgozni, mint padlón, és könnyebb mozogni is anélkül, hogy megszakítanánk a masszázs folyamatát.

Ha rászokunk a rendszeres masszázsra, Idővel be akarunk majd szerezni egy profi masszírozó padot. Az ilyen pad többnyire könnyű, hordozható ós egyszerűen tárolható, ugyanis egy nagyobb bőrönd méretére csukható össze. Ha széken masszírozunk, válasszunk stabil, erős darabot. Szükségünk lesz néhány párnára a kényelem és a megfelelő támaszték kedvéért.

Masszázs és anatómia

Minél többet masszírozunk, annál inkább el tudjuk majd képzelni, mi történik a kezünk alatt. Ez arra fog ösztönözni minket, hogy minél többet tudjunk meg az emberi anatómiáról és fiziológiáról, Szamos kitűnő könyv létezik e témában, ám a kezdeti lépések megtételéhez az itt következő áttekintés is kellő segítséget nyújt. Az emberi csontváz több mint kétszáz csontból áll, Öt fő funkciója van: támasztás, védelem, mozgás, anyag-raktározás és sejttermelés. Az izmok szintén keményen dolgoznak. Számtalan feladatot látnak el, de elsősorban a mozgásra tesznek képessé bennünket. Emellett működtetik vérkeringésünket, emésztésünket és légzésünket, A masszázs a felszíni és a mélyebben fekvő izomrétegekre is kedvező hatással lehet. Bizonyos mozdulatok a támasztóizmokat dolgoztatják meg, A masszázs pihentethet vagy ingerelhet, s elősegítheti csomók, izomgörcsök vagy salakanyagok (például a tejsav) oldódását.

A csontváz

A csontok tartják a testet, és védik a létfontosságú szerveket (ilyenek például a bordák a mellkasban). Az ízületek hajlékonyságukkal és a velük kapcsolatos izmok révén lehetővé teszik a mozgást. Emellett a csontok anyagokat raktároznak, és a bennük levő csontvelő vörösvérsejteket termel. Mindezek következtében csontjaink nagy igénybevétel¬nek vannak kitéve, így megfelelő ét¬renddel és mozgással karban kell tartanunk őket.

Az ízületek ott alakulnak ki, ahol két vagy több csont találkozik. Különböző szerkezeti felépítésűek lehetnek a fejben található mozdulatlan csontösszeköttetésektől a térdben és a könyökben levő szabadon.” mozgó ízületekig. Gömbízületek vannak például a vállban és a csípőben. A szabadon mozgó ízületek működését egy folyadék, az úgynevezett íz nedv segíti. Ezt a csontok végén levő ízületi tokokban található membrán választja ki, ahhoz hasonlóan, mintha egy hidraulikus dugattyút olajozna meg. A masszázs serkenti e folyadék termelődését. Ezért fordulhat elő, hogy mozgás¬korlátozott vagy idős embereknek a rendszeres masszázs segít vissza¬szerezni vagy megőrizni mozgékonyságukat.